Sănătate

Ghidul fructelor de vară

Autor:
10 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Prin excelenţă sezonul fructelor, vara ne oferă posibilitatea de a ne face plinul cu vitamine naturale. Nutrienţii din alimentele proaspete au o biodisponibilitate ridicată şi nu dau reacţiile adverse întâlnite uneori în cazul suplimentelor de sinteză.

Pentru sănătate…

Nectarine şi papaya pentru imunitate puternică

Fructele de sezon sunt excelente pentru energizarea organismului și aportul de vitamine și minerale care susțin sistemul imunitar. Aceste super-alimente conțin antioxidanți și substanțe antiinflamatorii care ajută la protejarea corpului de infecțiile cu diferiţi agenţi patogeni. Cea mai bună metodă de a te pune la adăpost de acestea este să mănânci cât mai multe fructe care conţin caroten, adică au culoarea portocalie: mango, papaya, caise, piersici, nectarine. Carotenul se transformă în organism în vitamina A, indispensabilă bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Bine de ştiut!
Bogat în nutrienți și sărac în calorii, pepenele ajută la fortifierea sistemului imunitar datorită glutationului pe care îl conține.

Zmeură împotriva infecţiilor

Şi antocianinele din zmeură controlează nivelul de bacterii și ciuperci din organism, împiedicând apariția infecțiilor. Ele sunt bogate și în acid elagic, un protector natural al membranelor celulare. Conțin mangan, vitamina C și fibre, fiind adevărate suplimente de minerale și vitamine naturale.

Bine de ştiut!
Zmeura, afinele și căpșunile oferă cea mai mare protecție anticancer. La fel de utile se dovedesc citricele, bogate în vitamina C.

Afine contra radicalilor liberi

Renumite pentru capacitatea antioxidantă ridicată, afinele conțin și vitamina C pentru întărirea sistemului imunitar, dar și alți compuși anticancerigeni. Studiile au arătat că nivelul crescut de antocianine, fitonutrienți care le imprimă culoarea albastru închis, încetinește procesul de îmbătrânire, oferă protecție cardiovasculară și îmbunătățește memoria.

Bine de știut!
O ceașcă de afine conține 80 de calorii. De aceea, afinele sunt recomandate în curele de slăbire.

Mere pentru o inimă sănătoasă

„Un măr pe zi ține doctorul la distanță” este mai mult decât o zicală. Un studiu olandez realizat pe 20.000 de persoane cu vârsta medie de 41 de ani pe o perioadă de zece ani a arătat că cei care au consumat fructe cu pulpa albă au avut un risc de accident vascular cerebral cu 52% mai mic. Un motiv suficient să dăm o șansă banalelor mere și pere!

Bine de ştiut!
Kiwi are efect protector asupra sistemului cardiovascular, iar luteina este responsabilă de efectul hipotensor al acestor fructe. Dacă ești ușor hipertensiv, merită să consumi cât mai des aceste fructe pentru că sunt un remediu natural, fără efecte adverse!

Pepene galben şi banane pentru moral

Ceva dulce ne ridică imediat moralul și câți dintre noi nu îşi tratează tristețea sau lipsa de chef cu câteva bucățele de ciocolată sau cu o prăjitură? Studiile au arătat că dulciurile au capacitatea de a controla fluctuațiile de moral, dar dacă ești la dietă și dulciurile procesate ies din calcul, înlocuiește-le cu o combinație de pepene galben și roşu și banane coapte. Toate sunt bogate în mangan, oligoelement esențial în menținerea stării de bine și a unei atitudini optimiste.

Bine de ştiut!
Cei predispuși la depresie sau cu probleme de somn au numai de câștigat dacă mănâncă alimente bogate în triptofan: afine, kiwi, merișoare, prune. În organism, acesta se transformă în serotonină, hormonul fericirii.

Piersicile alungă oboseala

Știai că piersicile sunt considerate antidepresive naturale? Asta se datorează coținutului mare de vitamine și minerale: betacaroten, vitaminele B1, B2, C și PP, potasiu, sodiu, cupru, calciu și magneziu. Piersicile sunt recomandate convalescenților și persoanelor care suferă de oboseală cronică, dar și celor cu deficiențe hpatice și digestive sau celor care suferă de litiază urinară. Vitaminele și mineralele din compoziția lor sunt esențiale pentru menținerea echilibrului sistemului nervos, dar și pentru întărirea imunității.

Bine de ştiut!
Pentru mai multă energie, consumă fructe care scad aciditatea: banane, caise, ananas, coacăze negre, kiwi.

Pere contra stresului

Acțiunea antistres a perelor se datorează conținutului de vitamine din grupa B-urilor, fosforului, potasiului și calciului. De aceea, perele sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul stresului cronic, asteniei, anemiei și gutei. Perele au și un excelent efect remineralizant, diuretic, depurativ și laxativ. Vitaminele (A, B1, B2, B9, C și E) stimulează sistemul imunitar, fibrele conținute ajută la menținerea greutății și a colesterolului în limite normale, iar faptul că sunt ușor digerabile le recomandă persoanelor cu afecțiuni digestive.

Bine de știut!
Uscate, perele sunt bogate în taninuri, substanțe cu efect astringent, indicate în prevenirea tulburărilor intestinale.

…şi frumuseţe!

Caise şi piersici pentru un bronz superb

Un studiu realizat la o universitate britanică arată că în patru săptămâni în care consumi cele cinci porţii de fructe şi legume crude recomandate de nutriţionişti se îmbunătăţeşte semnificativ aspectul pielii. Optează pentru roşii, caise, pepene verde şi piersici, iar pielea ta va fi pregătită pentru un bronz perfect, datorită conţinutului de licopen.

Fructe de pădure contra ridurilor

Piele uscată, unghii casante, păr fragil? Ai nevoie de vitamina C! Aceasta este cel mai bine valorificată de organism dacă este luată din surse naturale, cum sunt fructele şi legumele crude. Vitamina C are un puternic efect antioxidant, neutralizând radicalii liberi care se formează în organism din cauza alimentaţiei dezechilibrate, a stresului şi a toxinelor din mediu. Bogate în vitamina C sunt merele, măceşele, citricele, fructele de pădure, citricele şi kiwi. Radicalii liberi sunt responsabili, printre altele, de apariţia ridurilor. Datorită efectului lor antioxidant, fructele protejează pielea şi furnizează nutrienţii necesari reparării fibrelor de colagen distruse. Fructele de pădure sunt cele mai eficiente în combaterea ridurilor: afine, mure, zmeură, fragi și căpșuni.

Mango şi ananas pentru o piele fără cusur

Caisele, piersicile, mango, ananasul, fructe cu pulpa galben-portocalie ajută la tratarea acneei juvenile, dar și la cea care apare la persoanele mature. Explicația? Carotenul este transformat în organism în vitamina A, care vindecă și netezește pielea. Vitamina A lucrează foarte bine în echipă cu vitamina E, care se găsește în alunele de pădure și în arahide.

Bine de ştiut!
Probleme digestive? Mănâncă ananas! Bromelaina din ananas ajută digestia și descompune proteinele.

Smochinele şi prunele, aliatele siluetei

Vrei să dai rapid jos câteva kilograme înainte să pleci în concediu? Înfometarea nu este o opțiune, dar eviți și fructele pentru că sunt dulci și îngraşă… Dacă îți plac fructele nu ai de ce să nu le consumi pe săturate! Smochinele crude, prunele și corcoduşele au un conținut ridicat de fibre, ajutând la menținerea senzației de sațietate. De asemenea, stimulează digestia pentru că sunt surse de enzime digestive. Și nu în ultimul rând, au un conținut ridicat de vitamine din grupa B-urilor, esențiale pentru sistemul nervos.

Bine de ştiut!
Antocianinele din cireșe au efect antioxidant și antiinflamator. Ele ajută organismul la reînnoirea țesutului conjunctiv. Rezultatul? Pielea nu îți pierde elasticitatea și fermitatea, problemă cu care se confruntă multe persoane în urma unei cure de slăbire.

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Marea şi muntele îţi redau sănătatea
Articolul următor
7 alimente de vară, surse de antioxidanţi

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

10 comentarii. Leave new

  • Bine zici Cosmina! Ne trebuie un ghid pentru fiecare anotimp!

  • A venit toamna. Astept cu interes si ghidul fructelor de toamna!! :))

  • Eu am facut gem de afine fara zahar! am crezut ca o sa fie acrisor, asa mi s-a parut la prima degustre, dar nu, este delicios. L-am fiert 12 ore pentru a obtine acest rezultat.

  • Stan Mihaela
    28 august 2013 10:52

    Afinele sunt recomandate in curele de slabire! Am consumat si eu in amestec cu iaurt degresat, dimineata la micul dejun. Aceasta combinatie se poate consuma si in cursul zilei ca si gustare – contine calorii putine si sunt pline de sanatate!

  • Voicu Teodor
    20 august 2013 11:34

    Prunele pe mine nu ma ajuta, nici uscate si nici proaspete! Nu imi stimuleaza digestia nici in combinatie cu multa apa, pepene sau lapte! Imi plac prunele coapte…si mananc foarte des!

  • In perioada verii sunt foarte bune salatele de fructe!!!!!! Sunt racoritoare si sursa de vitamine si fibre!

  • Pai cu dovleacul placintar poti sa faci placinta:))) mie imi place placinta cu dovleac!

  • De dovleacul placintar ce imi puteti spune? Cum il pot consuma?

  • ,,Acțiunea antistres a perelor se datorează conținutului de vitamine din grupa B-urilor, fosforului, potasiului și calciului.”
    Ar trebui sa ne facem un depozit in micul apartament cu pere pentru a avea o viata linistita si in felul asta sa traim mai mult! :))

  • E bine de stiut ca fructele de vara cu o culoare cat mai inchisa ofera protectie anticancer prin antioxidanti. Se gasesc in supermarketuri la kilogram, congelate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: