Recenzii

Microbiomul intestinal. Secretul sănătății – o nouă lucrare semnată Dr. Adrian Cătinean

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: < 1 minut

”Microbiomul intestinal. Secretul sănătății” este o lucrare îndrăzneață, semnată de către Dr. Adrian Cătinean, șef de lucrări la Catedra de Medicină Internă/Gastroenterologie Medicală I, la U.M.F. „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar interne și gastroenterologie.

Vezi toate articolele despre:
floră intestinalămicrobiomprobiotice

De ce îndrăzneață? Pentru că, în momentul de față, ideea conform căreia flora intestinală se face responsabilă nu doar de starea fizică a organismului nostru, ci și de cea psihologică este o idee încă nouă. Majoritatea este formată încă din cei care aleg să rămână fideli procedurilor și viziunilor vechi ale medicinei clasice, în ciuda studiilor care subliniază importanța îmbogățirii cunoașterii în ceea ce privește importanța microbiomului. Cartea oferă o nouă perspectivă pentru înțelegerea contribuției florei intestinale la menținerea echilibrului între sănătate și boală. Lucrarea explică pe larg rolul microbiomului și modul în care dezechilibrul acestuia, disbioza, duce la instalarea bolilor moderne: obezitatea, sindromul metabolic, bolile autoimune sau cancerul.

Legătura dintre intestin și creier

Un capitol întreg este dedicat legăturii, atât de puțin discutate, între intestin și creier, explicându-se astfel legătura dintre microbiom și depresie, anxietate sau chiar bolile degenerative nervoase – Alzheimer și Parkinson.

În cadrul conferinței de lansare a cărții la București, Dr. Adrian Cătinean a fost însoțit de dr. Maria Neag, care a prezentat aspecte legate de pericolul utilizarii nejustificate a tratamentului antibiotic, de psiholog Mihaela Buzea, care a abordat aspecte ale relației dintre creier și intestin, și de nutriționist-dietetician Noemi Sofronie, care a subliniat legătura dintre alimentație și flora intestinală.

Cartea se adresează unei largi palete de specialități medicale, dar si publicului larg, în ideea popularizării ultimelor descoperiri și cercetări în ceea ce privește rolul florei intestinale în geneza bolilor și menținerea sănătății.

Etichete articol:
floră intestinalămicrobiomprobiotice
Articolul anterior
Prof. Dr. Gh. Mencincicopschi: Crezi că știi să trăiești?!
Articolul următor
Coord. Ovidiu Bojor: Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Recenzii

Te-ar putea interesa și: