Sănătate

8 sfaturi pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

În ultimii 20 de ani, problemele de fertilitate au crescut dramatic. Unul din 6 cupluri nu reuşesc să aibă copii, iar un sfert din sarcini nu ajung la termen din cauza avorturilor spontane. Cauzele pot fi multiple, iar la baza disfuncțiilor ovulatorii, cel mai frecvent incriminate în infertilitatea feminină, stau adesea deezechilibrele nutriţionale şi stilul de viaţă.

Vezi toate articolele despre:
InfertilitaterecomandareSănătatea femeiisfattips & tricks

În ultimii 20 de ani, problemele de fertilitate au crescut dramatic. Unul din 6 cupluri nu reuşesc să aibă copii, iar un sfert din sarcini nu ajung la termen din cauza avorturilor spontane. Cauzele pot fi multiple, iar la baza disfuncțiilor ovulatorii, cel mai frecvent incriminate în infertilitatea feminină, stau adesea deezechilibrele nutriționale şi stilul de viață.

Dieta și fertilitatea

Diminuează cantitatea de carbohidrați din dietă şi evită consumul de alimente albe (făină albă, cartofi albi, pâine albă, orez alb, zahăr alb). Înlocuirea a 25 g carbohidrați cu 25 g proteină vegetală scade riscul problemelor ovulatorii cu 43%.
Toate femeile cunosc rolul determinant al hormonilor sexuali, estrogenul, progesteronul şi testosteronul în ovulatie, dar există un alt hormon a cărui acțiune este de cele mai multe ori neglijată, iar acesta este insulina. Excesul de insulină produsă de organism pentru a regla nivelul de zahăr în sânge împiedică ovulația şi determină formarea chisturilor ovariene (sindromul ovarului polichistic).

Iată ce trebuie să faci?

1. Înlocuiește o parte din proteina animală cu proteină vegetală (fasole, mazăre, nuci). Dacă 5% din aportul caloric zilnic provine din proteină vegetală (25 g proteină animală înlocuită cu 25 g proteină vegetală), riscul de infertilitate feminină scade cu până la 50%.
2. Evită dietele low-fat. Scăderea consumul de grăsimi creşte rata infertilității. Femeile care mănâncă de două sau mai multe ori pe săptămână porții de alimente cu conținut scăzut de lipide au cu până la 87% mai mare riscul de a avea probleme ovulatorii decât femeile care consumă una sau nici o porție de alimente cu conținut scăzut de lipide.
3. Evită consumul grăsimilor hidrogenate sau parțial hidrogenate (margarină, produse de cofetărie, patiserie, fast food-uri etc.). Un consum din aceste grăsimi de numai 2% din totalul caloric zilnic (însemnând cca. 4 grame de grăsimi sau 2 linguri de margarină) scade dramatic rata de fertilitate.
4. Consumă produse lactate integrale. Cu cât vei mânca mai multe lactate degresate cu atât riscul de infertilitate va creşte.
5. Introdu în alimentația zilnică grăsimi sănătoase, respectiv acizi graşi mono şi polinesaturați (avocado, ulei de măsline, ulei de pește). Grăsimile sănătoase contribuie la scăderea inflamației sistemice din organism.
6. Evită administrarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene şi substituie-le cu soluții naturale. Este demonstrat efectul acestora de prevenire a ruperii foliculului şi de inhibare a ovulației. În funcție de doză şi de durata de administrare, rata de ovulație poate scădea cu 25%-75%. Cel mai puternic efect îl are diclofenacul, inhibiția ovulației mergând până la 94%. Efectul este reversibil, manifestându-se doar pe perioada administrării.
7. Consumă zilnic alimente ce conțin fier şi acid folic (tărâțe de cereale, cereale integrale, semințe, nuci, fasole, mazăre, linte, spanac, broccoli, avocado etc.). În unele cazuri de infertilitate asociată disfuncțiilor ovulatorii, administrarea unui supliment cu multivitamine ce conține acid folic şi fier, timp de 6 zile pe săptămână, poate scădea cu până la 40% riscul acestora.
8. Diminuează cantitatea de cafea, ceai, alcool şi evită băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcitori sintetici.

Etichete articol:
InfertilitaterecomandareSănătatea femeiisfattips & tricks
Articolul anterior
Efectele nebănuite ale magneziului
Articolul următor
Știai că poți avea un parazit intestinal fără să-ți dai seama?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: