Sănătate

Metode inovatoare de diagnostic și tratament al cancerului în 2018

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Cancerul a devenit o boală cronică, tratabilă, speranța de viață a pacienților prelungindu-se semnificativ datorită terapiilor inovatoare – imunoterapia și terapia personalizată țintită. Acesta este principalul mesaj transmis de 7 experți internaționali în domeniul oncologiei, printre care și reputatul profesor Christoph Zielinski, reuniți în cadrul unui seminar adresat pacienților români, organizat la București, 18 mai 2018.

Vezi toate articolele despre:
cancercancer plămânicancer sândiagnostic cancerimunoterapieoncologietratament cancertumori

Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit la timpul potrivit! Este standardul de aur în tratarea cancerului la ora actuală. Este ceea ce oferă Wiener Privatklinik (WPK), unul dintre cele mai renumite spitale austriece, unde anul trecut s-au tratat 630 de pacienți români, dintre care 60% pentru boli oncologice. În acest context, 7 dintre experții de elită în tratamentul cancerului de la Spitalul WPK din Viena au venit la București pentru a se întâlni cu pacienții oncologici români.

Diagnostic de precizie, tratament personalizat, imunoterapie

Reputatul oncolog prof. dr. Christoph Zielinski a vorbit despre noutățile de ultimă oră în imunoterapie și medicina de precizie și despre cât de important este ca acestea două să se intersecteze în tratamentul afecțiunilor maligne. În ultimii 20 de ani, s-a schimbat paradigma în tratarea cancerului, a subliniat prof. Zielinski. În prezent se aplică o abordare interdisciplinară, iar diagnosticul și tratamentul se stabilesc în cadrul unei comisii sau echipe, numită „Tumor Board”, din care fac parte specialiști în oncologie, chirurgie, radiologie, genetică și biologie moleculară.

Diagnosticul corect este esențial, indiferent de tipul bolii sau stadiul acesteia. Procedura diagnosticului implică mai mulți pași și tipuri de investigații: RMN, PET CT, biopsie, analiza moleculară a ADN-ului celulelor tumorale.

Datorită diagnosticului de precizie s-a ajuns astăzi ca specialiștii să nu mai vorbească despre cancer ca despre o singură boală. Spre exemplu, cancerul de plămâni este diferențiat în 7-8 boli, cancerul de sân – în 4 forme distincte, în timp ce cancerul de colon poate fi provocat de zeci de mutații genetice. De aceea, este esențial ca fiecare formă de cancer să fie identificată corect și tratată țintit.

Tratamentul oncologic personalizat aduce o șansă în plus pentru tratarea sau prelungirea calității vieții pacienților. De ce? Pentru că tratamentul personalizat țintește genele și proteinele specifice cancerului, iar odată cu neutralizarea acestora se poate stopa progresia bolii.

O altă armă eficientă împotriva cancerului este imunoterapia. Prof. Zielinski a explicat că terapiile imuno-oncologice activează sistemul imunitar al pacientului, făcându-l să recunoască și să distrugă celulele maligne. Imunoterapia este folosită cu succes îndeosebi în tratarea melanomului, inclusiv în stadii avansate, și în unele tipuri de cancer pulmonar, renal și leucemie.

Efectele terapiei imunologice sunt pe termen lung, implicând sistemul imunitar să lupte chiar și după remisia bolii. Această caracteristică importantă a imunoterapiei oferă pentru prima dată mai multe speranțe de supraviețuire de calitate pentru mulți pacienți ale căror prognoze anterioare ale bolii erau foarte rezervate.

Prof. dr. Martha Hoffmann, expert în medicină nucleară, a prezentat, de asemenea, în cadrul evenimentului, importanța noilor investigații imagistice atât în diagnosticarea, cât și în tratarea cancerului. „Tratamentul cancerului începe cu un diagnostic corect”, a subliniat și dr. Hoffmann. Una dintre cele mai utilizate investigații actuale, PET CT decide dacă pacientul are sau nu nevoie de radioterapie, permite observarea evoluției cancerului la nivel molecular, permite localizarea precisă a tumorilor.

Cancerul de sân: mutațiile BRCA, cel mai frecvent factor de risc

În ultimii ani s-au făcut progrese foarte mari în ceea ce privește tratarea cancerului de sân, iar acum 75% dintre cazuri se vindecă, dacă boala este descoperită în stadiu incipient, iar 25% dintre femeile diagnosticate cu această boală supraviețuiesc în bune condiții, a declarat la rândul său prof. dr. Florian Fitzal, chirurg, șeful Centrului de Sănătate a Sânului, Spitalul Sister of Mercy, Linz. O altă veste bună este că se constată o scădere a cazurilor de cancer mamar după vârsta de 50 de ani, ca urmare a reducerii administrării terapiei de substituție hormonală după menopauză, a mai precizat specialistul, citând un studiu recent din New England Journal of Medicine.

În ceea ce privește factorii de risc pentru cancerul de sân, prof. Fitzal a menționat istoricul familial, prezența mutațiilor genetice BRCA 1 sau 2, menstruația precoce și menopauza tardivă, imposibilitatea de a avea copii, obezitatea. Însă mutațiile BRCA reprezintă de departe cel mai frecvent factor de risc, fiind implicate în apariția a 2 din 3 cazuri de cancer mamar.

Și Prof. Fitzal a subliniat importanța diagnosticului de precizie, afirmând că există 4 tipuri de cancer de sân, cu tratamente diferite și prognostic diferit. Cel mai agresiv este cancerul de sân „tripple negativ”, dar și în cazul acestuia s-a îmbunătățit prognosticul prin administrarea tratamentului potrivit. Mai puțin agresive sunt cancerele Luminal A și Luminal B, cu precizarea că Luminal A este o formă hormono-dependentă și nu se tratează prin chimioterapie, ci prin tratament hormonal. Biopsia este decisivă în stabilirea tipului de cancer și a tratamentului. De asemenea, prof. Fitzal a remarcat că metodele chirurgicale au înregistrat progrese notabile, în foarte multe cazuri fiind posibilă reconstrucția sânului în același timp cu mastectomia.

Nu fumați!

În ceea ce privește prevenția cancerului, prof. dr. Christoph Zielinski recomandă cu tărie: „Nu fumați! Peste 90% dintre cancere au legătură cu fumatul! Este foarte important să evitați acest factor de risc și, chiar dacă nu fumați, nici măcar să nu fiți expuși la fum de țigară!”.

Un alt factor care trebuie evitat este excesul ponderal. Obezitatea trebuie înlăturată. Prof. Zielinski a atras atenția asupra unui stil de viață sănătos, în care să ne hrănim echilibrat, să facem mișcare, să ne odihnim suficient și în general să nu facem excese. „Corpul uman nu este făcut pentru extreme”, a concluzionat prof. Zielinski.

Etichete articol:
cancercancer plămânicancer sândiagnostic cancerimunoterapieoncologietratament cancertumori
Articolul anterior
Cum îți poți repara dinții în mod natural?
Articolul următor
Cât de periculos e să dormi cu telefonul la cap?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: