Sănătate

8 beneficii surprinzătoare ale saunei

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
detoxifierefrumusețerecomandaresaunăsfatslăbire

Când pot beneficia de luxul de a merge la o sală de fitness, prioritatea mea este întotdeauna aceeași: sauna. Dacă am timp și posibilitate, merg înainte și la sala de forță să ridic ceva greutăți.Mulți se gândesc, probabil, că este un obicei scump. Dar eu cred că, dacă îi cunoști beneficiile, merită pe deplin să îl promovezi. Sauna nu este doar pentru wellness, ci mai ales pentru o detoxifiere terapeutică profundă. Este un instrument fundamental și de neînlocuit în medicina funcțională, de care ar fi păcat să nu beneficiați.Multe săli oferă prețuri mai scăzute în anumite zile și/sau la anumite ore, lucru pe care l-am descoperit și eu la sala locală. Pot merge acolo, la o anumită zi și oră, cu prețul unei prăjituri la cofetărie. Prefer să renunț la prăjitură și să merg la saună, fără nici un fel de ezitare. După ce o să vedeți câte beneficii oferă sănătății o jumătate de oră petrecută în saună, sunt convinsă că și voi o să faceți tot posibilul să o includeți în programul vostru.Sunt două tipuri de saune: cea umedă, în stil turcesc, și cea uscată, gen finlandez. În aceste țări, chiar și în zilele noastre, mersul la saună este practicat în mod curent. Tradiția saunei este întâlnită însă și la alte popoare: în Irlanda de exemplu, ca și la nativii din America de Nord, s-au descoperit căsuțe mici de piatră folosite ca saună în mod terapeutic, vechi de peste 2.000 de ani.Ambele tipuri de saune sunt bune, și fiecare oferă un plus de beneficii. Inhalarea aburilor din sauna umedă ajută în problemele respiratorii (alergii, bronșite, astm), pe când lumina infraroșie din sauna uscată ușurează procesul de detoxifiere. Expunerea la căldură aduce beneficii enorme sănătății. Iată în cele ce urmează câteva dintre cele mai importante beneficii.

1. Sauna ajută detoxifierea organismului

Sauna ajută la eliminarea toxinelor din celulele de grăsime, cât și a metalelor grele și a altor substanțe chimice, prin intermediul transpirației.Pielea este un organ important de detoxifiere, dar majoritatea oamenilor nu transpiră în mod regulat sau suficient. Nu numai că sunt puțini cei care fac un efort fizic atât de mare încât să transpire abundent, dar unii oameni tind să folosească antiperspirante care mai de care mai „profesionale“, care blochează transpirația pâna la patru zile, blocând nu doar mirosul, ci și eliminarea toxinelor.Să ne mai mire rezultatul unor studii clinice care au corelat folosirea antiperspirantelor cu cancerul de sân și inflamația ganglionilor sub-axilari? Oare dacă orice animal are un miros al lui specific, n-ar trebui și omul să realizeze că și el are un miros al lui, care nu ar trebui doar ascuns sau acoperit cu diferite soluții ne-naturale, ci ameliorat printr-o cât mai bună stare de sănătate a organismului și o igienă corespunzătoare?Întrucât la saună se transpiră foarte mult, asta fiind și scopul, folosirea saunei este într-adevăr o cale majoră de eliminare a toxinelor.La cursurile de medicină integrativă susținute de prof. John Ionescu în România, profesorul spunea că atunci când vrea să vadă nivelul de metale grele din sânge, își trimite pacienții să stea în saună. Când ies din saună, îi așteaptă cu seringa să le ia imediat sânge. De regulă se vede o diferență foarte mare a nivelului plasmatic de metale grele și toxine în sânge înainte și după saună. Se pare că organismul stochează multe metale grele și toxine chimice în celulele adipoase, iar prin saună se produce liza acestora, fapt ce duce la o descărcare masivă și imediată de metale grele din corp.
Acesta ar fi de altfel și motivul pentru care persoanele intoxicate sau cu boli sistemice amețesc rapid în saună (sau le ia cu leșin), deoarece aceste persoane au o încărcătură mult mai mare de metale grele decât ar fi normal, iar sauna disponibilizează rapid în circulație toate acele toxine. Chiar dacă la început nu tolerați bine sauna, beneficiile ei merită efortul de acomodare, așa că puteți începe treptat, puțin câte puțin.

2. Sauna contribuie la îmbunătățirea circulației și scăderea tensiunii

În saună, ritmul cardiac poate crește de la 60-70 bpm (bătăi pe minut) până la 150 bpm. Puteți îmbunătăți această condiționare cardiovasculară chiar și mai mult, dacă după saună faceți un duș rece. De fiecare dată când schimbați rapid temperatura (de la cald la rece sau invers), ritmul cardiac crește cu până la 60%, ceea ce este comparabil cu creșterea observată în timpul exercițiilor fizice moderate.Un studiu publicat în jurnalul JAMA Intern Medicine în 2015, făcut pe un grup de peste 2.000 de bărbați din Finlanda, a raportat că cei care merg mai des la saună beneficiază de o sănătate cardiovasculară mult mai bună și un risc de mortalitate scăzut. Aceasta se datorează scăderii tensiunii arteriale și creșterii diametrului și elasticității vaselor sanguine, cauzate de expunerea atât la căldură, cât și la infraroșu.

3. Sauna reduce durerea musculară și de încheieturi

Circulația mai bună a sângelui ușurează transportul de substanțe nutritive și oxigen la toate țesuturile organismului, inclusiv mușchi și încheieturi și le ajută să se regenereze și să se vindece. Șocul termic determină procese antiinflamatorii, precum și o creștere a endorfinelor, ce reduc senzația de durere.

4. Sauna ajută la slăbit

Creșterea ritmului cardiac într-o ședință de saună este asemănătoare cu cea obținută prin exerciții fizice intense. Saunele pot contribui, de asemenea, la scăderea în greutate atât prin reglarea insulinei, cât și prin stimularea hormonului uman de creștere, care ne ajută să ne menținem tineri și în putere.O jumătate de oră petrecută in saună poate arde între 300 și 600 de calorii.

5. Sauna înfrumusețează pielea

Căldura din saună ajută de asemenea la deschiderea porilor și eliminarea celulelor moarte din piele, de aceea este ușor ca imediat după ieșirea din saună să faceți o procedură de exfoliere, pe tot corpul.Datorită accelerării circulației sângelui către piele, sauna poate să încetinească chiar și apariția celulitei și a ridurilor.

6. Sauna ne eliberează de stres

Sauna încurajează corpul nostru să intre în starea parasimpatică, ce susține procesele de relaxare, odihnă, digestie, vindecare. Ajută așadar și la un somn mai bun, mai ales dacă în timp ce suntem în saună practicăm și o respirație nazală lentă și profundă.În special pentru cei care suferă de oboseală cronică, creșterea ritmului cardiac și transpirația sunt mai benefice dacă sunt obținute în saună decât prin exercițiu fizic îndelungat și intens, deoarece acesta stimulează sistemul simpatic și activează hormonul de stres, cortizolul.

7. Sauna întărește imunitatea

Expunerea la căldură reîncarcă mitocondriile și este o practică excelentă pentru creșterea energiei și a rezistenței. Folosirea cu regularitate a saunei crește producția de globule albe și roșii în sânge și îmbunătățește sistemul imunitar. Mersul la saună reduce șansa de a contacta o răceală sau gripă cu 30%.

8. Sauna îmbunătățește funcționarea creierului

Efectele saunei sunt percepute chiar și la nivelul creierului, prin eliberarea de hormoni care:
• îmbunătățesc atenția și concentrarea, ce fac creierul să funcționeze mai repede;
• ajută la eliberarea de endorfine, ce ne fac să ne simțim bine;
• ajută la repararea neuronilor deteriorați;
• determină creșterea celulelor cerebrale noi, îmbunătățind astfel capacitatea de a reține noi informații;
• ameliorează depresia și anxietatea.La urma urmei, singurul mod de a verifica singuri efectele saunei este să o încercați!

Câteva măsuri de precauție când mergeți la saună

• Începe cu ședințe de 5-10 minute; după un duș rece și un pic de odihnă poți reintra în saună de 2-3 ori; eu sunt acomodată, așa că fac două ședințe mai lungi, de cel puțin 20 de minute.
• Hidratează-te, în saună se pierde multă apă prin transpirație; cel mai indicat ar fi să bei apă minerală după sau chiar și în timpul saunei, și să iei suplimente de săruri minerale.
• Nu intra în saună cu lentile de contact, iar dacă ai implanturi artificiale, înfășoară bine zona cu un prosop gros și ai multă grijă să nu se topească.
• Evită sauna dacă ești însărcinată.
• Părăsește imediat sauna dacă vezi că îți vine să leșini sau nu te simți bine.
Într-o zi friguroasă de iarnă, dacă vrei să te întâlnești cu prietenii, ce-ar fi să-i inviți la o ședință de saună, în loc ce o prăjitură la cofetărie?

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25705824

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2248758

www.mamanatural.com/sauna-benefits/

www.bengreenfieldfitness.com/article/biohacking-articles/science-of-sauna/

www.tim.blog/2014/04/10/saunas-hyperthermic-conditioning-2/

Etichete articol:
detoxifierefrumusețerecomandaresaunăsfatslăbire
Articolul anterior
Infertilitatea există. Și doare! De ce tot mai multe cupluri nu pot avea copii?
Articolul următor
Remedii rapide pentru constipație

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: