Sănătate

Hipotensiunea: Este tensiunea arterială mică o problemă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Tensiunea arterială mică este recunoscută după valorile, la măsurători repetate, de sub 100 cu 60 mm coloană de mercur. De obicei, hipotensiunea era recunoscută ca o boală ce apărea mai degrabă după 60-70 de ani, o complicație a diverselor tipuri de tratamente sau de afecțiuni, o consecință a înaintării în vârstă.

Vezi toate articolele despre:
hipertensiunehipotensiunetensiune

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți tineri au valori scăzute ale tensiunii, deși trăiesc în medii stresante, consumă cantități mari de cafea sau alcool și nu au neapărat o alimentație sănătoasă.

Într-o lume în care hipertensiunea este în atenția generală ca fiind un motiv de îngrijorare, este bine de știut că nici hipotensiunea nu este mereu un semn de normalitate. Cum o recunoaștem și ce putem face pentru a o ține sub control în mod natural, ne spune Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.

Există trei cazuri în care ne putem confrunta cu tensiunea arterială mică

  • Existența unei cauze primare – modul normal de funcționare al persoanei respective implică o tensiune scăzută. În acest caz, cel în cauză trebuie să se prezinte la medicul specialist dacă apar: stări de leșin, lipotimii, amețeli, tulburări de echilibru.
  • Existența cauzelor secundare: persoanele în vârstă care urmează diverse tratamente, persoanele care, indiferent de vârstă, sunt imobilizate la pat, cei care țin diete foarte restrictive, hipotiroidismul, consumul excesiv de alcool, căldura, anumite medicamente pentru somn, depresie, disfuncții erectile sau Parkinson.
  • Cazurile unor episoade acute – infarct miocardic, hemoragie internă sau externă acută.

Categorii de risc pentru tensiunea arterială mică?

  • Vârstnicii cu polimedicație
  • Fumătorii
  • Persoanele care suferă de alcoolism
  • Persoanele subponderale
  • Tinerii înalți și cu greutate sub limitele normale.

Care sunt simptomele tensiunii arteriale mici?

Există cazuri în care această tensiune arterială mică este asimptomatică. În alte situații, vine însoțită de oboseală, astenie, scăderea capacității la efort (chiar și în cazul activităților minore), stare de nervozitate, eclipse vizuale, dureri de cap, lipsă de concentrare, mergând până la leșin.

Ce putem face dacă avem o tensiune arterială mică?

  1. Consumul de apă și de lichide naturale este foarte important.
  2. De multe ori, tensiunea scade după masă. Este important, în acest caz, să ne fragmentăm mesele și să evităm carbohidrații ce pot determina scăderi acute ale tensiuni arteriale. Tot după masă este importantă și hidratarea corectă.
  3. Pentru cei care au hipotensiune ortostatică, schimbarea pozitiei din culcat, așezat sau în picioare și alternarea acestora trebuie să fie făcută treptat, fără mișcări bruște.
  4. Tratamentele pe bază de plante ne ajută să ținem sub control în cazurile mai puțin grave: ginseng siberian, rozmarinul (tinctură, ceai, extras gemoterapic), vâscul alb, ceai de măceșe și trandafir, ceaiul de sunătoare. Tot din zona gemoterapiei avem extractul de: mugur de coacăz negru, porumbar sau mlădițe de rozmarin.

Dacă simptomele își fac apariția și intervin în viața de zi cu zi, controlul medical este important, atât la medicul cardiolog, cât și la medicul naturopat, atunci când este posibil.

Etichete articol:
hipertensiunehipotensiunetensiune
Articolul anterior
Remedii naturale în lupta cu alergiile și rinita alergică
Articolul următor
Dischinezia biliară – Ce remedii naturale avem?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: