Medicină funcțională

Armurariul îți detoxifică ficatul și susține regenerarea celulară

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
armurariudetoxifiereLiverHelpsănătate hepaticăsilimarină

Extrem de cunoscut în medicina naturistă, armurariul este o plantă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ce este frecvent utilizat pentru detoxifierea organismului, în special a ficatului. Armurariul (Silybum marianum) poate fi cultivat în multe părți ale lumii cu un climat cald și este în mod obișnuit transformat în extract sau utilizat sub formă de supliment, cu scopul de a beneficia de proprietățile sale de regenerare celulară. De asemenea, armurariul susține funcționarea optimă a sistemului digestiv, ajutând la formarea enzimelor, creșterea producției de bilă, scăderea inflamației și calmarea mucoaselor.

Cum acționează armurariul?

Plantă originară din regiunea mediteraneană, din familia Asteraceae, armurariul este folosit de peste 2000 de ani. Medicul și botanistul grec Dioscorides a fost primul care a descris proprietățile terapeutice ale armurariului, în jurul anului 40 d.Hr. Armurariul acționează prin extragerea toxinelor din organism, toxine care pot provoca o serie de simptome și afecțiuni – inclusiv cancer, colesterol ridicat, tulburări ale vericii biliare, efecte negative cauzate de chimioterapie, consum de alcool, leziuni ale pielii și multe altele.

Ca antioxidant, armurariul este la fel de puternic precum alte substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina E sau vitamina C, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire. Deși are multe beneficii diferite, armurariul este extrem de cunoscut drept un detoxifiant natural al ficatului. Ficatul lucrează din greu în mod constant pentru a ne scăpa de toxine comune din viața noastră de zi cu zi și acționează ca un filtru în îndepărtarea substanțelor nocive din organism. Studiile arată că armurariul este foarte benefic în leziunile ficatului, cauzate de medicamente, antibiotice, poluare sau metale grele.
În cele ce urmează vom prezenta cele mai importante beneficii pentru sănătate oferite de armurariu.

1. Armurariul susține detoxifierea ficatului și sănătatea hepatică

Ca suport pentru sănătatea ficatului, armurariul este și un puternic detoxifiant. Acesta ajută la refacerea celulelor hepatice, în timp ce elimină toxinele din organism, care sunt procesate prin ficat. Armurariul este extrem de eficient în stoparea efectelor nocive ale consumului de alcool, cauzate de pesticidele din alimente, metale grele, poluarea din apă și din aer. Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului nostru și este responsabil cu un număr mare de funcții esențiale detoxifiante. Starea sângelui care va ajunge în întreg organimul este dependentă de starea de sănătate a ficatului. Ca un purificator al sângelui, ficatul trebuie să curețe în mod activ sângele în fiecare zi, cu scopul de a sprijini fiecare sistem al organismului. Ficatul ajută la eliminarea substanțelor nocive din sângele nostru, ajută la producerea de hormoni, detoxifică organismul, eliberează glucoza în fluxul sangvin pentru a oferi energie constantă și eliberează bila în intestinul subțire, pentru ca grăsimea să fie metabolizată. De aici putem observa cu ușurință că funcționarea defectuoasă a ficatului poate crea multe probleme. Armurariul a fost demonstrat ca tratament pentru diferite boli de ficat, inclusiv sindromul ficatului gras, alcoolism, icter, psoriazis, hepatită și altele.

2. Armurariul protejează împotriva cancerului

Semințele de armurariu reprezintă o importantă sursă de flavonoizi antioxidanți, cunoscuți sub denumirea de silimarină. Silimarina este asociată cu reducerea riscului de dezvoltare a cancerului prin stimularea sistemului imunitar, lupta împotriva deteriorării ADN-ului și stimularea regresului tumorilor canceroase. În anul 2007, după revizuirea a numeroase studii despre efectele terapeutice ale armurariului, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au constatat că există dovezi preclinice solide pentru efectele hepatoprotectoare și anticancerigene ale silimarinei, inclusiv inhibarea creșterii celulelor canceroase la prostată, sân, piele și celule cervicale. Între 50% și 70% dintre moleculele de silimarină din armurariu sunt de tipul silibinei. Acest antioxidant stimulează sinteza proteinelor și modifică stratul exterior de celule sănătoase, menținându-le protejate împotriva deteriorării și mutațiilor. Aceasta inhibă toxinele care s-ar putea acumula în organism, sprijină reînnoirea celulară și contracarează efectele nocive ale poluanților, substanțelor chimice și metalelor grele, dar și daunele cauzate de radicalii liberi. Silimarina acționează ca un protector împotriva cancerului deoarece este un agent de blocare a toxinelor și inhibă legarea toxinelor în receptorii membranei celulare, conform specialiștilor de la University Magna Graecia – Department of Experimental and Clinical Medicine.

3. Armurariul ajută la reglarea colesterolului

U.S. National Library of Medicine consideră armurariul un puternic antiinflamator, fiind, astfel, de folos în prevenirea prncipalelor cauze ale apariției bolilor cardiovasculare. Beneficiile armurariului asupra sănătății inimii și asupra scăderii nivelului de colesterol prin scăderea inflamației, curățarea sângelui și prevenirea daunelor cauzate de stresul oxidativ în artere. Deși mai sunt necesare cercetări, studiile preliminare arată că atunci când armurariul este utilizat în combinație cu alte metode de tratament tradiționale, colesterolul total, lipoproteinele cu densitate mică și nivelul trigliceridelor se îmbunătățesc simțitor.

4. Armurariul ajută la prevenirea și controlul diabetului

Conform National Institute of Health, există cercetări convingătoare care arată că silimarina, alături de tratamentele convenționale, ajută la controlul simptomelor diabetului, ajutând la obținerea echilibrului glicemic. Efectul antioxidant al armurariului a fost raportat în studii experimentale și clinice ca fiind de ajutor în reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții rezistenți la insulină. Un studiu efectuat în anul 2006 la Departamentul de Farmacologie de la Institute of Medicinal Plants a arătat că administrarea de silimarină timp de patru săptămâni la pacienții cu diabet zaharat a îmbunătățit nivelul de glucoză și insulină din sânge, comparativ cu cei care au primit un placebo. Acest lucru este adevărat întrucât ficatul este parțial responsabil pentru reglarea hormonilor, inclusiv eliberarea de insulină în sânge.

5. Armurariul previne calculii biliari

Ficatul este un organ cu rol digestiv major, ajutând la procesarea nutrienților și toxinelor care intră în corpul nostru prin alimente, aer și apă. Deoarece ficatul și alte organe cu rol în digestie (cum ar fi vezica biliară, pancreasul, intestinele și rinichii) lucrează împreună, armurariul are posibilitatea de a ajuta la prevenirea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi. Beneficiile armurariului includ susținerea sistemului endocrin și gastrointestinal, prin sprijinirea producției de bilă și enzime, ajutând și la curățarea sângelui. Armurariul poate ajuta la purificarea corpului de deșeuri metabolice, reglementând astfel funcția vezicii biliare, în afară de cea a rinichilor și splinei.

6. Armurariul îmbunătățește sănătatea pielii

Studiile arată că fitochimicalele, precum cele găsite în silimarina din armurariu, sunt eficiente în inhibarea stresului oxidativ indus de lumina UV asupra pielii. Armurariul este considerat a fi un inhibator puternic al stresului oxidativ indus de ultravioletele care pot provoca boli de piele, precum cancerul de piele. Totodată, cercetările arată că silimarina reduce deteriorarea pielii cauzată de radioterapie la pacienții cu cancer.

7. Armurariul are importante efecte antiaging

Pentru că antioxidanții din armurariu ajută la prevenirea daunelor radicalilor liberi în tot organismul și îndepărtează poluanții și deșeurile din sânge și tractul digestiv, acesta poate încetini procesul de îmbătrânire. Acest lucru este valabil atât la suprafața pielii, cât și la nivelul organelor. De asemenea, armurariul poate reduce riscul unor tulburări frecvente odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi bolile de inimă, cancer, diabet, afecțiuni ale ficatului și pielii. Aceleași proprietăți antioxidante fac armurariul util în menținerea sănătății ochilor, articulațiilor și mușchilor.

Poți beneficia de proprietățile uimitoare ale armurariului, consumându-l sub formă de ceai. În ceaiul LiverHelp de la Zenyth, beneficiile armurariului sunt puse în valoare de combinația cu alte elemente naturale, cum ar fi ghințură albastră, lemn-dulce, păpădie și trifoi roșu. Supranumit „uzina chimică“ a organismului, ficatul este totodată și un organ foarte important de detoxifiere. De sănătatea sa depinde în mod direct buna funcționare a întregului organism și starea noastră zilnică! Nu aștepta ca ficatul tău să aibă de suferit, protejează-ți sănătatea cu o cură de detoxifiere și protecție hepatică cu ceaiul LiverHelp!

Surse:

  • draxe.com/milk-thistle-benefits/
  • draxe.com/milk-thistle-detox-for-heavy-metals-chemotherapy-and-radiation/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17133738
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17548789
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17072885
Etichete articol:
armurariudetoxifiereLiverHelpsănătate hepaticăsilimarină
Articolul anterior
L-arginina e esențială pentru sănătatea inimii și performanță fizică
Articolul următor
Pentru o inimă plină de energie, alege riboza!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: