Știri

Reducerea nivelurilor de nitriți și nitrați din carne, în atenția Comisiei Europene

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Încă din 1970, oamenii de știință au avertizat asupra naturii cancerigene indirecte a nitraților și nitriților adăugați în produsele din carne. Rezultatele au întârziat să apară. Recent însă, Comisia Europeană a devenit din ce în ce mai interesată de reducerea nivelurilor maxime autorizate pentru nitriți și nitrați în carnea prelucrată.

Vezi toate articolele despre:
alimentațiedietănitrați

Acționând direct, aceștia nu sunt cancerigeni. În contact însă cu carnea, oxidul nitric prezent în aditivi produce substanțe cancerigene, care cresc riscul consumatorilor de a dezvolta cancer colorectal. Cu toate acestea, producătorii de alimente nu se sfiesc în a folosi sărurile de sodiu și potasiu ale nitritului și nitratului (E 249-252) pe post de conservanți și agenți de fixare a culorii în produsele din carne și pentru a preveni infecțiile bacteriene, cum ar fi Clostridium botulinum.

Argumente neadevărate

„Infestarea cu bacteria care provoacă botulism este argumentul conform căruia utilizarea acestor aditivi protejează alimentele, însă acesta nu este valid. Condițiile stricte de igienă oferă garanții suficiente”, au susținut Guillaume Balas și Michèle Rivas, doi parlamentari UE, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, prin care solicitau interzicerea acestor aditivi.

Răspunsul a venit prompt și nu a adus nici pe departe o soluție la rezolvarea acestei probleme. „Avizele științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au furnizat suficiente informații privind siguranța aditivilor și nu au justificat o interdicție generală de utilizare a acestor substanțe ca aditivi alimentari”. Declarația lui Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a incins spiritele și i-a determinat pe cei doi parlamentari să-i combată vorbele. Balas și Rivasi au atras atenția că atunci când EFSA a reevaluat aditivii ce conțin nitriți, ”ei nu au luat în considerare efectele cancerigene ale aditivilor metabolizați, atunci când au hotărât cu privire la nivelurile maxime admisibile”.

50 g de carne procesată, cu 18% riscuri mai mari de cancer colorectal

„Comisia intenționează să revizuiască limitele actuale pentru utilizarea acestor aditivi alimentari – E 249-252 – urmărind reducerea cantităților utilizate, în lumina avizelor EFSA și a studiului din 2016, realizat de către Comisie, care a arătat că produsele din carne de porc pot fi produse fără nitrați. Acest lucru ar contribui probabil la o scădere a expunerii globale”, a încercat comisarul să îndulcească situația.

În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a adăugat la lista agenților care provoacă cancer carnea prelucrată: carnea tocată, cârnații și baconul. După evaluarea probelor, s-a constatat că, în ceea ce privește consumul de carne procesată, acesta poate fi privit drept o cauză determinată a cancerului, alături de substanțe, precum țigările, alcoolul, azbestul, plutoniul și arsenul. Oamenii de știință din cadrul IARC au sugerat că o porție zilnică de 50 g de carne procesată crește riscul de cancer colorectal cu 18%.

Cârnații corsicani, chorizo-ul, șunca de Parma, fără conservanți

La începutul acestui an, Finnebrogue, un producător irlandez artizanal, a lansat un bacon fără nitrit, numit bacon Naked, care utilizează un amestec de fructe și extracte de condimente mediteraneene pentru a înlocui conservanții. Ingredientul a fost dezvoltat de către furnizorul spaniol de arome Prosur. Lucru care arată fără urmă de îndoială că procesarea cărnii este posibilă și fără utilizarea de nitriți și nitrați. Cârnații corsicani, chorizo-ul spaniol și șunca din Bretania sunt făcute în mod tradițional, fără astfel de substanțe, iar șunca de Parma nu mai are nitrați din 1993.

Etichete articol:
alimentațiedietănitrați
Articolul anterior
Românii și bulgarii, cei mai înfocați fumători!
Articolul următor
Secretul vindecării rănilor se poate ascunde într-un leac străvechi

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: