Psihologie

Depresia afectează întreg organismul!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: < 1 minut
Vezi toate articolele despre:
depresieinflamațiestres oxidativ

O echipă internațională de cercetători, condusă de specialiști de la Universitatea din Granada, a demonstrat, pentru prima dată, că depresia este mai mult decât o tulburare mintală. Depresia provoacă modificări importante ale stresului oxidativ, deci ar trebui considerată o boală sistemică, ce afectează întregul organism.
Rezultatele cercetărilor ar putea explica asocierea semnificativă a depresiei cu bolile cardiovasculare și cancer, precum și faptul că persoanele care suferă de depresie mor mai tinere. În același timp, acest studiu ar putea ajuta la găsirea de noi terapii pentru prevenirea și tratamentul depresiei. Conducătorul cercetării a fost Sara Jiménez Fernández, doctorand al Universității din Granada și psihiatru la Child and Adolescent Mental Health Unit de la Jaén Medical Center (Spania).

De fapt, cercetarea este o metaanaliză a 29 de studii anterioare, care au inclus 3961 de persoane, fiind prima lucrare detaliată de acest gen cu privire la ceea ce se întâmplă în organismul persoanelor care suferă de depresie. Analiza a urmărit dezechilibrul dintre creșterea individuală a diferiților parametri de stres oxidativ (în special malondialdehidă, un biomarker ce măsoară deteriorarea oxidativă a membranei celulare) și scăderea substanțelor antioxidante (cum ar fi acidul uric, zincul și enzima superoxid dismutaza).

Cercetătorii au demonstrat că, după ce au primit tratamentul obișnuit împotriva depresiei, nivelurile de dialdehidă malonică ale pacienților au fost reduse în mod semnificativ, până la punctul în care acestea sunt imposibil de distins de persoanele sănătoase. În același timp, nivelurile de acid uric și zinc ajung la niveluri normale, ceea ce nu se întâmplă în cazul enzimei superoxid dismutază.

    Sursa:

  • sciencedaily.com/releases/2016/03/160301075102.htm
Etichete articol:
depresieinflamațiestres oxidativ
Articolul anterior
Cum îți limpezește somnul mintea?
Articolul următor
Filosofia îmbunătățește performanțele școlare

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Psihologie

Te-ar putea interesa și: