Sănătate

Ce ar trebui să știe orice cardiac despre L-carnitină

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
boli cardiovasculareenergieL-carnitinăsănătate cardiacă

Bolile cardiovasculare se află în topul cauzelor de deces la nivel mondial. Cu toate că multe dintre terapiile dezvoltate în ultimele decenii au îmbunătățit semnificativ speranța de viață, evenimente cardiovasculare adverse, precum aritmii ventriculare și atacuri de angină apar frecvent după un infarct miocardic acut (atac de cord).
Cercetările arată că în timpul evenimentelor ischemice, rezervele de L-carnitină sunt epuizate.

Acest nutrient esențial, asemănător vitaminelor, are rolul exclusiv de a transporta acizii graşi în interiorul mitocondriilor, unde aceştia sunt transformați în energie (ATP). L-carnitina este o trimetilamină care se găsește în cantități mari în carnea roșie și în alte produse alimentare, dar este disponibilă pe scară largă și ca supliment nutritiv pentru îmbunătățirea nivelului energetic, pierdere în greutate și sporirea performanțelor atletice. Potențialul său rol în tratarea bolilor de inimă a fost raportat pentru prima dată la sfârșitul anilor 1970. Carnitina este substanța care ajută organismul să transforme țesutul adipos în energie. Corpul o produce în ficat și rinichi și o stochează în mușchii scheletici, inimă, creier și material seminal. Deoarece acționează ca un antioxidant, carnitina a fost propusă drept tratament pentru multe afecțiuni.

Studiile confirmă beneficiile L-Carnitinei în tratarea problemelor cardiace

O analiză sistematică și o meta-analiză a 13 studii clinice controlate au fost efectuate la Clinica Mayo pentru a determina efectele L-carnitinei comparativ cu placebo, asupra mortalității cauzate de aritmii ventriculare, angină pectorală, insuficiență cardiacă și reinfarctizare miocardică. Această revizuire sistematică a inclus 3.629 de pacienți și a analizat 250 de decese, 220 de cazuri de insuficiență cardiacă și 38 de atacuri de cord recurente.

Comparativ cu placebo, L-carnitina a fost asociată cu o reducere de 27% în toate cauzele de mortalitate, o reducere de 65% a aritmiei ventriculare și cu 40% a simptomelor anginoase la pacienții care prezintă un infarct miocardic acut. Studii suplimentare au confirmat că această terapie modernă este promițătoare și eficientă, utilizarea L-carnitinei ajutând la îmbunătățirea nivelurilor de acizi grași și de oxidare a glucozei. Posibilele mecanisme responsabile pentru efectele benefice observate în administrarea L-carnitinei în infarctul miocardic acut sunt multifactoriale și bazate pe capacitatea acesteia de a îmbunătăți metabolismul energetic mitocondrial.

L-carnitina se poate asocia cu tratamentul cardiac convențional pentru rezultate de durată

Dr. Sinatra consideră L-carnitina un cardioprotector esențial în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare şi îmbunătățirea funcției cardiace şi recomandă asocierea cu probiotice, coenzima Q10 şi magneziu, mai ales pentru pacienții cu tratament hipocolesterolemiant (cu statine).

În multe dintre studiile în care participanții au continuat să consume L-carnitină timp de 6 până la 12 luni, aceștia au avut mai multe celulele musculare cardiace stabile și un țesut muscular cardiac mai sănătos. Rezultatele sugerează că L-carnitina poate îmbunătăți rata de supraviețuire după un atac de cord și poate ajuta la prevenirea unei alte probleme de acest fel.

Cercetările arată că L-carnitina poate fi utilizată împreună cu tratamentul convențional pentru stabilizarea anginei pectorale. Alte studii sugerează că persoanele care iau suplimente de L-carnitină la scurt timp dupa un atac de cord ar putea fi mai puțin susceptibile de a avea un alt atac de cord sau de a dezvolta insuficiență cardiacă. De asemenea, L-carnitina poate ajuta la reducerea simptomelor de insuficiență cardiacă și poate îmbunătăți rezistența la efort în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă.

Alege N-Acetyl L-Carnitina, suplimentul premium de la Zenyth!

Studiile arată că N-acetil-carnitina este forma cea mai uşor absorbabilă în organism şi poate să ajungă rapid în sânge şi în creier. N-Acetyl L-Carnitina este un supliment alimentar recomandat pentru protecție antioxidantă, creșterea rezistenței la efort, menținerea metabolismului energetic normal, funcționarea normală a sistemului nervos și a celui cardiovascular. L-carnitina este un aminoacid esențial care se găsește în concentrații mari în creier, nervi, inimă, ficat și în celulele spermatice. După cum am văzut deja, cea mai mare cantitate de L-carnitină se găsește în inimă, fiind folosită ca suport energetic și pentru detoxifierea mușchiului cardiac. De asemenea, L-carnitina este adjuvant util în curele de slăbire, deoarece intervine în metabolismul grăsimilor, transportând în mitocondrii acizii grași. La nivelul mitocondriei, acizii grași sunt utilizați pentru eliberarea de energie (adenozin trifosfat – ATP).

Pentru adulți, se recomandă câte o capsulă de 1-2 ori/zi, pe stomacul gol sau conform recomandării consultantului de specialitate. L-carnitina se asociază cu D-riboză, Coenzima Q10, cu care acționează sinergic, mărind producția de energie sub formă de ATP (adenozin trifosfat). La fel ca toate produsele Zenyth Pharmaceuticals, nu conţine lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici. Femeile însărcinate sau care alăptează vor consulta medicul înainte de utilizare. De asemenea, persoanele cu hipertensiune, diabet, afecțiuni vasculare periferice, hipotiroidie, afecțiuni hepatice sau renale vor consulta medicul pentru stabilirea dozei.

Așadar, ține minte: pentru energia inimii și a întregului organism, alege N-Acetyl L-Carnitina!

Surse:

  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1026-l-carnitine.aspx?activeingredientid=1026
  • nutraingredients.com/Research/Mayo-Clinic-review-links-L-Carnitine-to-multiple-heart-health-benefits
  • medpagetoday.com/upload/2013/4/12/jmcp_ft88_4_2.pdf
  • sciencedaily.com/releases/2013/04/130412132321.htm
  • nutritionexpress.com/article+index/vitamins+supplements+a-z/showarticle.aspx?id=1958
  • umm.edu/health/medical/altmed/supplement/carnitine-lcarnitine
  • hammernutrition.com/knowledge/l-carnitine-good-or-bad-for-your-heart/?sect=blog-section
Etichete articol:
boli cardiovasculareenergieL-carnitinăsănătate cardiacă
Articolul anterior
Ai răcit în timpul sarcinii? Cu ce te tratezi?
Articolul următor
STUDIU: Sucul de mere, mai bun decât soluțiile de rehidratare

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: