Nutriție

Cât te poți îngrășa de sărbători?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
îngrășakilogramerecomandaresărbătorisfatslăbire

Riscul de a ne îngrășa din cauza exceselor alimentare de sărbători nu este un mit. O echipă de cercetători au dovedit, în cadrul unui studiu la care au luat parte 3.000 de adulți din trei țări diferite, că o persoană se poate îngrășa, în medie, cu 600 de grame în intervalul dintre Crăciun și Anul Nou.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell (SUA) și cei de la Universitatea Tampere (Finlanda) au analizat variațiile de greutate în cazul a 3.000 de persoane, pe durata festinurilor de la sfârșit și început de an. Au fost selectați adulți din țări cu tradiții diferite: Statele Unite, Germania și Japonia. Toți participanții s-au cântărit pe cântare interconectate, iar datele au fost colectate într-un punct central.

Potrivit acestui studiu, publicat în New England Journal of Medicine, greutatea corporală a participanților a crescut în următoarele 10 zile după Crăciun, în fiecare țară. Creșterea ponderală a fost, în medie, de 600 de grame/individ. Deși situația nu pare alarmantă, totuși greutatea acumulată s-a dovedit greu de dat jos. Participanții au fost monitorizați și în următoarele 6 luni, iar la începutul vacanței de vară cântarul a afișat o medie de 300 de grame în plus față de greutatea inițială.

Trucuri pentru a nu vă îngrășa între Crăciun și Anul Nou

Autorii studiului reamintesc că moderația este cheia pentru a evita surplusul ponderal după sărbători. „Cu cât kilogramele acumulate sunt mai puține, cu atât grijile sunt mai mici în perioada următoare”, subliniază cercetătorii. Pentru a limita îngrășarea, ei recomandă:

  • Mâncați un măr sau savurați un bol de supă fierbinte înainte de a vă înfrupta din alimentele calorice de pe masa de Revelion.
  • Evitați pe cât posibil mesele gen bufet suedez. Dacă totuși optați pentru un astfel de festin gastronomic, puneți pe farfurie mai degrabă alimente hrănitoare, legume, brânzeturi, aspicuri, și mai puține mezeluri, maioneze. Stați departe de snacks-uri, alune, sărățele, care vă tentează să ronțăiți tot timpul câte ceva doar pentru că le aveți la dispoziție, nicidecum de foame.
  • Atenție la consumul de alcool! Suprasolicită ficatul, crește apetitul, ducând la excese alimentare, are propriul conținut de calorii. Puteți opta pentru un singur tip de alcool, nu amestecați băuturile, limitându-vă la cantități rezonabile. Nu renunțați la consumul de apă, care vă va asigura nu numai hidratarea, dar va prelungi și senzația de sațietate mai mult timp.
  • Nu vă lăsați pradă tentației de a lenevi pe canapea după masă. Mersul pe jos acționează ca un adevărat digestiv. Un studiu realizat în SUA arată că o plimbare de 15-30 de minute după o masă copioasă ajută la reglarea glicemiei, scăderea trigliceridelor și previne riscul de diabet zaharat. Menținându-vă activi după masă ajută deopotrivă la digestie și la arderea caloriilor, ceea ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate, a declarat nutriționista Sarah Flower, pentru express.co.uk.
  • Și, nu în ultimul rând, încercați niște suplimente naturale de calitate. Spre exemplu, un supliment pe bază de fibre alimentare cum este ColonHelp, administrat dimineața, ajută la reglarea tranzitului intestinal, descompunerea grăsimilor ingerate, eliminarea toxinelor, refacerea florei intestinale. Un alt ajutor din natură ar putea fi LiverHelp, un ceai detoxifiant și hepatoprotector, recomandat pentru menținerea sănătății ficatului și îmbunătățirea digestiei.

Surse:

  • nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1602012
  • topsante.com/nutrition-et-recettes/equilibre-alimentaire/conseils-dietetiques/reveillon-on-prend-en-moyenne-600-grammes-pendant-les-fetes-614913
  • express.co.uk/life-style/diets/747136/weight-loss-diet-christmas
Etichete articol:
îngrășakilogramerecomandaresărbătorisfatslăbire
Articolul anterior
Sfaturi pentru a evita neplăcerile digestive de sărbători
Articolul următor
Cum se păstrează corect fructele și legumele?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: