Sănătate

Povestea vindecării prin aromaterapie

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
aromaterapiesfat

În lumea de astăzi există foarte multe căi alternative de vindecare, fie că vorbim despre modalitățile fizice, mentale sau spirituale. Chiar dacă o vizită la medic este primul lucru care îți vine în minte atunci când vrei să înțelegi simptomele și modalitatea lor de tratare, există multe alternative care au fost folosite timp de secole. Așa de exemplu, cu mult timp înainte de a exista medicamentele, a existat aromaterapia.

Ce este aromaterapia?

Potrivit National Association of Holistic Aromatherapy din SUA, aromaterapia este arta și știința de a utiliza esențe aromatice extrase natural din plante pentru a echilibra, armoniza și promova sănătatea corpului, minții și spiritului. Cu alte cuvinte, prin utilizarea uleiurilor esențiale din plante, aromaterapia are drept scop vindecarea. Uleiurile esențiale pot avea o varietate de surse, cum ar fi florile, semințele, frunzele sau rădăcinile.
Chiar dacă datele științifice riguroase încă lipsesc referitor la corelația dintre prevenirea sau tratarea bolilor și aromaterapie, o varietate de studii au constatat că aceasta poate fi o metodă alternativă eficientă pentru tratarea infecțiilor, stresului și a multor alte probleme de sănătate.

Istoria aromaterapiei

Datând de acum aproape 6000 de ani, uleiurile esențiale au fost folosite ca mijloc de vindecare în multe culturi. De la utilizarea lor în produse cosmetice sau parfumuri și până la medicamente, vechii chinezi, indieni, egipteni, greci și romani au folosit aceste uleiuri în scopuri spirituale, terapeutice, de igienă și chiar ritualice.
Unul dintre exemplele cele mai relevante referitoare la puterea vindecătoare a aromaterapiei este legat de chimistul francez René-Maurice Gattefosse, care a constatat că arsurile mâinilor cauzate de o explozie în laborator au fost vindecate cu ajutorul uleiului de lavandă. Acest lucru l-a determinat pe chimist să cerceteze proprietățile chimice ale uleiurilor esențiale asupra arsurilor, precum și în cazurile de infecții ale pielii, cangrenă și răni ale soldaților din Primul Război Mondial. În anul 1928, Gattefosse a pus bazele științei aromaterapiei, iar după 1950 o varietate de furnizori de asistență medicală au utilizat efectele aromaterapiei, de la terapeuți de masaj până la asistenți medicali, fizioterapeuți și medici.

Cum funcționează aromaterapia?

Experții sunt de părere că, la fel cum multe mirosuri pot porni eliberarea neurochimicalelor la nivelul creierului (precum serotonina), aromaterapia acționează prin stimularea receptorilor de miros, care apoi se conectează cu alte părți ale creierului (amigdala și hipocâmpul), care poartă emoții și amintiri. Prin respirarea moleculelor de ulei esențial, se crede că aceste părți ale creierului sunt stimulate la nivel fizic, emoțional și mental.
Un studiu a descoperit că aroma de citrice ar putea reduce dozele de antidepresive necesare în tratamentul depresiei. Tratamentul cu aromă de citrice a normalizat nivelul hormonilor neuroendocrini și a funcției imunitare, fiind chiar mai eficient decât unele antidepresive. Un alt studiu a constatat că pacienții cu cancer au prezentat o schimbare pozitivă a tensiunii arteriale și a pulsului, precum și îmbunătățiri în stările de anxietate, durere și depresie, în urma expunerii la aromaterapia cu uleiuri esențiale de lavandă.

Indicații practice ale aromaterapiei

Când uleiurile esențiale sunt inhalate pe nas sau gură, multe sisteme și căi pot fi stimulate. De exemplu, atunci când inhalezi pe nas, moleculele din aer intră în contact cu organele olfactive și creier, iar atunci când inhalezi pe gură, ajung la plămâni și ajută sistemul respirator. Un studiu publicat în revista Phytomedicine a arătat că prin inhalarea vaporilor de ulei esențial de lavandă timp de o oră în fiecare zi, șobolanii cu demență au cunoscut o reducere a stresului oxidativ din creier. Există mai multe moduri în care puteți inhala uleiurile esențiale, inclusiv prin inhalarea de aburi, cu ajutorul lămpilor sau difuzoarelor de ulei.
Pentru a obține beneficiile substanțelor active din uleiurile esențiale, acestea pot fi aplicate local, pe piele, fiind apoi absorbite. Masarea pielii la aplicare este recomandată ca mijloc de creștere a circulației în zona respectivă. Căldura este, de asemenea, utilă pentru grăbirea absorbției. Zonele comune de aplicare sunt cele cu cea mai mare cantitate de glande sudoripare. Masarea cu ulei de lavandă și ulei de mentă pe partea din spate a gâtului și pe părțile laterale ale frunții este adesea utilizată ca tratament pentru durerile de cap.

Etichete articol:
aromaterapiesfat
Articolul anterior
Primul ajutor în cazul căzăturilor pe gheață
Articolul următor
Nu te-ai fi gândit niciodată la asta! Câinii pot depista cancerul!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: