Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Efectele negative ale deshidratării
Știai că o pierdere de 2% din fluidele corporale este considerată deshidratare de nivel mediu, însă se poate asocia cu…
O luptă „care pe care“ între omul modern și stres
Organismul uman este conceput să riposteze la toate tipurile de factori de stres. Însă capacitatea de a ne adapta este…
Cum ne ferim de insolație?
Bun găsit, dragii mei! E soare și e frumos și mulți dintre noi abia așteaptă să lenevească într-un hamac pe…
Echinacea – susținătorul imunității în sezonul rece
Printre cei mai importanți susținători ai imunității se numără echinacea, dar organismul poate fi ajutat să răspundă rapid și eficient…
Cei mai buni nutrienți pentru îmbunătățirea fertilității
O nutriție bună este importantă pentru o fertilitate bună. Astăzi, poate mai mult decât oricând, suntem expuși hormonilor și substanțelor…