Recomandarea generală este să consumăm fructe și legume în starea lor naturală și cât mai proaspete, pentru a beneficia din plin de complexul de vitamine, minerale și antioxidanți. Studiile comparative efectuate între fructele și legumele proaspete, dar aflate de ceva timp pe rafturile supermarketurilor și cele congelate imediat după recoltare au evidențiat că, prin congelare, unele fructe și legume devin mai concentrate în anumiți nutrienți.
• Broccoli congelat are mai multă vitamina C, luteină și beta-caroten, dar mai puțini sulforafani;
• Morcovii congelați au de trei ori mai multă luteină sși de două ori mai mult betacaroten, precum și mai multă vitamina C și polifenoli;
• Afinele congelate, fasolea verde, spanacul, zmeura, perele au un nivel mai ridicat de vitamina C și polifenoli.
În ceea ce privește condimentele, unele, cum ar fi ceapa și boiaua de ardei, își schimbă aroma atunci când sunt congelate, în timp ce altele au tendința de a dezvolta o aromă mai puternică (piper, cuișoare, usturoi și piper verde). Curry congelat poate dezvolta un gust rău, de mucegai, în timp ce sarea își poate pierde aroma sau chiar favoriza râncezirea grăsimilor din alimentele care o conțin.
Este corect să congelăm fructele și legumele?
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Cafeaua: între risc și beneficiu – VIDEO
Cafeaua este sănătoasă! Specialiștii marilor universități din lume au studiat în ultimul timp proprietățile cafelei și au constatat faptul că…
Usturoiul și hipertensiunea arterială
Usturoiul a devenit atât de popular în ultima vreme deoarece mulți cercetători au confirmat eficacitatea sa de a acționa ca…
Antioxidanții: avem nevoie de ei? – VIDEO
Ce este un antioxidant? Știm că un antioxidant este un nutrient sau o moleculă care este capabilă să inhibe oxidarea…
Impozitarea băuturilor cu zahăr pentru reducerea obezității
În SUA, vânzarea băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr şi reclama lor în timpul emisiunilor pentru copii au fost interzise. De…
Postul protejează creierul
Conform oamenilor de ştiință americani, postul alimentar pentru perioade regulate de timp ar putea proteja creierul împotriva bolilor degenerative. Cercetătorii…