Nutriție

Cum se păstrează corect fructele și legumele?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
fructelegumeNutrițierecomandăriregulisfattrucuri

Știm prea bine că fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Toți medicii ne recomandă să mâncăm cel puțin 5 porții de fructe și legume variate în fiecare zi. Dar pentru ca acestea să ne aducă beneficiile așteptate, o condiție esențială este prospețimea lor. Tocmai de aceea îți prezentăm în cele ce urmează un set de reguli pentru păstrarea fructelor și legumelor în stare proaspătă cât mai mult timp.

Depozitarea în frigider

Mulți dintre noi ne confruntăm cu această dilemă: fructele și legumele proaspete, abia cumpărate se păstrează în frigider? Și dacă da, le spălăm sau nu înainte? Sunt voci care spun că trebuie spălate, pentru a nu introduce în frigider microorganismele prezente pe suprafața vegetalelor. Însă pe măsură ce apar tot mai multe descoperiri privind microbiomul planetar, specialiștii susțin că respectivele microorganisme nu sunt patogene și fac parte din microbiomul plantei, care nu este altceva decât scutul natural de apărare al acesteia împotriva dăunătorilor. Așadar, atât timp cât fructele și legumele sunt sănătoase, ele nu trebuie spălate înainte de a le pune în frigider. Cel mult pot fi șterse cu un prosop uscat de bucătărie.

Fructele și legumele preferă un mediu uscat. Umezeala favorizează formarea mucegaiului și putrezirea vegetalelor. Un truc foarte eficient pentru a preveni acest lucru este să pui în cutia de fructe și legume un șervețel de hârtie care să absoarbă umezeala.

În general, fructele și legumele nu se păstrează la frigider în pungi de plastic, cu excepția salatelor și verdețurilor cumpărate ca atare. Dar și în cazul acestora poți aplica un truc practic: cu ajutorul unei furculițe sau scobitori, găurește în mai multe locuri punga de salată și vei vedea că salata se păstrează mult mai bine într-o pungă aerisită decât într-una închisă.

Salatele la pungă, pericol de Salmonella?

Salatele ambalate în pungi sunt, mai ales acum în sezonul rece, unele dintre cele mai cumpărate produse de la raionul de fructe și legume. Numai că acest mod de ambalare reprezintă un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor, mai ales Salmonella, afirmă o echipă de cercetători americani. Sunt motive de îngrijorare? Da, potrivit studiului publicat la 18 noiembrie 2016 în Applied and Environmental Microbiology.

Rezultatele sunt surprinzătoare. Chiar dacă salata este depozitată în frigider, la 4°C, Salmonella continuă să se multiplice. În 5 zile, durata medie de conservare a salatei, Salmonella se poate multiplica de 10.000 de ori”, a comentat rezultatele studiului Laurent Aussel, de la Laboratorul de chimie bacteriană, Universitatea Aix-Marseille, potrivit Sciences et Avenir. Ce favorizează proliferarea bacteriei? Sucul din frunzele de salată tăiate, care oferă Salmonellei un substrat nutritiv ideal.

Știați că?

Aproape toate alimentele pot fi contaminate cu Salmonella. Prezentă în intestinele a numeroase specii animale, Salmonella se transmite la om prin consumul de alimente contaminate, insuficient preparate termic. Cele mai mari riscuri sunt la consumul de carne de vită, pui, lapte nepasteurizat și ouă. Dar și legumele pot fi contaminate și pot cauza toxiinfecții alimentare dacă nu sunt spălate corespunzător înainte de a fi consumate.

Fructe și legume care nu se țin în frigider

Există o mulțime de fructe și legume care nu se păstrează în frigider. De fapt, majoritatea fructelor și legume precum roșii, castraveți, ardei gras se păstrează mai bine la temperatura camerei pentru a nu-și pierde savoarea și din elementele nutritive. Unele legume (țelină, morcovi, varză, conopidă, broccoli) pot fi păstrate în frigider, dar în cutiile speciale, unde temperatura este puțin mai ridicată decât pe rafturile libere.

Fructe și legume care nu fac casă bună împreună

Unele fructe și legume încep să emane etilenă după ce se coc. În această categorie sunt incluse bananele, caisele, pepenele galben, perele, mango și roșiile. Alte fructe – mere, pepene verde și legume – vinete, dovlecei, morcovi, broccoli, cartofi sunt sensibile la compușii de etilenă. Dacă sunt păstrate alături de cele din prima categorie încep să se strice mai repede. De aceea, nu trebuie așezate unele lângă altele.

Ceapa, usturoiul și cartofii trebuie ferite de razele soarelui. Acestea se păstrează în cămară, preferabil în pungi de hârtie găurite sau în lădițe din lemn. Atenție! Ceapa și cartofii nu se pun în aceeași lădiță. Laolaltă ar începe să înmugurească mai repede și devin necomestibile. În schimb, un truc ce ajută la păstrarea îndelungată a cartofilor este să pui câteva mere printre aceștia.

Trucuri mai puțin cunoscute de conservare

În țara noastră, avocado și bananele ajung în cea mai mare parte în stare crudă. De multe ori, chiar așa le cumpărăm din magazin. Iată cum procedezi pentru ca avocado să se coacă mai repede. Înfășoară fructul în hârtie de ziar sau într-o pungă de hârtie și păstrează-l la temperatura camerei pâne se coace. Dacă nu îl consumi la scurt timp după coacere, îl poți păstra într-o pungă în frigider.

Bananele se coc mai repede și rezistă mai mult dacă le înfășori codițele în folie alimentară de plastic sau de staniol.

Sunt legume care se păstrează extrem de bine într-un vas cu apă, asemenea unui buchet de flori. De altfel, conopida și broccoli sunt inflorescențele plantelor și nu este de mirare că rămân proaspete atunci când stau cu codițele într-un borcan cu apă, dar la frigider. Tot așa pot fi păstrate și tulpinile de sparanghel, care se mențin crocante și verzi mai mult timp.

Ierburile și condimentele (pătrunjel, rozmarin, mărar, mentă) pot fi păstrate proaspete în frigider prin aceeași metodă. După ce le-ai tăiat din codițe și le-ai pus într-un pahar cu apă, este bine să le acoperi partea de sus cu un tifon umed, ca să le prelungești și mai mult prospețimea.

Surse:

  • brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/18-ingenious-tricks-to-help-keep-fruits-and-vegetables-fresh-195855/
  • sciencesetavenir.fr/sante/de-la-salmonelle-dans-les-salades-en-sachet_109187
  • sciencesetavenir.fr/sante/salmonelle-des-sachets-de-persil-contamines_27627
Etichete articol:
fructelegumeNutrițierecomandăriregulisfattrucuri
Articolul anterior
Cât te poți îngrășa de sărbători?
Articolul următor
Cum te ajută omega 3 să-ți menții inima sănătoasă?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: