Sănătate

6 probleme de sănătate care se acutizează în sezonul rece

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
accident vascular cerebralcolesteroldepresieGripăiarnăinfarctpsoriazissfaturivreme rece

Pentru unii oameni, iarna nu aduce doar zăpadă și vreme rece, ci și o serie de probleme de sănătate, unele destul de grave. În continuare sunt prezentate câteva dintre cele mai comune probleme de sănătate, care se pot agrava în sezonul rece mai mult decât în alte perioade ale anului.

Depresia

Chiar dacă sărbătorile precum Crăciunul par să promoveze bucuria și fericirea, mulți oameni dezvoltă sentimente de anxietate și depresie în timpul sezonului rece, conform Dr. Ronald Podell, director Center for Bio-Behavioral Science – Los Angeles și autor al cărții „Contagious Emotions: Staying Well When Your Loved One Is Depressed”. Oamenii devin triști în perioada sărbătorilor de iarnă pentru că există o imagine culturală pe care noi toți o dorim, dar ne confruntăm cu o discrepanță semnificativă între starea noastră și acea imagine despre fericire. Două grupuri de persoane par să fie mai vulnerabile acestei „depresii de iarnă”: cei care nu au prieteni apropiați sau familie și se simt abandonați în perioada sărbătorilor și cei care simt anxietatea și stresul generate de întâlnirea cu rude sau prieteni cu grave disfuncționalități și probleme de sănătate.

Infarctul

Vremea rece crește riscul de atac de cord, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal. Cercetătorii din Marea Britanie au constatat că pentru fiecare grad Celsius din scăderea temperaturii medii zilnice se constată o creștere cu 2% a riscului de atac de cord. Asta se traduce în 200 de atacuri de cord suplimentare pentru fiecare grad Celsius în minus.

Accidentul vascular cerebral

Iarna se pot agrava problemele cu tensiunea arterială ridicată, putându-se declanșa complicații, cum ar fi insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, conform unui studiu publicat în revista Frontiers in Bioscience. Extremele în schimbările de temperatură – de la cald la rece – pot crește tensiunea arterială și pot cauza contractarea vaselor sanguine. Anevrismele (umflarea vaselor de sânge din cauza slăbirii pereților lor) sunt mai frecvente în creier, fapt care poate conduce la accident vascular cerebral din cauza modificărilor vaselor de sânge.

Gripa

Oamenii se îmbolnăvesc de gripă mai mult în timpul lunilor de iarnă, în intervalul noiembrie – martie. Un studiu publicat în anul 2007 în revista PLoS Pathogens a constatat că virusul gripal este mai stabil în aer rece și uscat. Cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine din New York au constatat că o umiditate în jur de 20%-30% asigură condițiile optime de supraviețuire a virusului gripal, în timp ce supraviețuirea a fost imposibilă la o umiditate de 100%. De asemenea, studiile au arătat că transmiterea virusului gripal este mai eficientă la 5 grade Celsius decât la 20 de grade Celsius.

Colesterol ridicat

Nivelurile de colesterol sunt cele mai mari în timpul iernii și cele mai mici în timpul verii, potrivit unui studiu publicat în anul 2004 în revista Archives of Internal Medicine. Din 517 oameni sănătoși, 22% au avut niveluri mai ridicate de colesterol în timpul lunilor de iarnă (240 de miligrame pe decilitrul de sânge) față de lunile de vară. Modificarea nivelului de colesterol poate fi atribuită faptului că oamenii practică mai puține exerciții fizice în lunile reci, deși mai e nevoie de studii suplimentare pentru a stabili motivul exact.

Psoriazis

În România, aproximativ 400.000 de persoane suferă de psoriazis, o boală cronică autoimună care provoacă leziuni roșiatice și descuamarea pielii. Această afecțiune se agravează în lunile de iarnă, când aerul uscat, lumina redusă a soarelui și temperaturile scăzute pot provoca erupții mai puternice. Potrivit unui studiu publicat în revista International Journal of Dermatology, 30% dintre vizitele la dermatolog din cauza psoriazisului au loc iarna, comparativ cu doar 20% pe timpul verii.
Așadar, pe lângă frumusețea iernii, vremea rece ne face să fim mai atenți la sănătatea noastră. Fie că suferi de o anumită afecțiune, fie că vrei să eviți anumite probleme, a fi informat este esențial pentru menținerea unei stări de sănătate optime.

Surse:

  • livescience.com/9122-7-health-woes-brought-winter.html
  • livescience.com/34801-stroke-warning-signs.html
  • livescience.com/35251-heart-attack-suicide-101210.html
  • livescience.com/8887-olive-oil-tree-nuts-improve-cholesterol-levels.html
  • livescience.com/10124-americans-antibodies-ready-squash-swine-flu.html
Etichete articol:
accident vascular cerebralcolesteroldepresieGripăiarnăinfarctpsoriazissfaturivreme rece
Articolul anterior
SOS, ficatul e asaltat de toxine!
Articolul următor
Tulburarea afectivă sezonieră. Cauze și tratamente

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: