Nutriție

Sfaturi pentru a evita neplăcerile digestive de sărbători

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
alimentație Crăciundietăkilogramemasărecomandareregimsărbătorisiluetăslăbire

Bunătățile de pe masa de Crăciun sunt prea multe și prea bune. Cum să nu guști din șunculiță, răcituri, sarmale, cârnați, friptură, cozonac? Ei bine, tot secretul este să guști! Pentru a evita kilogramele în plus și neplăcerile digestive, îți oferim un ghid alimentar pentru perioada Sărbătorilor. Merită să îl consulți! Vei descoperi sfaturi practice și soluții noi, care într-adevăr îți vor fi de ajutor.

Mănâncă mai degrabă pe alese decât pe săturate!

Știm că nu este, poate, cel mai bun moment pentru a vorbi despre reguli. Dar în privința alimentației, mai ales în contextul tentațiilor culinare de sărbători, următoarele 3 reguli pot face diferența între bal și spital. Acestea sunt: diversitatea, cumpătarea și echilibrul. Dacă știi să le respecți și să alegi în mod rezonabil, vei constata că te poți bucura de o masă de Crăciun normală din punct de vedere caloric.

Practic, ce ai de făcut? La aperitiv mizează pe legume, măsline, brânză ușoară, nu doar pe preparate tradiționale din carne de porc. Sarmalele pot fi însoțite de un sos subțire de iaurt, și nu de clasica smântână cu 20% grăsime. Friptura doar cu murături rămâne la fel de gustoasă și fără clasicii cartofi prăjiți sau la cuptor. Ai grijă la cantități, nu-ți pune niciodată în farfurie de două ori din același aliment și mănâncă încet. Cât despre desert, îl poți rezerva pentru gustarea de după-amiază. Dacă ești la dietă sau trebuie să urmezi un regim special, tot aceste reguli te vor ajuta să nu spui „Nu, mulțumesc. Nu pot mânca, sunt la regim”. Este frustrant și nemeritat. Mai bine învață să alegi și să te bucuri de câte puțin din toate.

Mai puțină carne de porc, mai mult pește și curcan

Crăciunul nu este doar despre carne de porc. Bineînțeles că vom păstra câteva preparate tradiționale din carne de porc, dar răciturile sau sarmalele pot fi făcute foarte bine și din curcan. Chiar și friptura de porc ar putea fi lăsată deoparte în favoarea unei fripturi de curcan sau a unui pește la cuptor. Somonul ar fi o alegere foarte bună pentru o masă festivă, iar avantajele pentru sănătate sunt incontestabile. Conține acizi grași omega 3, seleniu, fosfor, vitamine din grupul B și proteine valoroase, care asigură senzația de sațietate. O bună asociere a peştelui preparat la cuptor este cu o salată de legume asezonată cu sos vinegretă în care adaugi puţină spirulină, pentru a alcătui un cocteil hiperconcentrat în acizi graşi esenţiali şi vitamine.

Carnea de curcan este bogată în proteine, dar săracă în materii grase (cu condiţia de a îndepărta pielea). Un alt atu este conţinutul de fier şi tirosină, un aminoacid cu efecte dovedite antistres. Tirosina participă la producţia de dopamină, un neurotransmiţător implicat în starea de bine. Sfatul nutriţioniştilor este să alegem carne de curcan crescut în aer liber. Friptura de curcan poate fi asociată cu legume proaspete bogate în vitamine: crudităţi, salată de rucola, valeriană, spanac, salată verde, care conțin extrem de puține calorii, dar abundă în vitamine, minerale, antioxidanți.

Leguminoase în loc de cartofi

Încearcă pe cât posibil să înlocuieşti cartofii cu leguminoase: mazăre, linte, năut, fasole uscată. Acestea au indice glicemic scăzut, dar o cantitate mare de potasiu şi fibre. Leguminoasele sunt şi surse bune de proteine vegetale, aminoacizi asenţiali. Tot în leguminoase găsim fier şi magneziu. Nutriţioniştii recomandă condimentarea preparatelor pe bază de linte şi orez cu turmeric, un ingredient renumit pentru îmbunătățirea digestiei.

Atenție la alcool!

Combinația dintre alcool și grăsimi este un cocteil exploziv. De ce? În timpul digestiei, alcoolul și grăsimile sunt angajate într-un veritabil duel. Organismul nu poate digera alcoolul în cantități mari. Iar pentru a-l metaboliza, ficatul descompune alcoolul în zahăr și apoi îl stochează sub formă de grăsime. În plus, pe când organismul este ocupat cu metabolizarea alcoolului, grăsimile consumate sunt stocate direct sub formă de țesut adipos. Pentru a evita suprasolicitarea ficatului și depozitele adipoase, este de preferat să limitezi consumul de alcool la 2-3 pahare de vin în timpul mesei.

Ajutoare din natură în caz de indigestie, arsuri gastrice, constipație

Dacă totuși ai depășit anumite limite și simți că sistemul tău digestiv a fost pus la încercare, iată câteva remedii naturale care te vor ajuta să-ţi regăseşti starea de bine.

Dacă arsurile la stomac nu îți dau pace, începe ziua prin a bea un pahar cu apă, ceea ce ajută ficatul şi diluează acidul din stomac. Eventual poți adăuga câteva lingurițe de suc de lămâie. Apoi ar fi indicat un pahar de suc proaspăt stors din morcovi, măr, sfeclă roşie. Acest suc are un puternic efect alcalin, adică reduce cantitatea de acid din stomac. În cazul în care te tentează o ceaşcă de cafea, trebuie să știi că nu este cea mai bună soluţie. Cafeaua suprasolicită ficatul, care se resimte deja ca urmare a exceselor culinare din prima şi a doua zi de Crăciun. Aşa că optează mai bine pentru un ceai hepatoprotector LiverHelp, care conține cinci plante medicinale renumite pentru protecția ficatului și a tractului digestiv: armurariu, păpădie, trifoi roșu, ghințură albastră și lemn-dulce.

În caz de indigestie însoțită de balonare, dureri abdominale, greață, cel mai bun remediu este cărbunele vegetal. Eliminarea senzației de disconfort abdominal se face prin diminuarea flatulenței generate de gazele intestinale și reducerea presiunii în abdomen. Carbo Forte de la Zenyth este cărbune activat din coajă de nucă de cocos, 100% vegetal, recomandat pentru reducerea flatulenței după mese copioase. Se administrează 1-2 g (1/2-1 linguriță rasă), înainte și după masă, în amestec cu apă. Dacă este cazul, se poate repeta doza după 2 ore. Nu se recomandă depășirea dozei de 6 g/zi.

Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme în perioada festinurilor de sărbători. Există multe tipuri de laxative, însă nu toate au efectele promise și mai ales pot avea efecte adverse neplăcute. Un scaun ușor de eliminat nu ar trebui să fie singurul scop al unui laxativ. Un laxativ sigur și eficient trebuie să curățe și totodată să îngrijească pereții colonului, ajutând la restabilirea bunei funcționări a acestuia. Un astfel de produs este Laxativ Forte Natural, laxativ-stimulativ 100% natural, cu fibre și senna, recomandat pentru constipație puternică sau ocazională. Datorită ingredientelor din plante (semințe de in, tărâțe de psyllium, inulină din rădăcină de cicoare, frunze de senna, semințe de cacao, fructe de roșcov, lemn-dulce, coada-șoricelului, roiniță, fenicul), produsul are efect emolient, antiinflamator și protector al mucoasei intestinale, compensând eventuala pierdele de electroliți. Laxativ Forte se administrează la nevoie, seara, după ora 18:00, o linguriță dozatoare în amestec cu 200 ml lichid. Durata de administrare nu trebuie să depășească 7-10 zile consecutiv. Pe parcursul curei, consumul de apă trebuie să fie de 1,5-2 litri de lichide.
Surse:

  • „Noua ordine alimentară. Și noi ce mai mâncăm?”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopsci, Coreus, 2010
  • „Abecedar de nutriție”, prof. dr. Nicolae Hâncu, Sănătatea Press Group, 2012
Etichete articol:
alimentație Crăciundietăkilogramemasărecomandareregimsărbătorisiluetăslăbire
Articolul anterior
Enzimele digestive te ajută să absorbi mai mulți nutrienți
Articolul următor
Cât te poți îngrășa de sărbători?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: