Medicină funcțională

L-arginina e esențială pentru sănătatea inimii și performanță fizică

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
arterecardiologie metabolicăfertilitateimunitateL-argininăperformanță fizicăreducerea inflamațieisănătate cardiovasculară

Auzim tot mai des astăzi că L-arginina este un aminoacid special, făcând parte din „cărămizile” proteinelor. Obținem L-arginina din dieta noastră, în special din alimente animale bogate în proteine, inclusiv carne de vită, carne de pasăre, pește, ouă și produse lactate. L-arginina poate fi consumată și sub formă de supliment alimentar, cu numeroase beneficii pentru sănătatea inimii, sănătatea mentală, performanța fizică și multe altele.

Cum funcționează L-arginina?

Deși nu este un aminoacid esențial (adică unul pe care organismul nu îl poate produce pe cont propriu, având nevoie de suplimentare), L-arginina este considerată esențială deoarece este extrem de importantă pentru multe funcții ale organismului, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Unul dintre cele mai mari beneficii ale L-argininei este capacitatea sa de a îmbunătăți fluxul de sânge și circulația. În corpul uman, L-arginina este transformată în oxid nitric, care determină dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru aduce beneficii importante și diverse, inclusiv îmbunătățirea funcției imunitare, fertilității, stimularea detoxifierii și întărirea funcției mentale. Un alt beneficiu major al L-argininei este acela că stimulează producerea anumitor hormoni, cum ar fi hormonii creșterii și insulina, care ajută la metabolizarea și utilizarea glucozei în celule pentru creșterea nivelului de energie. Acesta este unul dintre motivele pentru care L-arginina ajută la îmbunătățirea performanței fizice, a rezistenței și a capacității de efort.

Pentru a înțelege mai bine beneficiile L-argininei este nevoie să înțelegem cum funcționează oxidul nitric în organism. Oxidul nitric este un tip de gaz reactiv natural, produs de plante și animale. Este creat folosind aminoacidul L-arginină, fiind un tip de produs care se formează după mai multe reacții diferite. L-arginina este necesară în celulele endoteliale (care căptușesc interiorul tuturor vaselor de sânge), pentru a forma suficient oxid nitric spre a menține fluxul sanguin. Atunci când oamenii nu au suficient oxid nitric în arterele lor, riscul apariției bolilor cardiovasculare crește simțitor. Cercetările arată că suplimentarea cu L-arginină ajută la îmbunătățirea randamentului oxidului nitric, cu toate beneficiile care rezultă din această funcționare corectă. Însă beneficiile L-argininei merg dincolo de producerea oxidului nitric, având roluri importante în semnalizarea nervoasă, diviziunea celulară și lupta împotriva stresului oxidativ, care produce boli și îmbătrânire prematură. În cele ce urmează vom prezenta cinci dintre cele mai importante beneficii ale L-argininei.

1. L-arginina îmbunătățește sănătatea inimii

Cercetările arată că L-arginina este benefică în reducerea inflamației și îmbunătățirea stării de sănătate a vaselor de sânge și a întregului sistem cardiovascular, motiv pentru care este unul dintre cele mai populare suplimente recomandate de cardiologi. Pentru persoanele care prezintă risc ridicat de boli cardiace coronariene, suplimentele de L-arginină pot fi o măsură eficientă pentru prevenirea atacului de cord sau accidentului vascular cerebral. Printre modalitățile concrete prin care L-arginina ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare se numără prevenirea hipertensiunii arteriale, îmbunătățirea fluxului de sânge la persoanele cu artere înfundate, scăderea colesterolului, ameliorarea insuficienței cardiace congestive, reducerea simptomelor asociate claudicației și așa mai departe. De asemenea, L-arginina este folosită frecvent pentru tratarea anginei pectorale, întrucât oxidul nitric poate preveni formarea cheagurilor, care împiedică alimentarea corectă cu sânge. Nu în ultimul rând, L-arginina este capabilă să îmbunătățească performanța fizică pentru persoanele cu rezistență scăzută, probleme de circulație sangvină și antecedente de afecțiuni cardiace.

2. L-arginina reduce inflamația și combate efectele îmbătrânirii

În afară de sănătatea cardiovasculară, unul dintre principalele avantaje ale L-argininei este legat de ajutorul acordat în lupta împotriva bolilor inflamatorii și îmbunătățirea funcției imunitare. L-arginina s-a dovedit a avea proprietăți de a anihila radicalii liberi datorită efectelor enzimei numită superoxid dismutază, precum și altor mecanisme antioxidante. De aceea, este frecvent utilizată în combinație cu alți antioxidanți, cum ar fi vitamina C și omega 3, ajutând în încetinirea procesului de îmbătrânire și prevenirea multor boli cronice. Totodată, L-arginina are efecte pozitive asupra funcțiilor sistemului nervos și a sistemului imunitar, fiind utilă chiar și pentru detoxifiere, scăzând prezența amoniacului în sânge. Amoniacul este produsul organismului care ajută la descompunerea proteinelor, fiind și o cauză a necrozei țesuturilor ce poate conduce la daune celulare și inflamație.

3. L-arginina crește performanța fizică

L-arginina este cunoscută și pentru îmbunătățirea fluxului sanguin, ceea ce ajută substanțele nutritive și oxigenul să ajungă la mușchi și țesuturile articulare. Acest lucru înseamnă că te poți bucura mai mult de exercițiile fizice, cu mai puțină durere. În cazul persoanelor care suferă de îngustarea vaselor de sânge la nivelul picioarelor și tălpilor, suplimentarea cu L-arginină îmbunătățește distanța de mers pe jos și ameliorează durerile musculare. De asemenea, L-arginina este utilizată de organism pentru a spori producția de hormoni de creștere, prolactină (hormonul supraviețuirii speciilor) și mai mulți aminoacizi (creatina, L-prolina și L-glutamat). Aceasta îmbunătățește chiar și sensibilitatea la insulină, într-un mod similar cu cel al exercițiilor fizice, permițând glucozei să intre mai mult în celule. Rolul L-argininei în sănătatea metabolică este important pentru construirea unui țesut muscular puternic, pentru combaterea inflamației care provoacă dureri osoase și articulare, vindecarea rănilor, precum și pentru funcționarea generală a sistemului nervos. Suplimentarea cu L-arginină și practicarea exercițiilor fizice ajută la maximizarea efectelor benefice menționate. Creșterea insulinei din plasmă și a mușchilor puternici se realizează chiar și atunci când consumul de L-arginină nu este este unit cu practicarea exercițiilor fizice, datorită efectelor produse asupra capilarelor organismului. Aceste modificări hormonale influențează metabolismul într-un mod pozitiv, ajutând la vindecarea, construirea și menținerea în stare optimă a sistemului osteo-muscular.

4. L-arginina îmbunătățește imunitatea, previne infecțiile și grăbește vindecarea

Specialiștii cred că anumite celule ale sistemului imunitar pot cauza deficit de arginină, iar acest lucru este problematic întrucât limfocitele și celulele T depind de arginină pentru a putea realiza apărarea organismului. L-arginina este utilizată alături de omega 3 din uleiul de pește și alte suplimente alimentare pentru reducerea riscului de infecții (în special infecții respiratorii și probleme ale plămânilor), îmbunătățirea capacității de vindecare a rănilor și reducerea timpului de recuperare în urma cancerului sau a intervențiilor chirurgicale. Uneori, este adăugată în unguente pentru vindecarea rănilor pentru că stimulează circulația sanguină, luptă împotriva durerii și a tumefacției, ajută la formarea de L-prolină (care este importantă pentru sinteza de colagen în piele) și crește activitatea antioxidantă. De asemenea, L-arginina este folosită pentru a îmbunătăți funcția proteinelor de a ajuta în vindecarea arsurilor, putând fi de folos chiar și împotriva cariilor. Deși mai sunt necesare unele cercetări suplimentare, se pare că L-arginina poate fi administrată și persoanelor care fac chimioterapie.

5. L-arginina ajută în tratarea disfuncțiilor erectile și a infertilității

O serie de studii au arătat că L-arginina este implicată în procesul de replicare adecvată a celulelor, în plus față de îmbunătățirea circulației sanguine, astfel încât aceasta poate ajuta la îmbunătățirea producției și motilității spermatozoizilor. Bărbații care au probleme cardiovasculare legate de nivelul scăzut de oxid nitric în sânge sunt mai susceptibili de a suferi probleme de fertilitate sau disfuncții erectile deoarece erecția necesită relaxarea musculaturii netede declanșată de oxidul nitric. Chiar dacă poate să nu fie eficientă la toate persoanele, un procent semnificativ de cazuri de infertilitate la bărbați (peste 90%) pot fi tratate cu ajutorul suplimentelor de L-arginină combinate cu alte dilatatoare, antioxidanți sau antiinflamatoare. Unele cercetări sugerează că nivelurile ridicate de stres pot reduce nivelurile de L-arginină implicată în producerea de material seminal. De aceea, este utilizată frecvent o combinație de L-arginină, L-glutamat și clorhidrat de iohimbină. Chiar și femeile pot avea beneficii datorită consumului de L-arginină deoarece ajută la tratarea naturală a infertilității și la îmbunătățirea circulației la nivelul țesuturilor genitale. În plus, există unele cercetări care sugerează că tratamentul cu N-acetil cisteină și L-arginină poate ajuta la echilibrarea naturală a hormonilor și restabilirea funcției normale de reproducere la femeile cu probleme ovariene și dezechilibre de estrogen.

Organismul nostru produce L-arginină, dar cantitatea diferă în funcție de vârstă, nivelul de inflamație, sănătatea cardiovasculară, sex, calitatea dietei și genetica. În esență, orice produs alimentar care este bogat în proteine furnizează L-arginină, dar sursele de proteine mai dense sunt cele mai bune. Medicii prescriu adesea L-arginină, alături de alte suplimente, pentru probleme pentru boli cardiace, migrene, infecții sau chiar tratarea efectelor secundare ale diabetului, HIV sau cancer.

L-Arginine – supliment esențial pentru producerea de acid nitric

l-arginineL-Arginine de la Zenyth (60 de capsule) este recomandat pentru susținerea funcțiilor hepatice, menținerea tonusului vascular și a sănătății cardiovasculare, creșterea masei musculare și reducerea stratului de grăsime, îmbunătățirea performanțelor sportive, susținerea fertilității la ambele sexe. Arginina este un aminoacid pe care organismul nu îl poate produce în cantitățile necesare, de aceea este nevoie de aport extern. L-arginina susține funcția endotelială, îmbunătățind producția de oxid nitric. Oxidul nitric este un neurotransmițător și vasodilatator, care relaxează arterele și le menține flexibile şi care protejează organismul împotriva efectelor stresului oxidativ. Adulţii de peste 18 ani pot lua câte 1 capsulă de 1-3 ori pe zi, cu 30 minute înaintea mesei, doza maximă fiind de 3 capsule pe zi. Se recomandă cure de 4-6 săptămâni sau conform recomandării specialistului. L-arginina se asociază cu Coenzima Q10, L-carnitină, magneziu, cu care acționează sinergic.

Surse:

  • draxe.com/l-arginine/
  • webmd.com/heart/arginine-heart-benefits-and-side-effects#1
  • drugs.com/npc/l-arginine.html
  • examine.com/supplements/arginine/
Etichete articol:
arterecardiologie metabolicăfertilitateimunitateL-argininăperformanță fizicăreducerea inflamațieisănătate cardiovasculară
Articolul anterior
Top 7 beneficii ale coenzimei Q10
Articolul următor
Armurariul îți detoxifică ficatul și susține regenerarea celulară

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: