Recomandarea generală este să consumăm fructe și legume în starea lor naturală și cât mai proaspete, pentru a beneficia din plin de complexul de vitamine, minerale și antioxidanți. Studiile comparative efectuate între fructele și legumele proaspete, dar aflate de ceva timp pe rafturile supermarketurilor și cele congelate imediat după recoltare au evidențiat că, prin congelare, unele fructe și legume devin mai concentrate în anumiți nutrienți.
• Broccoli congelat are mai multă vitamina C, luteină și beta-caroten, dar mai puțini sulforafani;
• Morcovii congelați au de trei ori mai multă luteină sși de două ori mai mult betacaroten, precum și mai multă vitamina C și polifenoli;
• Afinele congelate, fasolea verde, spanacul, zmeura, perele au un nivel mai ridicat de vitamina C și polifenoli.
În ceea ce privește condimentele, unele, cum ar fi ceapa și boiaua de ardei, își schimbă aroma atunci când sunt congelate, în timp ce altele au tendința de a dezvolta o aromă mai puternică (piper, cuișoare, usturoi și piper verde). Curry congelat poate dezvolta un gust rău, de mucegai, în timp ce sarea își poate pierde aroma sau chiar favoriza râncezirea grăsimilor din alimentele care o conțin.
Este corect să congelăm fructele și legumele?
Autor:
Vezi toate articolele despre:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
De ce merele își schimbă culoarea după ce le tăiem?
De multe ori ați observat că atunci când curățăm sau tăiem un măr și nu îl consumăm imediat, după o…
Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Ce este stresul oxidativ și ce rol au antioxidanții?
Înainte de a discuta despre antioxidanți este bine să vorbim despre prooxidanți sau, așa cum sunt cunoscuți în mentalul general,…
Reguli simple pentru o digestie ușoară, cu Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi
1. Testează și alege ceea ce este potrivit pentru digestia ta Este important de reținut că nu suntem toți la…
Cum controlăm guta cu ajutorul dietei
Dacă vă confruntați cu durere articulară artritică, tumefacție, articulații înroșite, fierbinți și foarte moi, durere nocturnă intensă și episoade recurente…
De ce suntem pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume? – VIDEO
De ce se întâmplă acest lucru, cu toate că locuim într-o țară cu climă temperată și soluri fertile, unde anual…