Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Sănătatea sânului la orice vârstă: Afecțiuni, investigații, testări
Înainte de toate este bine să începem cu o schimbare de perspectivă și să înțelegem că nu orice formațiune ce…
Ziua Internațională a Sclerozei în Plăci
Astăzi este marcată Ziua Internațională a Sclerozei în Plăci, o boală care afectează peste 2,3 milioane de persoane în întreaga…
Măsuri de imunizare în sezonul rece
Infecțiile respiratorii virale au venit ca o avalanșă. Unele îmbracă forme grave și afectează nu numai adulții, ci și copiii…
Soluții naturale pentru infecții urinare
Despre remediile naturale în caz de infecție urinară vorbim cu Simona Dragomir și invitata ei, dr. Ruxandra Constantina, medic de…
Rolul mucusului în sistemul digestiv
La nivelul sistemului digestiv, mucusul acţionează ca un lubrifiant ce ajută bolul alimentar să alunece prin esofag. Stratul de mucus…