Sănătate

Bacterii și virusuri care se ascund în nisip

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
bacteriiboliciuperciInfecțiimicroorganismenisipplajărecomandaresfat

Plimbări lungi pe țărmul mării, relaxare pe plajă, castele de nisip… Abia așteptăm toate acestea în fiecare vară. Ca să nu mai vorbim cât de nerăbdători sunt copiii să se joace în nisip, să sape cu lopățelele, să-l modeleze în diverse forme. Te-ai gândit însă că nisipul – mai ales cel de pe plajele supraaglomerate – este un loc prielnic pentru o mulțime de bacterii, ciuperci și alte microorganisme? Iată cu ce boli te poți întoarce de la plajă și ce trebuie să iei în considerare pentru a te proteja.

„Microorganismele reprezintă o parte importantă a compoziției nisipului de pe plaje. Bacterii, paraziți, fungi și virusuri au fost izolate în nisip”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un document privind calitatea și siguranța plajelor. În raport sunt citate studii în care au fost analizate mostre de nisip provenind de pe țărmurile mediteraneene din Franța, Spania, Italia, dar și de pe coastele altor mări și oceane (Portugalia, Grecia, Israel). Este citat chiar și un studiu efectuat în România, în 1984, precizându-se că incidența enterovirusurilor pe litoralul românesc depinde de sezonalitate.

Plaje supraaglomerate, focar de bacterii patogene

Potrivit raportului OMS, majoritatea bacteriilor izolate în mostrele analizate sunt non-patogene, ci dimpotrivă, ele intră în alcătuirea microbiomului plajelor, adică exact ceea ce asigură biodiversitatea țărmurilor. Cei care cauzează probleme sunt microbii generați de activitatea umană: gunoaie și resturi menajere existente mai ales pe plajele supraaglomerate, poluare, încrucișarea excrementelor aviare, canine și umane.

Cele mai frecvente bacterii patogene răspândite pe plaje provin din materii fecale de la păsări, câini sau oameni, se arată în documentul OMS. Faimoasa bacterie Escherichia coli, responsabilă de tulburări gastrointestinale severe, dar și de infecții urinare, ajunge pe plajă din excrementele pescărușilor. Bacteriile enterice, precum enterococii, sunt de asemenea prezente în nisip, provocând gastroenterite, însă mai puțin grave.

Contaminarea cu bacterii enterice se face pe cale digestivă. Cei mai expuși acestor riscuri sunt copiii care se joacă în nisip și pun mâinile la gură după aceea sau micuții care pur și simplu „mănâncă” nisip. Dar să nu uităm de obiceiul de a mânca pe plajă, atât de îndrăgit pe litoralul românesc, fără spălarea mâinilor în prealabil, care crește semnificativ riscul de apariție a bolilor diareice acute.

Stafilococul auriu este un alt patogen frecvent întâlnit în nisip. Originea stafilococului în nisipul plajelor este atribuită activității umane, precizează OMS. Drept urmare, prezența sa crește proporțional cu numărul turiștilor de pe plajă. Aflat în mod natural pe suprafața pielii, stafilococul auriu poate deveni patogen atunci când trece dincolo de bariera cutanată, în condițiile unei răni deschise sau afectării mucoaselor. Poate cauza infecții cutanate, digestive sau chiar septicemii, care necesită adesea tratamente dure cu antibiotice.

Ciuperci care se înmulțesc în nisip

Aceleași ciuperci pe care le putem contracta din orice mediu cald și umed, cum sunt dușurile comune, piscinele, sunt prezente și pe plajă. Persoanele cu imunitate scăzută se pot întoarce din vacanță cu micoze la nivelul piciorului cauzate de ciuperci dermatofite. O altă specie des întâlnită este Candida albicans, responsabilă de candidoze la nivelul mucoaselor.

Virusuri și paraziți

Despre virusuri și paraziți ce pot să se regăsească pe plajă există mai puține studii. OMS citează un studiu derulat în România de Nestor I. et al. (1984), potrivit căruia incidența enterovirusurilor depinde de sezon, în afara lunilor de vacanță nefiind detectată prezența virusurilor în apă sau pe nisip. În privința paraziților, OMS menționează un studiu efectuat la Marsilia, unde s-a depistat un parazit responsabil de toxocaroză și care se găsește de obicei în intestinele câinilor. Animalele, prin fecale, eliberează ouăle paraziților Toxocara canis, care au nevoie de un sol umed și cald pentru a ecloza. Nisipul este ideal. Copiii care sapă în nisip, apoi bagă mâinile nespălate în gură au cele mai mari riscuri să se infecteze.

Sfaturi pentru a evita bolile care se pot lua din nisip

  • Nu vă așezați direct pe nisip, folosiți întotdeauna un prosop de plajă, care trebuie spălat după fiecare zi de plajă.
  • Oricât ar fi de mici, nu lăsați copiii complet dezbrăcați pe plajă; este preferabil să le puneți un costum de baie, astfel încât părțile intime să nu fie expuse direct pe nisip.
  • Evitați plajele foarte aglomerate, dar și pe cele invadate de pescăruși, mai ales dacă acolo este permis și accesul câinilor.
  • Aveți grijă la igiena personală atunci când reveniți de la plajă; se recomandă duș cu apă și săpun, inclusiv spălarea părului.
  • Spălați zilnic costumele de baie, prosoapele și hainele folosite la plajă.

„Oamenii nu ar trebui să fie descurajați să se bucure de nisip la plajă, dar ar trebui să aibă grijă la igienă sau măcar să se spele pe mâini după ce s-au jucat în nisip”, sugerează Tim Wade, epidemiolog american, autorul unui studiu privind riscul de îmbolnăvire ca urmare a contactului cu nisipul, publicat în Jurnalul American de Epidemiologie.

Surse:

https://www.who.int/water_sanitation_health/bathing/srwe1-chap6.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3240855/

 

Etichete articol:
bacteriiboliciuperciInfecțiimicroorganismenisipplajărecomandaresfat
Articolul anterior
Alimente pentru un bronz sănătos
Articolul următor
Top 10 probleme care ne fac zile fripte vara și cum scăpăm de ele

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: