Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Codași la contracepție, fruntași la avorturi
România are cea mai ridicată rată de avort din Europa. Aproape jumătate dintre copiii concepuți sunt avortați. Date publicate de…
Cine sunt vinovații din spatele clipitului des?
Bun găsit, dragii mei! V-ați întrebat vreodată ce se ascunde sub valurile de clipiri care parcă nu se mai termină?…
Scanează codul de bare! Aplicația care îți spune totul despre produs
Scanezi codul de bare și afli totul despre produsul pe care îl cumperi. Acest lucru este posibil cu ajutorul aplicației…
Cum e să fii părinte de copil cu alergii? – VIDEO
Elena Vîrlan este invitata Simonei Dragomir din această emisiune. Aceasta a venit la Hello Sănătate TV, din aceeași dorință cu…
Când și de ce apare osteoporoza?
Osteoporoza, boala oaselor fragile, afectează tot mai multe persoane, în special femei, după vârsta de 50 de ani. Structura osoasă…