Sănătate

Cum acționează acizii omega 3?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Acizii omega 3 reduc riscul infarcturilor si protejeaza bolnavii impotriva mortii subite din timpul acestora. Acizii omega 3 pot sa previna artritele, diabetul si unele tulburari psihice, prin capacitatea lor de a controla multe dintre functiile de baza ale celulei.

Omega 3 stimuleaza creierul

Chiar daca nu cantareste decat 2% din greutatea corpului, creierul are nevoie de grasimi pentru a functiona. Dar nu orice grasimi, ci acizi grasi esentiali.

Avem nevoie de omega 3 inca de cand suntem in pantecele mamei. Acest fapt a fost dovedit de prof. Alexandre Lapillone de la Sectia de Nutritie a Spitalului Saint-Vincent de Paul din Paris. Potrivit acestuia, este nevoie ca mamele sa aiba un aport constant de acizi grasi esentiali omega 3 in timpul sarcinii, astfel incat creierul fatului sa se dezvolte corespunzator.
Un alt studiu, de data aceasta efectuat in Canada, la Universitatea Laval, a aratat ca o dieta bogata in omega 3 protejeaza neuronii si memoria, prevenind bolile neurodegenerative: Alzheimer si Parkinson. Membranele neuronilor imbatranesc mai repede daca nu primesc omega 3, crescand riscul de Alzheimer.

Omega 3 contra bolii Parkinson

Boala Parkinson este provocata de disparitia neuronilor care produc dopamina, un neurotransmitator care permite coordonarea muschilor si a miscarilor. Scaderea nivelului dopaminei se asociaza cu aparitia simptomelor bolii Parkinson: tremuraturi, incetinirea miscarilor. Reducerea nivelului dopaminei este mai accentuata in lipsa alimentelor bogate in omega 3, spun reprezentantii Societatii americane de biologie experimentala.

De aceea, suplimentarea acizilor omega 3 in dieta previne Alzheimerul si Parkinsonul si chiar poate atenua simptomele acestor boli in momentul in care au fost depistate. Potrivit studiului de la Universitatea Laval, persoanele peste 70 de ani care mananca zilnic ulei de in, de rapita sau peste au rezultate mai bune la testele cognitive decat cele a caror dieta este saraca in omega 3.

Omega 3 pentru inima mereu tanara

Acizii omega 3 sunt si pe placul inimii. Ne referim aici la tensiunea arteriala, la ritmul cardiac si la nivelul colesterolului rau, care sunt influentate in bine de omega 3. Acizii omega 3 participa la mentinerea elasticitatii vaselor sangvine, impiedica depunerile de aterom pe peretii vaselor sangvine, prevenind ateroscleroza.

Un studiu efectuat la Universitatea Cincinnati (SUA) a aratat ca persoanele care mananca frecvent peste, ulei de in, seminte de in, ulei de rapita, nuci nu au probleme cu tensiunea arteriala. In cazul persoanelor diagnosticate cu dislipidemii, alimentele bogate in omega 3 si suplimentele nutritive cu omega 3 scad nivelul colesterolului si al trigliceridelor.

„Ultimele analize mi-au aratat un nivel crescut de colesterol (260 mg/dl), la fel trigliceridele (220 mg/dl). Am facut cura cu ColonHelp 3 luni. (…) Mi-am refacut analizele, trigliceridele au ajuns 150, iar colesterolul la 195 mg/dl. O sa iau in continuare ColonHelp ca tratament de intretinere, pentru a preveni o alta crestere a colesterolului“ (Marian, 38 de ani)

La un moment dat se credea ca doar grasimile din peste au efect cardioprotector. Dr Dariush Mozaffarian, de la Harvard Medical School, a trecut in revista 11 studii de observatie la care au participat 205.671 de persoane si 5 studii clinice cu 16.516 subiecti. S-a dovedit ca si acizii omega 3 de origine vegetala au efect de protectie cardiovasculara. Rezultatele a patru dintre studiile de observatie au stabilit o scadere cu 15%-77% a riscului de boala cardiovasculara. De asemenea, trei dintre studiile clinice au raportat o reducere cu 52%-73% a riscului cardiovascular, in vreme ce doua dintre studii nu au stabilit nici o legatura intre consumul de omega 3 din alimente de origine vegetala si prevenirea bolilor de inima.

Potrivit dr Dariush Mozaffarian, cele doua studii clinice care nu au avut rezultate semnificative au durat doar 1 an, in vreme ce celelalte s-au prelungit pe parcursul mai multor ani: 2 pana la 20 de ani.

Efectul protector al acizilor omega 3 apare pe termen lung si doar consumul frecvent de alimente bogate in aceste grasimi bune poate preveni infarctul miocardic.

Mai au un avantaj acizii grasi omega 3: reduc nivelul plasmatic al grasimilor. Altfel spus, in vreme ce grasimile obisnuite cresc nivelul colesterolului, omega 3 scad nivelul colesterolului rau si cresc nivelul colesterolului bun.

„La analizele anuale am descoperit ca am colesterol marit, aproape de 250 mg/dl. M-am speriat. Aveam doua posibilitati: fie medicamente, fie regim alimentar. Am decis sa mananc mai putine alimente bogate in grasimi si in acelasi timp am inceput o cura cu ColonHelp. Dupa 3 luni, analizele au aratat o scadere a nivelului de colesterol spre 200 mg/dl.“ (Adriana V., Brasov)

In acest scop va oferim ColonHelp, supliment cu omega 3, 100% natural. Persoanele care au urmat o cura completa de ColonHelp − de 1-3 luni − au observat o scadere a nivelului colesterolului si trigliceridelor.

Omega 3 ne ajuta sa luptam cu efectele poluarii

Suplimentarea dietei cu acizi grasi esentiali omega 3 protejeaza inima de efectele negative ale poluarii, arata un studiu publicat in revista Enviromental Health Perspectives. Gazele de esapament, emisiile industriale afecteaza sistemul cardiovascular, aerul poluat inhalat generand cantitati mari de radicali liberi in organism.

Suplimentarea dietei cu acizi grasi omega 3 creste nivelul enzimelor antioxidante si protejeaza inima, la persoanele cu varsta de 76,5 de ani.

Particulele din aerul poluat inhiba actiunea enzimelor antioxidante din organism. Daca aceste enzime nu mai pot actiona, imunitatea scade, iar organismul este lipsit de aparare, arata Isabelle Romieu, de la Institutul National de Sanatate Publica din Mexic.

Omega 3, buni pentru vedere

Acizii grasi omega 3 sunt un constituent esential al retinei, de aceea suplimentarea lor in dieta previne aparitia leziunilor pe retina si pierderea vederii. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Melbourne (Autralia). Acestia au demonstrat ca alimentele bogate in omega 3 previn degenerescenta maculara, boala manifestata prin pierderea vederii centrale din cauza leziunilor aparute in zona de mijloc a retinei. Cei care sufera de aceasta boala isi pastreaza vederea periferica, dar o pierd pe cea centrala si nu mai pot citi, sofa sau recunoaste unele persoane.

Omega 3 previn alergiile

Cresterea aportului de acizi grasi esentiali omega 3 amelioreaza simptomele dermatitei atopice, o forma de alergie. Dermatita atopica apare pe fondul imunitatii scazute. Refacerea imunitatii poate fi realizata cu ajutorul acizilor grasi esentiali, spune dr Margitta Worm de la Universitatea din Berlin (Germania). Aceasta a observat efectul suplimentelor cu omega 3 asupra subiectilor, timp de 8 saptamani.

Rezultatele au aratat o imbunatatire a starii de sanatate la cei care au mancat peste, ulei de in, de rapita sau au luat suplimente nutritive cu omega 3.

Chiar daca nu a fost inca determinat exact mecanismul de actiune al acizilor omega 3, s-a vazut ca suplimentarea dietei cu omega 3 contribuie la stoparea semnificativa a dermatitei atopice, afirma dr Margitta Worm.

Omega 3, arma anticancer

Un studiu efectuat la doua scoli de sanatate publica din doua puncte diferite ale globului: Harvard si Atena a confirmat o alta proprietate a acizilor omega 3, si anume capacitatea de a lupta contra cancerului. Studiul a analizat consumul de seminte si ulei de in in dieta a 2.300 de femei.

S-a demonstrat ca femeile care consumau zilnic ulei de in prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de cancer de san decat cele care consumau alte tipuri de grasimi. Uleiul din seminte de in contine de doua ori mai multi omega 3 decat uleiul de peste. De asemenea, acizii omega 6 si 9 se gasesc in raporturile optime in acest tip de ulei.

Cancerul de colon poate fi prevenit de asemenea prin consumul de acizi grasi esentiali omega 3. De exemplu, eschimosii care au o dieta bogata in grasimi omega 3 au o rata foarte scazuta a cancerului colorectal. Testele de laborator au aratat ca acizii grasi omega 3 previn imbolnavirea colonului. Consumul zilnic de omega 3 poate incetini progresia cancerului, atunci cand tumorile au aparut deja. In vreme ce acizii omega 6 favorizeaza cresterea tumorilor colorectale.

Dieta mediteraneana

O dovada foarte buna despre proprietatile terapeutice ale acizilor grasi esentiali omega 3 este dieta mediteraneana. In dieta mediteraneana, pe langa fructe si legume, un loc important il au grasimile, fie cele din peste, fie cele din surse vegetale: ulei de masline, ulei de rapita, de in.

Din pacate, noi nu profitam asa cum ar trebui de sursele de omega 3 din dieta noastra. Dimpotriva, mancam tot mai multe grasimi saturate de origine animala, consumam mult alcool si fumam la fel de mult. Mesele sunt adesea neregulate, varietatea alimentelor este redusa.

Nutritionistii ne sfatuiesc sa exploatam toate sursele de omega 3 − de la seminte de in, ulei de in, de rapita, nuci, alune, peste − pentru a ajuta creierul sa functioneze la parametrii maximi, pentru ca inima sa fie mereu tanara, pentru prevenirea alergiilor si a cancerului.

Dieta moderna acopera doar 30%-40% din necesarul de omega 3. Luati acum ColonHelp, pentru a va asigura necesarul zilnic de omega 3!

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Omega 3, grăsimea vieţii
Articolul următor
Constipația în sarcină

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: