Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Bolile reumatice, o problemă de sănătate publică
Despre reumatism și această problemă serioasă întâlnită la tot mai multă lume discută Luana, alături de invitata sa, Dr. Anca…
Sistemul imunitar și vitamina C – Video
Nu este ușor să privești oameni aflați în situații critice, unele aproape disperate, și să nu ajuți cu nimic. Ce…
Stresul oxidativ, polifenolii şi cancerul de col uterin
Știai că infecția cu HPV (virusul Papiloma uman) nu înseamnă neapărat că te vei îmbolnăvi de cancer de col uterin?…
Implantul dentar când ai diabet, hipertensiune sau probleme cardiace – VIDEO
În această ediție, Simona Dragomir îl are ca invitat pe dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară, care ne vorbește…
Gripa bate la ușă! Află cum te poți apăra!
În fiecare an, la început de octombrie, gripa intră în atenția publică. Gripa nu are granițe. Virusurile gripale circulă de…