Sănătate

Primul ajutor în cazul căzăturilor pe gheață

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
primul ajutorrecomandaresfat

Fie că vorbim despre practicarea sporturilor de iarnă, fie despre alunecările accidentale pe gheață, în anotimpul rece există riscul apariţiei traumatismelor, precum entorsele, luxațiile și fracturile. Consultul la medicul ortoped este necesar în astfel de situații, însă până atunci pot fi luate anumite măsuri.

Cum puteți ajuta o persoană căzută?

Atunci când observați o persoană căzută pe gheață, trebuie să o liniștiți și să încercați să nu o mișcați pentru început. Aflați dacă suferă de anumite boli care ar putea cauza această căzătură (boli cardiace, neurologice, epilepsie etc.), încercați să eliminați suspiciunea unor leziuni traumatice și să vedeți dacă persoana poate mișca membrele. În cazul în care persoana este cu fața în jos, puteți să o răsuciți ușor, menținându-i capul între mâini pentru a evita torsiunea la nivelul gâtului, și să o așezați pe spate. Dacă acuză dureri la nivelul gâtului, acesta trebuie protejat și susținut cu un guler improvizat din fulare sau prosoape, iar dacă doare și restul coloanei vertebrale, este bine să așteptați intervenția personalului medical. Atunci când nu apar potențialele leziuni prezentate mai sus, puteți ajuta persoana respectivă să se ridice, la început în șezut și apoi în picioare, sprijinită de încă o persoană. Dacă poate merge singură și nu prezintă amețeli, există șanse mari ca lucrurile să fie în regulă. Chiar dacă nu există semne de traumatisme sau leziuni evidente, un control medical se impune pentru depistarea eventualelor fisuri sau hematoame.

Sfaturi practice: Cum eviți căzăturile pe gheață?

• Mănușile te pot ajuta să rămâi în picioare pe gheață întrucât nu mai trebuie să ții mâinile în buzunar și poți să-ți menții echilibrul mai ușor.
• Încălțămintea este extrem de importantă: trebuie să aibă o talpă joasă care să prevină alunecarea și o structură care să susțină glezna.
• Încearcă să te deplasezi cu pași mici, cu genunchii ușor îndoiți, străduindu-te să ții centrul de greutate pe piciorul din față.
• Evită să ai mâinile ocupate cu genţi sau alte obiecte care te pot împiedica să îţi menţii echilibrul.

Soluție împotriva tălpilor alunecoase

Aplică pe talpa cizmelor câteva bucățele de leucoplast sau unge talpa cu superglue ori aracet, presară nisip amestecat cu pietriș mărunt, apoi lasă peste noapte să se usuce bine. Acum poți fi sigur că nu o să mai aluneci!

Sfaturi pentru reducerea umflăturii și a durerii

Repaus

După o căzătură pe gheață, trebuie să încetați să mai folosiți partea corpului care este accidentată de îndată de ați constatat posibila leziune. Continuarea exercițiilor obișnuite sau a altor activități ori sporturi ar putea cauza înrăutățirea prejudiciului, creșterea durerii sau chiar hemoragie. Evitați să puneți presiune pe părțile lezate ale piciorului, gleznei sau genunchiului. După tratamentul medical, partea vătămată a corpului poate fi imobilizată cu atele pentru a fi menținută în repaus până la vindecare.

Gheață

Gheața poate opri hemoragiile interne de la vasele de sânge afectate. Temperatura scăzută provoacă o contractare a vaselor de sânge, ce scade cantitatea de sânge ce se poate colecta în jurul rănii, scurtând astfel timpul de vindecare. Pentru leziunile pe suprafețe mici, se poate folosi un recipient cu apă cu gheață, iar pentru cele care includ suprafețe mai mari se pot utiliza pachete de gheață, fără a plasa gheața direct pe piele. Aplicați gheața timp de aproximativ 30 de minute, după care luați o pauză de 15 minute.

Compresie

Compresia scade umflătura prin încetinirea sângerării și limitarea acumulării de sânge și plasmă în zona rănită. Fără compresie, lichidul din țesutul adiacent se poate infiltra în locul prejudiciat. Puteți folosi un bandaj elastic pentru compresia zonei afectate, înfășurat ferm, fără a afecta alimentarea cu sânge a locului bandajat. Scoateți bandajul de protecție de îndată ce constatați durere, amorțeală sau crampe.

Elevație/Ridicare

Ridicarea părții vătămate deasupra nivelului inimii este un alt mod de a reduce umflarea și durerea în zona afectată. După aplicarea gheții și a fașei compresive, puteți ridica partea afectată într-un mod convenabil, pe obiecte solide sau perne.

Etichete articol:
primul ajutorrecomandaresfat
Articolul anterior
Cum îți controlează digestia sistemul imunitar?
Articolul următor
Povestea vindecării prin aromaterapie

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: