Sănătate

Constipația în sarcină

Autor:
27 de comentarii
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Toate femeile insarcinate experimenteaza la un moment dat una sau mai multe dintre starile de disconfort specifice sarcinii: greturi, dureri de spate, oboseala… Constipatia este de asemenea comuna printre femeile insarcinate. Mai mult de 50% dintre femeile gravide sufera la un moment dat de constipatie, intr-o forma mai usoara sau mai severa.

Daca ai scaun o data la doua-trei zile, daca il elimini cu greutate, daca ai senzatia ca nu ai eliminat tot inseamna ca suferi de constipatie!

De ce apare constipatia in sarcina?

Intregul sistem digestiv este influentat de modificarile hormonale care se petrec in timpul sarcinii. In aceasta perioada, organismul femeii produce mai multi hormoni feminini decat in mod normal. Acesti hormoni au rolul de a asigura dezvoltarea normala a sarcinii. In acelasi timp insa, hormonii incetinesc automat tranzitul intestinal, provocand constipatie.

Hormonii relaxeaza musculatura din jurul tubului gastro-intestinal. Acest lucru face ca alimentele sa treaca mai incet prin sistemul digestiv. Peretele intestinului este tot un muschi, care se relaxeaza si nu mai poate sa impinga reziduurile alimentare mai departe. Cu cat reziduurile stagneaza mai mult, cu atat este absorbita mai multa apa, iar scaunele devin tari, uscate si greu de eliminat. Se produce astfel constipatia, care se poate complica si pot aparea hemoroizii.

Cauzele constipatiei in sarcina

  • cresterea copilului − in ultimele luni de sarcina, uterul poate apasa pe intestinul gros, astfel incat eliminarea resturilor alimentare poate fi mai dificila;
  • anxietatea;
  • suplimentele cu fier si antiacidele recomandate de medic pot provoca si ele constipatie;
    consumul insuficient de fibre;
  • consumul redus de lichide.

Care sunt semnele constipatiei?

  • Scaune rare, la trei-patru zile.
  • Scaune tari, greu de eliminat.
  • Senzatia ca nu a fost eliminat tot scaunul.
  • Sangerari, provocate de scaunul prea tare.
  • Dureri abdominale.

In situatii rare, aceste simptome pot insemna nu doar de constipatie, ci si afectiuni mai grave. De aceea, consultati-va cu medicul curant daca simptomele persista!

Ce face gravida care sufera de constipatie?

Exista cateva masuri simple care te scapa de constipatie.

1. Asigura-te ca ai un aport suficient de fibre! Mananca mai multe legume si fructe crude, cereale integrale. Ai nevoie zilnic de 20-25 g fibre!
Mananca in special prune si bea suc de prune, actioneaza ca un laxativ natural. Daca vrei un supliment cu fibre, asa cum este ColonHelp, sfatuieste-te mai intai cu medicul tau. ColonHelp este un supliment cu fibre 100% natural, care nu are reactii adverse. Cu toate acestea nu exista studii suficiente cu privire la administrarea ColonHelp in cazul gravidelor, de aceea recomandam precautie.

În perioada sarcinii, ColonHelp poate fi înlocuit cu succes de ColonHelp Junior, vitaminizant şi reglator intestinal pe bază de fibre de psyllium, susan şi fructe uscate. Suplimentul din fibre nu se adresează doar gravidelor, ci şi femeilor care alăptează. Administrat în combinaţie cu iaurt, ColonHelp Junior contribuie la restabilirea echilibrului florei intestinale, iar datorită vitaminelor conţinute, este un tonic excelent al organismului şi are o acţiune imunostimulatoare deosebită. Produsul nu conţine conservanţi, coloranţi sau alţi aditivi alimentari, ceea ce îl recomandă în alimentaţia viitoarelor mămici.

2. Bea suficiente lichide! Ai nevoie de 7-8 pahare cu apa zilnic. Sucurile de fructe, ceaiurile sunt o alegere buna pentru a suplimenta consumul de lichide.

3. Fa exercitii fizice moderate! Cateva minute de exercitii fizice zilnice pot stimula tranzitul intestinal. Fa plimbari scurte, de 20-30 de minute zilnic! Potrivit Asociatiei americane de obstetrica si ginecologie, exercitiile fizice moderate pot rezolva constipatia. Mersul pe jos, inotul, care functioneaza pentru toti cei care sufera de constipatie, sunt recomandate si femeilor insarcinate.

4. Nu amana niciodata nevoia de a merge la toaleta!

Un studiu efectuat la Clinica Mayo (SUA) si publicat in iulie 2008 adauga la aceste masuri recomandarea ca viitoarele mamici sa manance putin si des. Mesele mai mici de-a lungul zilei usureaza digestia, colonul are mai putin de lucru si astfel este prevenita constipatia.

Daca aceste masuri nu dau rezultate, adreseaza-te medicului pentru a te ajuta sa scapi de constipatie.

Laxativele interzise gravidelor cu constipatie

In nici un caz nu lua laxative daca esti insarcinata si suferi de constipatie! Laxativele pot elimina mineralele de care organismul tau are nevoie pentru a-l ajuta pe micut sa se dezvolte. Mai mult, in cazul laxativelor stimulante exista chiar riscul de travaliu prematur.

Evita uleiul de ricin, chiar daca unii spun ca este un bun laxativ! Atentie! Uleiul de ricin poate determina contractii premature.

Costipatia poate aparea oricand in timpul sarcinii. Exista cazuri in care constipatia apare foarte devreme, la cateva saptamani dupa conceptie. Totusi, cele mai multe cazuri de constipatie sunt inregistrate in ultimul trimestru al sarcinii.

Acorda mai multa atentie dietei si miscarii si cu siguranta te vei numara printre mamicile care au trecut de sarcina fara problema constipatiei!

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Cum acționează acizii omega 3?
Articolul următor
Țesutul limfoid asociat mucoaselor – MALT

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

27 de comentarii. Leave new

  • Eu in sarcina am rezolvat constipatia cu lapte cald dimineata pe stomacul gol!! Incercati, mamici!!

  • Roxana Dragan
    19 iulie 2013 12:16

    Tare greu este sa stai pe toaleta cand esti gravida in ultimul trimestru! E foarte dificil sa incerci sa mananci fructe pentru a avea un tranzit normal si in schimb sa te balonezi!! Eu m-am descurcat bine cu fibrele ColonHelp Junior!

  • @Corina: Nu, laxativele nu sunt indicate in sarcina. Este bine sa va adresati medicului pentru a gasi o rezolvare in aceasta perioada.

  • Femeile insarcinate pot apela la produsul dvs Laxativ Forte? Corina, Merci

  • Madalina Popa
    2 iulie 2013 16:45

    Saracele gravidute! Si cu picioare umflate, constipate, fara un somn odihnitor! Poate acel Colonhelp junior le ajuta un pic..

  • Magdalena Secu
    28 iunie 2013 15:03

    Ce bine ca se vehiculeaza acesta ideea ca femeia insarcinata sa nu ia laxative!! Eu am luat de cateva ori in perioada sarcinii si ma simteam slabita!

  • @Mianda: Da, puteti consuma ColonHelp Junior in timpul sarcinii. Are efect vitaminizant si de reglare a tranzitului intestinal.

  • Am aflat de curand ca sunt insarcianata si am auzit ca multe femei insarcinate au probleme cu constipatia. Pot sa iau ColonHelp Junior pentru prevenire?

  • @Rona: poti folosi cu incredere produsul junior. eu l-am folosit in perioada de alaptare, mi-a placut foarte mult si il folosesc si in prezent. Un adult poate utiliza 4-6 lingurite/zi, eu am folosit 4 si m-am simtit foarte bine. Succes!

  • Vreau sa incerc si eu colonhelp junior! sunt in luna a III-a si nu am scaun zilnic. ma tot gandesc sa nu cumva sa-i fac rau bebelusului cu toate aceste toxine zilnice care se acumuleaza si eu nu le pot elimina! sunt foarte suparata, sunt suparata pe mine mai ales. sotul meu imi spune sa ma linistesc ca poate din cauza stresului sunt constipata. cate lingurite pot lua de colonhelp junior pe zi, astfel incat sa nu-i dauneze bebelusului? va multumesc

  • Sunt insarcinata in 5 luni. Am vazut ca aveti si ColonHelp Junior care pe mine m-ar ajuta foarte mult. Am auzit ca este si gustos! 🙂

  • Si eu sufar de constipatie. Medicul mi-a spus ca ar fi de la lipsa de miscare si am si un job unde trebuie sa stau pe scaun. O sa-mi iau o cutie de ColonHelp pe care s-o tin la birou. Foarte bune articolele!

  • Renata Iftim
    11 ianuarie 2013 15:42

    Eu, spre surprinderea mea nu prea am avut probleme cu constipatia desi inainte de a ramane insarcinata aveam. Acum am dat in extrema cealalta 🙁

  • Buna!

    Daca te ajuta eu am folosit ColonHelpjunior cand alaptam. A fost ok, nu am mai avut probleme cu constipatia avea si fructe si vitamin c. Acum eu folosesc pachetul ColonHelp cu Silhouette trebuie sa dau jos tot ce am pus trece timpul si ne trezim ca vine vara si trebuie sa fim suple!

  • Magdalena Dita
    11 ianuarie 2013 14:56

    Buna ziua!

    Am aflat de carand ca sunt insarcianta si am probleme cu constipatia. Mi-e teama ca voi avea probleme mai mari in timpul sarcinii si stiu ca nu pot sa iau colonhelp. A mai incercat cineva ColonHelpJunior in timpul sarcinii? Eu vreu sa incerc dar nu mi-ar strica un sfat.

  • @Zizi Elena: Puteti lua ColonHelp Junior, deoarece ColonHelp nu este recomandat in sarcina. Hidratati-va bine, consumati fructe si legume crude si faceti miscare. Daca dieta nu ajuta la ameliorarea constipatiei, adresati-va medicului.

  • Sunt insarcinata in 5 saptamani, si deja am probleme cu cosntipatia, nu stiu ce sa fac? beau ceaiuri intr-una, ciorbe, apa, lichide, sunt disperata, nu stiu ce sa mai fac!!!
    va rog sfatuitima!

  • @ Lascarache: Da, este indicat sa mergeti la medic.

  • buna ziua. sunt insarcinata in 6 luni si am probleme mari cu constipatia de cand am ramas insarcinata. acu in ultimul timp ies cu scaunul odata la 5 zile. am incercat cu tot ce e posibil. e greu.. nu merge cu nimik… nu mai stiu ce sa fac..imi este rau mereu.. trebuie sa cosult imediat un doctor?

  • @ Eva: Toxinele care ajung in fluxul sanguin ar putea afecta dezvoltarea fatului. Aceste mecanisme nu sunt cunoscute in totalitate si tocmai de aceea nu se recomanda urmarea unei cure de detoxifiere in timpul sarcinii.

  • Buna ziua din nou!

    Va multumesc de raspuns. Am inteles faptul ca, Colon Help nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Ideea e ca eu l-am folosit inainte sa aflu ca sunt insarcinata. Intrebarea mea a fost: ce consecinte poate sa aiba acest lucru asupra fatului? Citisem undeva, tot pe acest site, ca toxinele eliminate ar putea fi transmise catre fat… Ce inseamna asta?
    Va rog mult sa imi raspundeti.

    Cu stima,
    Eva

  • @ Eva: ColonHelp contine seminte de in. Pe langa efectul estrogenic pe care il au, acestea ar putea stimula contractiile uterine. In plus, detoxifierea nu este recomandata in sarcina. La fel stau lucrurile si in cazul curelor de slabire. Puteti inlocui ColonHelp cu produsul ColonHelp Junior. Acesta nu contine seminte de in si poate fi administrat gravidelor si femeilor care alapteaza.

  • Buna ziua!

    Tocmai am aflat ca sunt insracinata. Problema este ca in ultima luna am folosit Colon Help, nestiind ca as putea fi insarcinata.

    Ce efecte poate avea asupra fatului?

    Va multumesc anticipat!

  • @ Flori: Consumati 2 litri de lichide pe zi, alimente bogate in fibre (fructe si legume proaspete, cereale integrale), evitati bananele, branza de vaci si alte alimente care constipa si faceti pe cat posibil miscare in fiecare zi. Daca problema persista este bine sa va adresati medicului.

  • eu sant an 5 luni jumatate,de sarcina si am mari probleme cu sarcina ,nu mai stiu ce sa fac,zilnic am bag un supozitor cu glicerina ,es da ma chinui si asa ,ami poate da cineva un sfat legat de aceasta problema ,este bine cea ce fac ,ca zilnic ami introduc un supozitor,va rog ajutatima,

  • Nu e obligatoriu sa iesi afara zilnic,depinde de fiecare organism in parte…important e sa te simti bine,sa nu ai stari de discomfort.

  • tania mihai
    11 martie 2010 20:59

    eu inca nu pot spune ca sunt constipata. eu si inainte de a ramane insarcinata ieseam afara la 2-3 zile, dar acum sunt un pic ingrijorata pentru ca toata lumea zice ca trebuie sa am multa grija cu treaba asta si ca trebuie sa ies afara in fiecare zi. voi ce ziceti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: