Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Cauți să înțelegi medicina mai ușor? – VIDEO
Discuția face sens pentru că astfel putem face o mică separare a medicamentelor în mai multe tipuri de specializări de…
Cele mai bune sfaturi pentru somn odihnitor!
Bun găsit! Vi s-a întâmplat să dormiți 7-8 ore pe noapte și totuși să vă treziți în fiecare dimineață lipsiți…
Bacteriile cu care trăim şi materialul lor genetic
Cercetătorii afirmă că fiecare individ este asemenea unei planete care găzduieşte trilioane de bacterii, mai multe chiar decât propriile celule.…
Cum alegem și cum pregătim ouăle de Paști?
Bun găsit, dragii mei! Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, iar oul înroșit este simbolul Învierii lui Iisus, vom vorbi…
Care sunt cauzele oboselii cronice?
Bun găsit, dragii mei! Oboseala continuă, pe care o simțim adesea, nu-i lucru de neglijat. Starea de moleșeală, de extenuare,…