Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Tiroida şi kilogramele în plus, sfaturi de la Codruța Nedelea

Autor:

Atunci când avem „probleme cu glanda” – cum se spune în popor când avem probleme cu tiroida – una dintre temerile principale este legată de posibilele kilograme în plus. Ce putem face pentru un mai bun control al greutății atunci când avem probleme cu tiroida ne spune Codruța Gabriela Nedelea, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
dietăenzime digestivehipotiroidismslăbiretiroidăvideo

Principala tendință pe care o are o persoană atunci când vine vorba despre controlul greutății este înfometarea sau, în orice caz, privarea de anumite alimente, nu mereu cele indicate. Ei bine, în bolile tiroidiene – dar și în general – aceasta este una dintre cele mai mari autosabotări. O dietă restrictivă nu face altceva decât să încetinească și mai mult funcția tiroidiană. Cu acumularea de kilograme ne putem confrunta atât în hipo, cât și în hipertiroidism, pentru că un hipertiroidism poate deveni hipo printr-o medicație mai puțin echilibrată.

  • Atenție la schimbările de sezon. Schimbările de temperatură, luminozitate, alimentație își pun amprenta asupra activității tiroidei. Este cu atât mai important controlul medical și realizarea analizelor specifice pentru a ne asigura că secrețiile de hormonoi tiroidieni sunt echilibrate.
  • Un alt aspect de bază în dietele celor cu probleme tiroidiene este evitarea oricărei diete găsite la întâmplare, pe internet.
  • Este foarte important ca dietele să țină cont de tendințele către hipo sau hiperaciditatea ce pot însoți hipo și hipertiroidismul. În cazul unui deficit de acid gastric prezent în hipotiroidism, pentru a beneficia de o dietă sănătoasă, este nevoie de o suplimentare cu enzime digestive și acid clorhidric. Altfel, alimentele nu sunt complet digerate și, ajunse în colon, întrețin formarea de bacterii. În acest fel se poate ajunge la dezvoltarea unei colite de putrefacție sau chiar la sindromul intestinului permeabil.
  • Tot internetul este plin de diverse protocoale gândite pentru persoanele cu diferite afecțiuni autoimune (inclusiv tiroidiene) – fără gluten, lactate, dieta paleo și altele. Și aceasta poate fi o capcană în contextul în care sfatul specialistului lipsește din ecuație. O problemă tiroidiană are nevoie de echilibru pentru a fi ținută sub control, iar o dietă profund restrictivă riscă chiar o agravare a situației. Medicul, în baza analizelor, poate îndruma către o dietă sau alta.
  • Tot nevoia de echilibru alimentar ne îndeamnă către păstrarea unor ore fixe de masă, eliminarea zahărului și excesului de făină și de grăsimi.
  • Carnea este un aliment controversat, mai ales în lumina dietelor care sugerează eliminarea ei din alimentație. Carnea este însă importantă și sănătoasă, mai ales dacă este gătită corect și dacă nu este consumată în mod abuziv.
  • Găsește metode de a gestiona stresul pentru că hormonul stresului, cortizolul, se opune secreției de hormon tiroidian.

Importanța alimentației în bolile tiroidiene merge dincolo de numărul de kilograme. Scopul unei diete adecvate este și menținerea analizelor în limite cât se poate de echilibrate și cu doze cât mai mici de medicamente.

Cel mai important lucru este însă să fii atent la corpul tău. Mergi la controalele periodice și nu uita că adevăratul indicator este corpul tău. Fii atent la semnalele pe care le primești și mergi la medicul tău ori de câte ori simți că ceva nu este în ordine.

Află mai multe despre gestionarea kilogramelor în plus în cazul bolilor tiroidiene din materialul video de mai sus!

Etichete articol:
dietăenzime digestivehipotiroidismslăbiretiroidăvideo
Articolul anterior
Codruța Gabriela Nedelea: Dieta în tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Remedii naturale în afecțiunile digestive de toamnă
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo