Nutriție

Postul protejează creierul

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
caloriidietăpost

Conform oamenilor de ştiință americani, postul alimentar pentru perioade regulate de timp ar putea proteja creierul împotriva bolilor degenerative. Cercetătorii de la Institutul Național privind Îmbătrânirea din Baltimore au declarat că au găsit dovezi conform cărora lipsa ingestiei alimentelor pentru una sau două zile pe săptămână ar putea proteja creierul împotriva unora dintre efectele cele mai grave ale unor boli precum Alzheimer sau Parkinson. 

Oamenii de ştiință au descoperit că o dietă săracă în calorii poate fi o rețetă pentru o viață mai lungă. Şoarecii şi şobolanii crescuți cu o cantitate limitată de hrană au avut o durată de viață cu până la 40% mai mare, un efect similar observându-se şi la oameni.

Pentru sănătatea dumneavoastră țineți post două zile pe săptămână

„Reducerea aportului de calorii ar putea sprijini creierul, dar fără a face acest lucru brusc”, a declarat profesorul Mark Mattson, şef de laborator la Institutul de Neuroştiințe din Baltimore. „Cu alte cuvinte, temporizarea pare a fi un element crucial pentru acest proces”, a afirmat acelaşi profesor în cadrul reuniunii anuale a Asociației Americane pentru Progresul Ştiinței din Vancouver. Reducerea aportului zilnic până la aproximativ 500 de calorii timp de două zile pe săptămână a avut efecte benefice clare în cadrul studiilor efectuate la Universitatea John Hopkins din Baltimore.
Legătura dintre reducerea aportului de energie şi îmbunătățirea activității celulelor creierului ar putea părea improbabilă, dar profesorul Mattson a insistat că există motive evolutive solide pentru a lua în considerare această ipoteză. „Atunci când resursele au devenit rare, strămoşii noştri au trebuit să lupte pentru alimente. Cei ale căror creiere au răspuns cel mai bine, amintindu-şi unde sunt sursele cele mai promițătoare sau cum să se ferească de prădători, au fost cei care au avut parte de hrană. Astfel, un mecanism care leagă perioada de foame cu creşterea neuronală s-ar fi dezvoltat”. Cercetările echipei Mattson au relevat clar efectele postului ca un factor ce contracarează impactul bolilor Alzheimer şi Parkinson, în viitorul apropiat urmând să studieze impactul postului asupra creierului cu ajutorul RMN-ului şi a altor tehnici.

Etichete articol:
caloriidietăpost
Articolul anterior
Usturoiul și hipertensiunea arterială
Articolul următor
Cum poate uleiul de cocos să vă salveze de Alzheimer

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: