Un pacient în vârstă de 59 de ani, din București, cu o disecție aortică complexă de tip B, refuzat de majoritatea centrelor de specialitate din țară, a fost tratat cu succes printr-un procedeu endovascular revoluționar. Intervenția a fost realizată pentru prima dată în lume de către o echipă de specialiști din Sibiu, cu participarea prestigiosului Profesor Doctor Sherif Sultan din Irlanda. Procedeul endovascular a constat în combinarea a două tehnici inovative ce nu au mai fost utilizate împreună niciodată până în prezent la tratamentul unui pacient cu această patologie gravă.
Pacientul a fost diagnosticat cu disecție de aortă de tip B în luna iulie 2015. Această maladie extrem de gravă, care se manifestă printr-un sindrom dureros important la nivelul toracelui, evoluează foarte repede, șansele la viață ale pacientului fiind extrem de scăzute. Timp de 6 luni, pacientul a fost consultat de mai mulți medici, atât din Romania, cât și din străinătate, însă tratamentul chirurgical a fost exclus din cauza riscurilor ridicate de paralizie și chiar deces.
„Peste tot ni s-a spus că astfel de intevenții se fac doar în străinătate, dar chiar și acolo pronosticul de reușită este foarte rezervat. La Sibiu am găsit singurul doctor care a dorit să îl trateze pe soțul meu și care ne-a dat foarte multă încredere că o să îl pună pe picioare“, a declarat Veronica Vasiliu, soția pacientului.
Echipa medicală care a realizat această premieră la nivel mondial a fost formată din Conf. Dr. Victor Costache – directorul medical al Spitalului European Polisano din Sibiu și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică, Dr. Nicolae Florescu – șeful secției de Cardiologie intervențională, Dr. Mihai Chiloflischi – șeful secției de Anestezie Reanimare și Dr. Emma Ciobanu – chirurg cardiovascular. Acestora li s-au alăturat Prof. Univ. Dr. Sherif A H Sultan – vicepreședintele Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară și Președinte al Institutului Vascular de Vest și Dr. Niamh Hynes, medic primar chirurg din Irlanda.
Disecția aortică de tip B este o afecțiune care implică aorta descendentă și este controlată medical. Până la premiera de la Sibiu, pacienții care sufereau de această afecțiune aveau un tratement care le asigura o speranță de viață ce ajungea, în medie, până la un an de zile. În condițiile în care peste 60% dintre decesele din România sunt cauzate de bolile de inimă, această descoperire ar putea salva viețile a peste 200 de români anual, fără a exista riscul ulterior de paralizie sau accident vascular cerebral.
Primul caz din lume de disecție aortică complexă tratat la Sibiu
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Tu ce știi despre cancerul de col uterin?
În lume, la fiecare 2 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, iar România se situează pe…
Când imunitatea e prea mare – VIDEO
În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva germenilor, cum sunt bacteriile și virusurile. Când recunoaște acești invadatori străini, trimite…
Quercetina: cel mai puternic antihistaminic natural
În afară de modificările permanente ale factorilor de mediu, modificările dietetice pot declanșa apariția alergiilor. Fie că este vorba despre…
10 sfaturi pentru articulații sănătoase
1. Fii mereu activ! Mergi pe jos minimum 30 de minute în fiecare zi și fă sport de 3 ori…
Să ne sperie o infecție respiratorie?
Vreau să vin în ajutorul dumneavoastră ca urmare a nenumăratelor întrebări pe care mi le-ați adresat la cabinet și să…