Sănătate

Spune adio fumatului! Există viață după ultima țigară!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Încă te întrebi de ce trebuie să stingi definitiv țigara? Avertismentul „tutunul dăunează grav sănătății” a devenit un clișeu pe care toți fumătorii îl cunosc, dar prea puțini îl iau în seamă. Știți însă ce se întâmplă efectiv în corp în 20 de minute, 8 ore, o zi, o lună, un an sau 10 ani de la ultima țigară? Aflați în continuare!

Vezi toate articolele despre:
Allen Carrboli fumatfumatplămânirecomandarerenunțare fumatsfattutun

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „niciun produs de consum nu ucide atât de multe persoane ca țigara”. La fiecare 10 secunde, o persoană moare din cauza unei boli provocate de fumat. După fiecare 7 ani de fumat, un fumător pierde un an din viață. Riscul de cancer pulmonar este de 10 ori mai mare la fumători. Un fumător are de 7 ori mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de inimă comparativ cu un nefumător. Riscul de cancer al gurii sau al esofagului este multiplicat cu 4 în cazul fumătorilor, iar riscul de cancer al vezicii urinare este dublu. Fumatul îmbătrânește pielea. Fumatul lasă urme galbene pe dinți și pe degete. Fumatul modifică respirația, gustul și mirosul. Dar fumatul le afectează sănătatea și celor care nu fumează. Fumatul pasiv îmbolnăvește mii de persoane care nu au nicio vină, mai ales copii în preajma cărora se fumează.

Ești conștient de riscuri?

Riscurile legate de sănătate ar trebui să te convingă. Ești oare cu adevărat conștient de toate acestea? Allen Carr, autorul celebrei cărți „În sfârșit nefumător”, despre care se spune că este cea mai ușoară și sigură metodă de renunțare la fumat, este de părere că fumătorii nu sunt conștienți de riscurile pentru sănătate. „Fumătorul are șanse de aproape 100% să fie îmbolnăvit de țigară, și totuși pare să uite complet riscurile.”

Fumătorii au impresia că lor nu li se pot întâmpla acele nenorociri despre care se vorbește. „Scoate-ți doar o clipă capul din nisip și întreabă-te: dacă ai ști absolut sigur că următoarea țigară va declanșa în organismul tău un cancer, ai mai fuma-o? E dificil să-ți imaginezi boala, dar gândește-te că va trebui să mergi la spital pentru tratamentele acelea cumplite – iradieri, citostatice etc. În clipa aceea nu-ți mai faci planuri de viață, ci de moarte. Ce se va alege de familia ta și de cei dragi, de proiectele și visurile tale? Văd adesea oameni cărora li se întâmplă această tragedie. Nici ei n-au crezut că li se va întâmpla, iar partea cea mai rea nu e boala în sine, ci conștiința faptului că și-au provocat-o singuri”, subliniază Allen Carr.

Se întâmplă lucruri miraculoase după ce te lași de fumat!

Dacă avertismentele privind sănătatea nu par să aibă succes în rândul fumătorilor, Allen Carr propune conștientizarea beneficiilor atunci când te lași de fumat. „La scurtă vreme după ce am stins ultima țigară, mi s-a luat o piatră de pe inimă văzând că inflamația și tusea au dispărut și că nu mai am deloc crize de astm. Dar s-a mai întâmplat și altceva – ceva cu adevărat miraculos și neașteptat. Am început să mă trezesc dimineața la șapte, simțindu-mă complet odihnit și plin de energie, tentat să fac gimnastică, jogging, înot. (…) E minunat să ai energie, iar când te simți puternic fizic și mental e minunat să trăiești”, mărturisește Allen Carr, care descrie în cartea sa propria metodă prin care a reușit să se lase de fumat. Succesul metodei ușoare lui Allen Carr vine tocmai din faptul că el se adresează fumătorilor fără avertismente, fără amenințări, fără constrângeri. Tot secretul constă în înțelegerea faptului că viața este infinit mai plăcută fără țigară.

Iată ce se întâmplă în corpul tău din primele clipe de la stingerea ultimei țigări.

La 20 de minute după ultima țigară

Tensiunea arterială se normalizează. Este unul dintre efectele imediate ale stopării consumului de nicotină. Se știe că nicotina crește frecvența cardiacă, contractilitatea miocardului și tensiunea arterială. Odată cu eliminarea nicotinei, pulsul revine la normal și inima își reia ritmul obișnuit, tensiunea scade. Întreg organismul își regăsește calmul.

La 8 ore după ultima țigară

Cantitatea de monoxid de carbon din sânge se reduce la jumătate. Este o veste foarte bună, fiindcă acest gaz toxic ajunge în sânge cu fiecare fum de țigară inhalat și împiedică oxigenarea mușchilor, care astfel sunt lipsiți de energie. Eliminând monoxidul de carbon din sânge îi permitem corpului să revină la întreaga sa capacitate fizică. Odată cu îmbunătățirea oxigenării corpului se alungă oboseala cronică, durerile de cap, stările de confuzie. Respirația este mai bună, iar rezistența la efort se ameliorează pe zi ce trece.

La 24 de ore după ultima țigară

Riscul de infarct miocardic deja începe să scadă. În primul rând, pentru că plămânii încep să elimine mucusul și reziduurile de gudron din fumul de țigară, iar în al doilea rând, pentru că nicotina dispare. Acești doi factori – gudronul și nicotina – nu mai duc la încărcarea arterelor cu depuneri trombotice, iar sângele este lăsat să circule liber către inimă și celelalte organe. Tensiunea arterială se menține în limite normale, iar riscul de infarct sau de accident vascular cerebral se micșorează.

La 48 de ore după ultima țigară

Gustul și mirosul revin la normal și redescoperi savoarea alimentelor. Mirosul greu al tutunului nu mai acoperă aroma alimentelor. Gura nu mai este uscată. Papilele gustative sunt mai puțin inflamate, încep să se regenereze în mod sănătos și își regăsesc sensibilitatea. Este adevărat că te poți alege cu câteva kilograme în plus, dar poți scăpa de ele pe măsură ce metabolismul tău se stabilizează.

La 1 lună după ultima țigară

Arăți mai bine! Nu doar plămânii se detoxifiază, ci și pielea, după ce te lași de fumat. Tutunul reduce producția de colagen, distruge fibrele de elastină, seacă rezervele de apă din straturile profunde ale pielii. Și asta nu e tot: tutunul reduce drastic aportul de oxigen și de nutrienți către celulele pielii. Lipsită de colagen și nutrienți, pielea fumătorilor îmbătrânește mai repede decât e programată genetic. Punând punct consumului de tutun, procesul de regenerare a pielii se relansează. Ajutată și de un aport suplimentar de colagen, acid hialuronic și antioxidanți, pielea își recapătă strălucirea, elasticitatea și fermitatea. Tot la capitolul beneficii estetice, poți apela la un tratament de detartraj și albire a dinților, care se vor păstra frumoși pentru mult timp. În plus, respirația ta va redeveni plăcută.

La 9 luni după ultima țigară

În intervalul cuprins între 2 și 9 luni de la stoparea fumatului, mucoasa bronșică se regenerează permanent permițând reziduurilor tabagice să urce către căile respiratorii superioare și să fie eliminate. Respirația își revine la normal. Plămânii câștigă în amplitudine, tusea și oboseala se estompează până la dispariție. Mersul pe jos devine o activitate plăcută și ușoară, iar vocea se limpezește.

La 1 an după ultima țigară

Riscul de infarct miocardic se reduce la jumătate. Colesterolul bun se formează normal, inflamația de la nivelul vaselor de sânge se stinge treptat.

La 5 ani după ultima țigară

Deja vorbim despre o victorie împotriva fumatului! Riscul unui eveniment cardiovascular (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) devine similar cu al unei persoane care nu a fumat niciodată. Riscul de cancer pulmonar se reduce la jumătate, iar cel de cancer al gurii, gâtului, esofagului sau al vezicii urinare diminuează de asemenea. Poți continua o viață liniștită fără tutun!

La 10-15 ani după ultima țigară

Speranța de viață este echivalentă cu a unei persoane care nu s-a atins de țigară. Să nu uităm că și alte lucruri se schimbă în bine din momentul în care scapi de povara tutunului. Chiar dacă nu se poate preciza cu exactitate momentul în care se produc, schimbările sunt reale. Problemele legate de gingivită și parodontită dispar, riscul de degenerescență maculară se micșorează, performanțele sexuale și fertilitatea sunt recâștigate, tulburările legate de menopauză și osteoporoză pot fi ținute la distanță.

Important este să stai și tu la distanță de țigară! Câștigi libertate, bani de vacanțe și ani frumoși de viață!

Surse:

www.doctissimo.fr/sante/arreter-de-fumer/mefaits-du-tabac/bienfaits-sante-arret-tabac

Allen Carr, „În sfârșit nefumător. Metoda ușoară a lui Allen Carr”, Editura Humanitas, 2004

Etichete articol:
Allen Carrboli fumatfumatplămânirecomandarerenunțare fumatsfattutun
Articolul anterior
Atenție la căpușe!
Articolul următor
Vrei să fii mai sănătos?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: