Nutriție

Pâinea biblică Ezekiel: Cum consumau înaintașii noștri pâine fără probleme?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
Bibliacereale încolțitegermenimeiorzpâine Ezekielproteine completerecomandarerețetesfat

Fiecare civilizație a avut propria formă de pâine, iar astăzi, datorită globalizării, avem acces la naanul indian, la baghetele franțuzești și la lipiile din Orientul Mijlociu. O parte din reputația proastă a pâinii de astăzi provine din gradele diferite de dificultate în digestia boabelor conținute. Totodată, în multe țări occidentale, culturile de grâu au fost modificate genetic, devenind astfel mai profitabile, dar și mai puțin sănătoase. Prin prelucrarea făinii sunt distruși și nutrienții, cum ar fi vitamina E și fibrele, iar la sfârșitul zilei rămânem cu prea mulți carbohidrați simpli, fără o valoare nutrițională reală.

Pâinea recomandată de Dumnezeu în Biblie

Pâinea Ezekiel sau pâinea biblică este pâinea realizată conform versetului de la Iezechiel 4, 9: „Ia-ți grâu și orz, bob și linte, mei și alac (specie de grâu foarte rezistentă, cu un singur bob în spic, ce se cultivă în regiunile muntoase), toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini, câte zile ai să șezi culcat pe partea stângă; că trei sute nouăzeci de zile ai să mănânci din ele“. Se crede că rețeta biblică de pâine a fost menită să ajute pe oameni să supraviețuiască foametei în timpul asediilor viitoare. Anumite cereale, cum ar fi orzul și meiul, au fost considerate de-a lungul istoriei un fel de mâncare a omului sărac. Aceste boabe pot rezista perioadelor de secetă sau îngheț, iar atunci când sunt germinate și combinate cu alte boabe, devin o sursă de proteine complete, excelente pentru hrana populației.
Pâini similare au fost făcute încă din cele mai vechi timpuri, cum este de exemplu pâinea Essence, un tip de pâine ebraică antică încolțită, realizată într-un mod similar cu pâinea Ezekiel. Pâinea Sourdough este realizată folosind o substanță acidă, care fermentează atunci când sunt combinate niște boabe și se creează o drojdie naturală. Unele surse susțin chiar că un tip de pâine cu aluat similar a fost făcută mai întâi în jurul datei de 3700 î.Hr.

Beneficiile cerealelor integrale germinate

Boabele germinate în mod natural activează enzimele naturale, care nu numai că fac cerealele mai ușor de digerat, dar reduc și prezența „antinutrienților“. Totodată, permițând boabelor să încolțească, vei reduce și cantitatea de gluten din acestea. Cerealele și leguminoase găsite în pâinea Ezekiel creează împreună o proteină completă, cum ar fi cea din lapte și ouă. Această pâine nu conține conservanți sau îndulcitori, iar carbohidrații din boabe sunt transformați în maltoză, un zahăr care este absorbit foarte lent și ajută la digestie. Datorită conținutului ridicat de fibre și nivelului scăzut de sodiu, pâinea Ezekiel sprijină sănătatea cardiovasculară. Indicele glicemic al pâinii IEzekiel este foarte scăzut, ceea ce înseamnă că se descompune foarte încet și eliberează gradual zahărul în sânge, menținându-te energizat câteva ore după ce ai consumat pâinea. Această pâine este o alegere bună pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 pentru că îi ține departe de fluctuațiile zahărului din sânge.

Cât de sănătoasă este pâinea Ezekiel?

Pentru a obține o imagine completă a valorii nutriționale a pâinii Ezekiel trebuie menționat că este o sursă de proteine complete (la fel ca laptele sau ouăle), conține 18 aminoacizi (inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali), asigură o absorbție crescută a mineralelor (descompune enzimele inhibatorii astfel încât organismul poate absorbi mai ușor calciul, magneziul, fierul, cuprul și zincul), crește biodisponibilitatea vitaminelor (în special pentru vitamina C și vitaminele din complexul B) și este o sursă excelentă de fier.
Pâinea Ezekiel este formată din șase ingrediente naturale diferite, într-o formă ușor de metabolizat. Cel mai important este că cerealele și leguminoasele folosite în pâinea Ezekiel sunt germinate înainte de a fi prelucrate.

Cum să îți faci pâine Ezekiel acasă?

Unii oamenii preferă să-și facă propria pâine din cereale încolțite pentru a se asigura că beneficiază de cele mai bune și proaspete produse, din cele mai bune ingrediente. Acest proces implică mai întâi înmuierea boabelor într-un castron mare, apoi acoperirea cu apă caldă aproximativ 5 cm și adăugarea de puțin oțet. Se lasă la germinare 18-24 de ore, apoi ai nevoie de un filtru cu găuri mici (un fel de tifon) pentru a separa boabele înmuiate de apă. Așază boabele scurse într-un vas de mică adâncime, cu o deschidere largă, pentru ca aerul să poată circula, și lasă-le să înmugurească 2-3 zile. La fiecare 12 ore, clătește-le bine, până observi lăstari minusculi, de culoare crem. Odată încolțite, boabele se spală și se usucă. După uscare, trebuie să transformi boabele încolțite în făină, prin coacere în cuptor sau prin deshidratare (12-18 ore). Pentru măcinarea boabelor poți utiliza un blender de mare viteză sau o mașină de măcinat specială pentru făină.

Ca ingrediente se folosesc 3 cești jumătate de cereale integrale netratate (1/2 cană făină orz, 1/4 cană fasole Fava fin măcinată, 1/4 făină mei, 1 cană făină grâu spelta sau alac, 1/2 cană făină de linte), o lingură de oțet, o lingură și jumătate de sare și aproximativ 7 grame de drojdie uscată.
Se adaugă jumătate din catitatea de boabe într-un procesator, se presară sare și se amestecă până la omogenizare. Dacă dorești ca pâinea să aibă un gust de aluat fermentat, lasă recipientul la temperatura camerei timp de 1-2 zile. Dacă nu, lasă-l afară timp de 12 ore. Se adaugă drojdia și se frământă aluatul timp de 20 de minute. Se transferă aluatul într-un vas, se acoperă cu o pungă de plastic și se lasă la crecut timp de o oră și jumătate. Se încălzește cuptorul la 170˚C, se unge tava și se pune aluatul la cuptor timp de 60 de minute. Pentru că pâinea este predispusă la dezvoltarea mucegaiului, este recomandat să fie înghețată în decurs de 2-3 zile de la preparare.

Așadar, în comparație cu pâinea care nu conține boabe încolțite, pâinea Ezekiel are mai multe proteine, fibre, vitamine și minerale ușor asimilabile. Această pâine conține antinutrienți mai puțin nocivi, cum ar fi acidul fitic, și are concentrație mai redusă de gluten. Așadar, bucură-te de beneficiile acestei pâini cu rețetă biblică!

    Surse:

  • trimdownclub.com/what-is-ezekiel-bread-and-how-to-make-it-at-home/
  • trimdownclub.com/ezekiel-bread-vs-whole-wheat-bread/
  • authoritynutrition.com/ezekiel-bread/
  • draxe.com/ezekiel-bread/
Etichete articol:
Bibliacereale încolțitegermenimeiorzpâine Ezekielproteine completerecomandarerețetesfat
Articolul anterior
Broccoli, un superfood pentru detoxifiere
Articolul următor
Beneficiile unice ale acidului lipoic

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: