Tiroidita Hashimoto

Gene asociate cu tiroidita Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimună considerată a fi legată de factori multipli, cum ar fi susceptibilitatea genetică, factorii de mediu și tulburările imunitare, iar imunitatea celulară și umorală joacă un rol cheie în dezvoltarea bolii.

Vezi toate articolele despre:
imunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto

Haideți să vedem ce este susceptibilitatea genetică și care sunt genele asociate cu tiroidita Hashimoto.

Ce este susceptibilitatea genetică?

Susceptibilitatea genetică reprezintă probabilitatea sau șansa crescută de a dezvolta o anumită boală din cauza prezenței uneia sau mai multor mutații genetice și/sau a unui istoric familial care indică un risc crescut de boală. Este denumită și predispoziție genetică.

O predispoziție genetică rezultă din variații genetice specifice care sunt adesea moștenite de la un părinte.

Unii oameni cu o variație genetică predispozantă nu vor face niciodată boala, în timp ce alții o vor face, chiar și în cadrul aceleiași familii.

Genele identificate a avea legătură cu Hashimoto

Până în prezent, s-a descoperit că mai mulți loci (locația fizică a unei gene sau a unui polimorfism ADN pe un cromozom) sunt asociați cu tiroidita Hashimoto, cum ar fi HLA-DR, genele imunoreglatoare (CD40, FoxP3, CD25, CTLA-4 și PTPN22) și genele specifice tiroidiene (receptorii de tirotropină (TSH) și tiroglobulina). Prin analizarea datelor microarray (teste în miniatură ale fragmentelor de gene atașate lamelor de sticlă) ale GSE29315, Zheng și colab. au raportat că 10 gene hub și interferon-γ, IFN-α, IL-6/JAK/STAT3 și căile inflamatorii pot promova apariția și dezvoltarea tiroiditei Hashimoto. Cu toate acestea, niciun studiu nu a raportat posibilul mecanism de reglare al microARN-urilor legat de apariția tiroiditei Hashimoto.

Acești loci genetici variați pot avea, de asemenea, influențe diferite asupra predispoziției la bolile autoimune tiroidiene în diferite populații (eterogenitatea locului), ceea ce face ca identificarea genelor de susceptibilitate la boli să fie o sarcină mai dificilă.

Există două abordări standard pentru identificarea genelor bolii pentru trăsături monogenice sau complexe. În primul rând, studiile genelor candidate implică examinarea markerilor polimorfi dintr-o anumită genă, care a fost selectată deoarece se crede că întreruperea funcției sale poate duce la fenotip. A existat un succes semnificativ în utilizarea acestei abordări pentru a identifica genele de susceptibilitate pentru bolile autoimune tiroidiene. O a doua abordare este scanarea legăturii, în care markerii genetici anonimi distanțați pe scară largă (în general, polimorfisme repetate între gene) sunt utilizați pentru a detecta segmente cromozomiale cu dovezi de legătură în familiile afectate. Din fericire pentru anchetatorii interesați de bolile autoimune tiroidiene, studiile de legătură ale T1D au condus domeniul cartografierii trăsăturilor complexe. În prezent, din studiile de legare la nivelul genomului, care cuprind mai mult de 750 de familii T1D, este clar că există 7 loci în care există dovezi ferme sau sugestive ale legăturii genetice. Dintre cei șapte loci, unul este MHC pe 6p21, altul este regiunea genei insulinei de pe 11p15 și o treime este antigenul citotoxic al limfocitelor T (CTLA4) pe 2q33 (vezi secțiunea CTLA4). Ceilalți 4 loci legați și alți 12 loci presupuși T1D sunt toate definite pe baza legăturii cu markeri anonimi și nu există o asociere alelică definită. Aceste studii despre T1D au avansat în domeniu, demonstrând că o tulburare autoimună comună are o bază genetică complexă (multigenă). Într-adevăr, constatări similare au fost făcute ulterior pentru artrita reumatoidă, scleroza multiplă și lupusul eritematos sistemic, deși cu un număr mai mic de familii. În plus, este posibil ca bolile autoimune tiroidiene să aibă un număr similar de loci genetici implicați în patogeneza lor și, din cauza grupării familiale a bolilor autoimune tiroidiene cu T1D, unele alele de susceptibilitate vor fi împărtășite de ambele tulburări.

Odată ce legătura cu un marker genetic anonim este stabilită, o problemă majoră este de a rafina regiunea de legătură și de a determina care alelă a unei anumite gene este responsabilă. Deoarece intervalele cromozomiale identificate prin legătură sunt întotdeauna mari, cuprinzând cel puțin 5-10 centiMorgan regiuni și conțin adesea peste 100 de transcrieri de gene, identificarea alelelor bolii este în prezent o etapă limitativă. În tulburările monogenice, studiile de cartografiere fină pot face salturi enorme prin identificarea evenimentelor critice de recombinare meiotică într-o familie. Cu toate acestea, această strategie nu este valabilă pentru o trăsătură complexă, deoarece eterogenitatea genetică este de așteptat chiar și în cadrul familiilor. Astfel, pentru trăsăturile complexe, o analiză laborioasă de asociere a markerilor distanțați în mod regulat (cel mai frecvent polimorfisme de nucleotide (SNP)) într-o zonă de legătură este abordarea generală pentru a identifica un haplotip asociat bolii și un interval de dezechilibru de legătură, care conține alela bolii.

O metodă riguroasă de detectare a unei astfel de asocieri examinează probabilitatea transmiterii unei alele de boală candidată de la părinți la un copil afectat (cunoscut sub numele de testul de dezechilibru de transmisie sau TDT). Până acum, aceste abordări au fost utilizate cu oarecare succes pentru a identifica alelele bolii pentru diabetul de tip 2 și pentru boala Crohn. Cu toate acestea, chiar dacă loci T1D au fost primii identificați prin scanarea legăturii, încă nu a existat o nouă genă a bolii T1D identificată prin aceste abordări genetice clasice. Factorii limitativi sunt dimensiunile mici ale eșantioanelor, loci de boală cu efecte mici și cheltuielile și viteza relativ lentă de genotipizare a cohortelor mari de eșantioane pentru mai mulți markeri.

Genele joacă un rol, dar epigenetica le poate schimba traiectoria

Genetica joacă cu siguranță un rol în dezvoltarea tiroiditei Hashimoto, însă mai sunt mulți alți factori implicați.

Pentru a înțelege mai bine cum genele sunt doar o parte a puzzle-ului, mai jos vom prezenta un studiu efectuat pe gemeni identici.

Având același ADN, în condiții pur genetice, dacă un geamăn are o afecține atunci și celălalt geamăn va avea aceeași afecțiune în 100% din cazuri.

Cu toate acestea, în studiile pe gemeni în care unul dintre gemeni a fost diagnosticat cu Hashimoto, celălalt geamăn are doar 55% șanse de a o dezvolta (măsurat cu anticorpii tiroidieni). Acest lucru se întâmplă din cauza epigeneticii, expresia genetică a uneia sau mai multor gene poate fi modificată de factorii de mediu. Influențele mediului constau în orice număr de factori non-genetici, cum ar fi dieta, infecțiile, stresul, expunerea la toxine, medicamentele etc. În studiul de mai sus, gemenii au experimentat diferențe fie în stilul lor de viață, fie în mediu, care au influențat expresia genelor lor. Sau poate că a existat o infecție care a declanșat boala pe care numai unul a experimentat-o.

Concluzii

Ultimii cinci ani au înregistrat un câștig semnificativ în cunoștințele despre genetica în bolile autoimune tiroidiene, deși suntem încă departe de a identifica noi gene de susceptibilitate la boli pentru aceste tulburări. Pe măsură ce studiile de cartografiere fină progresează la aceste diverse loci, este foarte probabil ca noi gene să fie identificate în următorii ani.

Deși genele joacă un rol în declanșarea tiroiditei Hashimoto, studiile demonstrează că mai sunt mulți alți factori care au un rol important în acest joc.

Este important să ne concentrăm pe factorii pe care îi putem controla, în loc să ne frustrăm că am moștenit anumite gene de la părinții noștri. Vindecarea începe cu pași mici, de la lucrurile care pot fi ușor accesate și controlate.

SURSE:

http://www.hindawi.com/journals/jir/2021/8263829

http://academic.oup.com/jcem/article/87/12/5385/2823576

http://thyroidpharmacist.com/articles/genes-associated-hashimotos

Etichete articol:
imunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Webinar prof. John Ionescu: Atitudini terapeutice în boli autoimune
Articolul următor
Infecțiile – unul din factorii declanșatori ai tiroiditei Hashimoto

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Tiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: