Medicină funcțională

Cum am scăpat de „aciditate“ în hipotiroidie?

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute

„Aveți un nodul tiroidian. Trebuie să faceți o puncție, ca să vedem ce este. În timp este posibil să fie nevoie să îl scoateți… Poate să apese pe corzile vocale, cine știe?!“… „Aveți tiroidită autoimună. Are un nume complicat – Hashimoto. Trebuie să încercăm să vă echilibrăm“.

Vezi toate articolele despre:
aciditatebetainăconstipațiedigestieHashimotoHiperaciditateHipoaciditatehipodiroidierecomandaretiroidătiroidită

Experiența mea cu problemele tiroidiene trece de 10 ani. Diagnosticul vine clar sau mai puțin clar, înțelegi ce ți se întâmplă sau nu, ți se dă terapie hormonală sau doar seleniu, ți se recomandă analize periodice și… cam atât. Nimeni nu îți spune ce să faci dincolo de medicație. Nimeni nu îți spune ce alte probleme pot apărea odată ce ai fost diagnosticat cu o disfuncție tiroidiană. Am descoperit singură că pe fond de hipotiroidie sau tiroidită Hashimoto poți să ai și o stare de oboseală constantă, poți să iei în greutate, aparent fără să mănânci mai mult, poți să ai pielea uscată, îți poate căderea părul, unghiile pot fi foarte fragile, poți să ai de la stări de anxietate la tulburări de ritm cardiac… Lista e lungă. Un lucru este cert: când afli că ești diagnosticat cu o disfuncție tiroidiană, digestia este ultimul lucru la care te gândești. Deși ar trebui!

Foarte multe persoane care suferă de hipotiroidie sau Hashimoto au probleme digestive. Nu este deloc o coincidență! De regulă, tratamentul se focusează pe terapia hormonală, iar legătura pe care tiroida o are cu sistemul digestiv nu primește atenția pe care o merită. Studiile au arătat că persoanele cu hipotiroidie sau Hashimoto au adesea hipoclorhidrie (nivel scăzut al acidului gastric în stomac) sau aclorhidrie (deficit de acid gastric). Aceste probleme pot fi corectate cu un supliment ce conține o sursă de acid clorhidric (Betaină HCL) și pepsină. Eu folosesc produsul Betaine HCL & Pepsin și mă ajută enorm să am o digestie bună. Despre acest lucru vă povestesc mai jos.

Ce se întâmplă cu digestia în caz de hipotiroidie?

În hipotiroidie, capacitatea celulelor stomacului de a secreta acid gastric scade. Rezultatul? Digestie greoaie, balonări, reflux gastroesofagian, constipație – probleme pe care avem tendința de a le pune pe seama a orice altceva, nicidecum pe seama tiroidei… În plus, absorbția nutrienților scade și te poți trezi cu deficit de fier, de vitamina B12, de vitamina D (despre vitamina D și problemele de tiroidă poți găsi mai multe în acest articolul Ce trebuie să știi despre vitamina D când suferi de tiroidă).

Din păcate, simptomele acidității scăzute nu sunt multe, iar cele care sunt fac ca hipoaciditatea să fie confundată cu hiperaciditatea. Mai multe despre hipoaciditate vs hiperaciditate poți citi în articolul Hiperaciditatea versus hipoaciditatea gastrica, iar în articolul Arsuri stomacale, reflux gastroesofagian: prea mult sau prea puțin acid gastric poți afla ce se întâmplă în caz de prea mult sau prea puțin acid gastric.

Soluția contra hipoacidității?

Unele studii arată că tratarea hipotiroidiei aduce cu sine și reglarea secreției de acid gastric. Alte studii vorbesc despre echilibrarea nivelului de iod. Există persoane în cazul cărora a funcționat câte o linguriță de oțet de mere sau suc de lămâie. Există persoane care au folosit un supliment cu o sursă de acid clorhidric pentru reglarea acidității.

Ce am făcut eu? Am luat betaină și pepsină!

Betaine HCL & Pepsin este unul dintre suplimentele pe care le-am luat și care m-au ajutat foarte mult să am o digestie mai bună și mai multă energie. Aveam balonări și alte probleme digestive orice aș fi mâncat. Am încercat să mănânc mai multe fibre. O zi, două funcționa. Apoi balonările reapăreau, tranzitul devenea din nou lent. Mă simțeam obosită, mă trezeam tot mai greu dimineața, în timpul zilei mă concentram greu. Iar după ce mâncam, mă apuca așa o toropeală…

Iau betaină și pepsină de 2 luni și abia acum îmi dau seama că devenise aproape normalitate să mă simt ca un balon. Abia acum îmi dau seama că și eu aveam hipoaciditate. Doza de betaină se stabilește în funcție de reacția organismului.

Iată cum am făcut eu: în prima zi, eu am luat o capsulă de Betaină după masa de prânz, apoi câteva zile am luat câte o capsulă după micul dejun și prânz. După vreo săptămână eram foarte bine, dar am zis să încerc 3 capsule pe zi. Doza a fost prea mare pentru mine, am simțit senzația de arsură în capul pieptului. Așa că  am rămas la 2 capsule pe zi și sunt foarte bine. Și foarte important: betaina și pepsina se iau după o masă bogată în proteine.

Ce sunt betaina și pepsina?

Betaina și pepsina sunt componente naturale ale sucului gastric, care fac ca nutrienții și aminoacizii din alimentele bogate în proteine să devină biodisponibili. Betaina și Pepsina sunt importante în special pentru buna absorbție a proteinelor, calciului, vitaminei B12 sau fierului.

Cum îi ajută betaina și pepsina pe pacienții cu hipotiroidie sau Hashimoto?

Vă spuneam că pe mine, suplimentul Betaine HCL & Pepsin m-a ajutat să îmi reglez digestia și să am mai multă energie. Odată ce ai început să iei betaină și pepsină, iar digestia proteinelor este corectă, se mai întâmplă și alte lucruri bune:

  • Corpul nu mai consumă atât de multă energie pentru digestie (să nu uităm că digestia este unul dintre marii consumatori de energie), așa că vom avea mai multă energie.
  • Aminoacizii din proteine devin biodisponibili, contribuind la producerea de neurotransmițători și de energie.
  • Ne vom simți mai bine după masă și nu vom mai avea pofte alimentare, imediat ce ne-am ridicat de la masă.

Studiile vorbesc de asemenea despre reducerea durerilor și a stărilor de anxietate. Sunt persoane care spun că au și scăzut în greutate după ce au început să ia betaină, lucru posibil dacă ne gândim că se îmbunătățește digestia.

Există și persoane care nu ar trebui să folosească betaină și pepsină

Nu ar trebui să ia betaină și pepsină persoanele care suferă de ulcer peptic sau gastrită sau sunt sub tratament cu antiinflamatoare nonsteroidiene, steroizi sau alte medicamente care pot favoriza ulcerul. Folosirea unui supliment de betaină și pepsină în exces poate cauză iritație gastrică, de aceea se și recomandă reducerea dozei în momentul în care apar o ușoară durere sau greutate în regiunea superioară a abdomenului.

Betaine HCL & Pepsin pentru combaterea hipoacidității gastrice și susținerea digestiei

Suplimentul pe care îl folosesc – Betaine HCL & Pepsin – este recomandat pentru combaterea hipoacidității gastrice și susținerea digestiei. Produsul este sursă de acid clorhidric și pepsină și contribuie la reglarea acidității și a motilității intestinale, favorizează digestia proteinelor și absorbția mineralelor. Betaine HCL & Pepsin este recomandat ca sursă de acid clorhidric și pepsină persoanelor cu hipoclorhidrie (deficiențe de acid gastric), celor care au o dietă dezechilibrată, persoanelor stresate sau care suferă de perioade lungi de deshidratare, dar și femeilor la menopauză și vârstnicilor. Mai multe informații despre produs puteți găsi pe www.zenyth.ro.

Surse:

thyroidpharmacist.com/articles/hashimotos-and-low-stomach-acid/

stopthethyroidmadness.com/stomach-acid/

www.naturalendocrinesolutions.com/archives/why-is-hypochlorhydria-common-in-thyroid-conditions/

hashimotoshealing.com/stomach-acid/

Etichete articol:
aciditatebetainăconstipațiedigestieHashimotoHiperaciditateHipoaciditatehipodiroidierecomandaretiroidătiroidită
Articolul anterior
De ce să iei vitamina D împreună cu magneziu?
Articolul următor
Dr. Farm. Izabella Wentz, Dr. Marta Nowosadzka – Tiroidita Hashimoto

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

2 comentarii. Leave new

  • Georgeta Licsandru
    3 aprilie 2020 9:59

    Trebuie să vă asigurați că este vorba despre hiperaciditate, pentru că de cele mai multe ori, hipoaciditatea are aceleași simptome cu hiperaciditatea. Folosirea unor antiacide în acest caz nu rezolvă problema.

  • Dar când în tiroida hashimoto ne confruntăm cu aciditate ce putem lua ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Te-ar putea interesa și: