Sănătate

Ce măsuri trebuie să iei ca să nu ajungi de la gripă la pneumonie?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Pneumonia este o infecție acută a plămânilor, cauzată de virusuri, bacterii sau ciuperci. Nu de puține ori se întâmplă ca pneumonia să apară ca o complicație a unei viroze respiratorii, în special gripa.

Vezi toate articolele despre:
boli respiratoriicisteinăGripăimunitateinfecții respiratoriiplămânipneumonierecomandaretuse

Anul acesta, virusurile gripale sunt extrem de agresive și fac victime mai ales în rândul extremelor de vârstă: copiii și persoanele de vârsta a treia. Acestea sunt categoriile cele mai vulnerabile, pentru că sistemul lor imunitar nu poate lupta contra bolii și adesea fac complicații de genul pneumoniei.

Cum recunoști pneumonia?

Pneumonia poate debuta la câteva zile după instalarea gripei, iar în lipsa tratamentului corespunzător, evoluția poate fi dramatică. Este important ca pneumonia să fie recunoscută și tratată de la primele simptome, astfel încât să nu se ajungă la forme grave. Cele mai frecvente semne și simptome ale pneumoniei sunt:

  • Tuse persistentă, inclusiv în timpul nopții.
  • Tuse cu expectorație, uneori mucusul putând conține mici cantități de sânge sau având culoarea galben-verzui.
  • Dificultăți de respirație, cu zgomote șuierătoare, mai ales când pneumonia este virală.
  • Dureri în piept sau așa-numitul junghi intercostal.
  • Febră bruscă peste 38-39 de grade Celsius, însoțită de frisoane, în cazul pneumoniei virale, iar în cazul pneumoniei bacteriene poate dura câteva zile până când febra devine severă.
  • Dureri de cap, dureri de stomac, stări de confuzie, transpirații reci.
  • Oboseală, dureri musculare.
  • Pierderea poftei de mâncare, greață.
  • Palpitații, scăderea tensiunii arteriale, modificări ale culorii pielii.
  • Copiii de vârstă mică pot dezvolta uneori complicații grave: deshidratare, convulsii, hipotermie, comă.

Există însă și cazuri în care manifestările pneumoniei nu sunt zgomotoase, boala este dusă pe picioare, ceea ce nu este neapărat un lucru pozitiv. Stând ascunsă, boala evoluează în tăcere și poate ieși la suprafață într-o formă severă, cum ar fi sepsisul sau șocul septic, cu potențial fatal.

Cum se transmite pneumonia?

Este pneumonia contagioasă? Da, pneumonia se poate răspândi de la o persoană la alta, dar se poate dezvolta și prin alte mecanisme.

În unele cazuri, bacteriile care cauzează pneumonie sunt deja prezente în căile respiratorii și sinusurile multor persoane, în special copiii sunt purtători ai acestor microorganisme în nas și gât. Problema începe când, pe fondul unei imunități scăzute, aceste microorganisme migrează și infectează plămânii. Sistemul imunitar deține rolul decisiv în ceea ce privește răspândirea și proliferarea acestor microorganisme la nivelul plămânilor. Iată de ce întărirea sistemului imunitar este cea mai bună modalitate de a te proteja de atacul virusurilor și bacteriilor.

Pneumonia apare atunci când agenții infecțioși cauzează inflamație la nivelul alveolelor pulmonare. Alveolele sunt acei mici săculeți din plămâni, care se umplu cu aer și fac posibilă respirația. Atunci când apare pneumonia, alveolele se inflamează și se umplu cu mucus, ceea ce face dificilă respirația, organismul este privat de oxigen și apare tusea ca mecanism de eliberare a căilor respiratorii.

Factori de risc care predispun la pneumonie

Oricine se poate îmbolnăvi de pneumonie, dar adulții peste 65 de ani și copiii, al căror sistem imunitar nu este suficient dezvoltat, prezintă un risc crescut de complicații pulmonare.

Dar pot face pneumonie și persoanele care:

  • Au o infecție cu virus gripal sau cu alt virus respirator (răceală comună, laringită, bronșită).
  • Suferă de boli cronice respiratorii: astm, BPOC sau fibroză chistică.
  • Au un istoric de boli cu componentă inflamatorie: boli cardiovasculare, diabet zaharat.
  • Au un sistem imunitar afectat de: alergii, boli autoimune, boli virale cronice (HIV/SIDA, hepatită, Zona Zoster).
  • Sunt în stare avansată de malnutriție sau trăiesc în condiții precare de igienă.
  • Se află sub tratament cu medicamente care scad imunitatea (imunosupresoare).
  • Sunt fumători, iar pentru persoanele care fumează riscul de a face pneumonie este de 3,5 ori mai mare decât la nefumători.
  • Prezintă dificultăți la înghițire din cauza unor boli neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau Alzheimer.
  • Se află în stare de convalescență ori sunt internați în spital.

Sfaturi pentru reducerea riscului de pneumonie

Pneumonia este o boală infecțioasă care poate fi tratată cu succes în cele mai multe cazuri. Tratamentul prescris pentru pneumonie depinde de cauza infecției: se administrează antibiotice pentru pneumonia bacteriană, medicamente simptomatice și de susținere a organismului pentru pneumonia virală, medicamente antifungice în cazul pneumoniei cauzate de ciuperci. Durata tratamentului trebuie respectată cu strictețe. Dacă întrerupi medicația mai devreme, boala poate recidiva și, mai grav, poți dezvolta rezistență la antibiotice.

Dacă vrei să te recuperezi repede după o boală respiratorie, fie ea gripă sau pneumonie, și să reduci riscul de complicații, iată câteva lucruri pe care le poți face:

  • În timpul epidemiei de gripă este bine să eviți locurile aglomerate și apropierea de persoane bolnave, dar cel mai bun mod de a te proteja este să crești rezistența sistemului imunitar. Concret, iată ce ai de făcut:
  • Mănâncă sănătos, alege fructe, legume, supă de oase, alimente naturale și integrale, evită alimentele cu efect pro-inflamator (făină albă, zahăr, lapte, alimente procesate, băuturi carbogazoase).
  • Menține-ți sănătatea intestinului cu ajutorul unui supliment cu probiotice și prebiotice.
  • Odihnește-te suficient. Lipsa de somn este un factor binecunoscut care diminuează rezistența organismului.
  • Bea multe lichide: apă, ceaiuri din plante, limonadă, sucuri verzi sau sucuri de citrice. Lichidele previn deshidratarea cauzată de febră și te ajută să elimini mucusul din căile respiratorii. Tot pentru efectul antimucolitic poate fi utilizată cisteina, un aminoacid care are capacitatea de a decongestiona plămânii și căile respiratorii.
  • Apelează cu încredere la suplimente care susțin funcționarea sistemului imunitar: vitamina C, vitamina D, turmeric, ghimbir, echinacea.

Pune în practică aceste măsuri și nu uita totuși că atât gripa, cât și pneumonia sunt boli serioase, care nu trebuie neglijate, iar pentru un tratament corect este nevoie de prezentarea la medic.

Surse:

www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia/symptoms

draxe.com/pneumonia-symptoms/

www.webmd.com/lung/tc/pneumonia-topic-overview#1

 

 

Etichete articol:
boli respiratoriicisteinăGripăimunitateinfecții respiratoriiplămânipneumonierecomandaretuse
Articolul anterior
Remedii naturale care ne scapă de răgușeală
Articolul următor
Tot ce trebuie să știi despre fibromul uterin

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: