Advertorial2, Nutriție

7 beneficii ale vitaminei K2 pe care trebuie neapărat să le știi

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
Alzheimerantiagingaterosclerozăcancerlongevitateosteoporozăsănătate cardiovascularăvitamina K

Cu siguranță știi multe de vitaminele A, B, C, D și E, dar cunoști destul de puține informații despre următoarele vitamine ce corespund unor litere ale alfabetului. Vitamina K este următoarea în ordine. Vitamina K, o vitamină solubilă în grăsime, a fost descoperită în anul 1929, ca nutrient esențial pentru coagularea sângelui. Descoperirea inițială a fost raportată într-un jurnal științific german, unde a fost numită „Koagulationsvitamin“. De fapt, aceasta este cea mai comună legătură pe care oamenii o fac cu această vitamină. Cu toate acestea, este important de știut că vitamina K are o varietate de contribuții unice pentru sănătatea organismului nostru.

Cele 3 tipuri de vitamina K

Cercetările arată că există trei tipuri de vitamina K, și anume K1, K2 și K3. Vitamina K1 (filochinona) se găsește în special în legumele cu frunze verzi (varza Kale, spanac, broccoli etc.) întrucât este necesară în procesul de fotosinteză, fiind implicată și în producerea factorilor de coagulare critici pentru oprirea unei hemoragii. Vitamina K2 (menachinona) este fabricată din K1 și K3, cu ajutorul bacteriilor și al altor microorganisme. Această formă se găsește în mod natural în multe alimente de origine animală, precum carne roșie, carne de pui, brânzeturi și ouă. Vitamina K3 (menadiona) se găsește preformată în produsele alimentare, dar în cantități foarte mici și nu există încă cercetări relevante cu privire la sursele și rolul acestei vitamine.

Care este cea mai bună formă de vitamina K?

Funcția principală a vitaminei K este de a modifica proteinele pentru a facilita legarea calciului. În acest fel, „activează“ proprietățile de legare a calciului pentru proteine. Cu toate acestea, rolul vitaminelor K1 și K2 sunt destul de diferite, iar specialiștii susțin că ar trebui clasificate drept substanțe nutritive total separate. Vitamina K1 este utilizată în principal de către ficat pentru a activa proteinele de legare a calciului implicate în coagularea sângelui, în timp ce vitamina K2 este folosită pentru a activa proteinele implicate în cazurile în care calciul se epuizează în corp.

Iată în continuare câteva dintre cele mai importante beneficii ale vitaminei K2 în organism.

1. Vitamina K2 ajută la prevenirea bolilor de inimă

Acumularea de calciu pe arterele din jurul inimii este un factor de risc imens pentru bolile cardiovasculare. Din acest motiv, orice poate reduce această depunere de calciu poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. În cadrul studiului Rotterdam, participanții care au avut un aport ridicat de vitamina K2 au fost cu 52% mai puțin susceptibili să dezvolte calcifierea arterelor și au avut un risc cu 57% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă, într-o perioadă de 7-10 ani. Un alt studiu care a implicat 16.057 de femei a constatat că participanții cu cel mai mare aport de vitamina K2 au avut un risc mult mai mic de boli de inimă. Pentru fiecare 10 micrograme de vitamina K2 consumate pe zi, riscul bolilor de inimă a fost redus cu 9%. Vitamina K1 nu a avut nicio influență în aceste studii.

2. Vitamina K2 îmbunătățește sănătatea osoasă

Osteoporoza este o problemă frecventă în țările occidentale, fiind mai des întâlnită în rândul femeilor în vârstă și sporind riscul de fracturi. Vitamina K2 stimulează activitatea de legare a calciului cu două proteine numite Matrix gla și osteocalcină, care ajută la construirea și menținerea structurii sănătoase a oaselor. Pe scurt, vitamina K2 este necesară pentru a ajuta calciul și alte minerale să se lege în matricea osoasă pentru a întări oasele. Un studiu de 3 ani, care a inclus 244 de femei aflate la menopauză, a descoperit că cele care au consumat suplimente de vitamina K2 au avut scăderi mult mai lente ale densității minerale osoase legate de procesul de îmbătrânire. Studiile de lungă durată asupra femeilor japoneze au arătat beneficii similare, chiar dacă au făcut-o folosind doze foarte mari. Din 13 studii, doar unul nu a reușit să demonstreze o îmbunătățire semnificativă. Șapte dintre aceste studii au constatat că vitamina K2 a redus fracturile vertebrale cu 60%, fracturile de șold cu 70% și restul fracturilor nonvertebrale cu 81%. În conformitate cu aceste descoperiri, japonezii recomandă oficial suplimentarea cu vitamina K2 pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei.

3. Vitamina K2 sprijină sănătatea orală

Chiar dacă nu există studii umane care să testeze aceste lucruri în mod direct, studiile efectuate pe animale arată că vitamina K2 poate avea efecte asupra sănătății dentare. Una dintre principalele proteine implicate în sănătatea dentară este osteocalcina, aceeași proteină care e critică pentru metabolismul osos și este activată de vitamina K2. Osteocalcina declanșează un mecanism care stimulează creșterea de noi dentine, țesutul calcifiat de sub smalțul dinților. Vitaminele A și D joacă un rol important în acest proces, în sinergie cu vitamina K2. Dr. Weston A. Price susține, de asemenea, că vitamina K este vitală pentru remineralizarea dinților și prevenirea cariilor.

4. Vitamina K2 reduce riscul de cancer

Două studii clinice au sugerat că vitamina K2 reduce recurența cancerului de ficat și crește timpul de supraviețuire. Un studiu observațional care a inclus 11.000 de bărbați a constatat că un aport ridicat de vitamina K2 a fost legat de reducerea cu 63% a riscului de cancer de prostată, în timp ce vitamina K1 nu a avut niciun efect. Un studiu din 2003 a demonstrat beneficiile vitaminei K2 în încetinirea dezvoltării cancerului pulmonar și a celulelor leucemice. De asemenea, vitamina K2 afectează capacitatea celulelor canceroase de a stimula dezvoltarea tumorilor.

5. Vitamina K2 susține sănătatea creierului

Unele cercetări au arătat că același proces fascinant prin care vitamina K ajută la prevenirea calcifierii arterelor și a țesutului muscular ar putea fi de ajutor și în protejarea creierului împotriva bolilor precum Alzheimer. Pe scurt, vitamina K ajută la prevenirea excesului de calciu din organism (inclusiv la nivelul creierului), acest exces de calciu fiind considerat o cauză importantă pentru daunele cauzate de Alzheimer. Un alt studiu a analizat aportul alimentar de vitamina K la pacienții cu Alzheimer precoce și a constatat că pacienții diagnosticați cu Alzheimer au avut niveluri mai scăzute de vitamina K decât cei din grupul de control.

6. Vitamina K2 are efecte antiaging

Vitamina K2 este, de asemenea, un sprijin de nădejde pentru sănătatea pielii, având și importante efecte antiaging. La fel cum ajută la prevenirea calcifierii arterelor, venelor și țesuturilor moi, aceasta ajută la stoparea excesului de calciu în elastina din piele. Din acest motiv, vitamina K2 ajută la menținerea elasticității pielii și prevenirea ridurilor. Cercetările arată că femeile cu riduri adânci au mai multe șanse de a avea o densitate scăzută a oaselor. Alte studii au arătat că femeile japoneze sunt mult mai puțin predispuse să aibă riduri decât alte culturi, remarcând că natto (soia fermentată cu un conținut ridicat de vitamina K2) din dieta lor ar avea un rol esențial.

7. Vitamina K2 te ajută să ai o viață mai lungă

După cum am văzut, vitamina K influențează gla-proteinele din organism. Acesta este unul dintre motivele pentru care studiile au constatat în mod constant o relație inversă între nivelurile de vitamina K și mortalitatea din toate cauzele. De fapt, un studiu recent a arătat că cei care au avut cel mai ridicat aport de vitamina K au fost cu 36% mai puțin predispuși la deces indiferent de cauze, decât cei cu nivelurile cele mai scăzute. Desigur, impactul asupra mortalității se realizează prin reducerea riscului de deces din cauze precum ateroscleroză, osteoporoză, diabet și cancer, dar se pare că există și o corelație dependentă cu coagularea sângelui. Nu în ultimul rând, vitamina K2 acționează sinergic cu vitamina D3, calciul și magneziul, pentru a menține echilibrul necesar în organism.
Vitamina K este o vitamină esențială, necesară pentru modificare proteinelor și coagularea sângelui. Specialiștii consideră că acest nutrient uitat și de o importanță vitală ar putea fi legat de creșterea rapidă a unor probleme de sănătate ale societății moderne. Studiile recente sugerează că vitamina K poate juca un rol important în tratarea osteoporozei și a bolii Alzheimer, ajutând și la protecția împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Dacă nu consumi medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, nu există niciun risc cunoscut pentru consumul de vitamina K, o doză zilnică recomandată fiind de 80 de micrograme. Întrucât este destul de greu să obții o cantitate corespunzătoare de vitamina K doar din alimentație, se recomandă folosirea suplimentelor alimentare naturale. Tu ai folosit vreodată suplimente de vitamina K2? Iat

Natural Vitamin K2 de la Zenyth

Pentru siguranța calității, a dozelor terapeutice și a biodisponibilității ridicate alege produsul Natural Vitamin K2 de la Zenyth Pharmaceuticals! Acest supliment alimentar 100% natural conține o formă de vitamina K2 biodisponibilă și activă – menaquinona 7 (MK7), formă care se păstrează cel mai mult în organism. Acest supliment natural este recomandat pentru menținerea stării generale de sănătate, menținerea sănătății sistemului osos și coagularea normală a sângelui. Produsul premium de la Zenyth conține Vitamina K2-MK7 naturală, obținută din soia fermentată (natto), o capsulă având 100 micrograme vitamina K2. Modul de administrare pentru persoanele adulte este de o capsulă de 1-2 ori pe zi, de preferat în timpul mesei, sau conform recomandării specialistului. Produsul Natural Vitamin K2 este recomandat în special femeilor aflate la menopauză și vârstnicilor, dar și tuturor celor care vor să se bucure de beneficiile multiple ale acestei vitamine uimitoare.

Surse:

  • webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-vitamin-k
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/06/28/vitamin-k2-health-benefits.aspx
  • chriskresser.com/vitamin-k2-the-missing-nutrient/
  • authoritynutrition.com/vitamin-k2/
  • wellnessmama.com/54423/vitamin-k2-uses-and-benefits/
  • vitamink2.org/benefits/introduction/
  • lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K
  • https://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-vitamin-k.php
Etichete articol:
Alzheimerantiagingaterosclerozăcancerlongevitateosteoporozăsănătate cardiovascularăvitamina K
Articolul anterior
Top remedii pentru detoxifierea colonului
Articolul următor
Rhodiola – „rădăcina de aur“ care îți redă energia și vitalitatea

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Advertorial2Nutriție

Te-ar putea interesa și: