Nutriție

Beneficiile unice ale acidului lipoic

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
acid alfa lipoicacid lipoicantioxidanțiglutationinflamațieRadicali liberisfatstres oxidativ

Foarte mulți specialiști recomandă astăzi consumul de antioxidanți dintr-o varietate de surse. Din păcate, din cauza degradării solurilor, multe dintre fructe și legume nu mai au aceeași calitate nutritivă pe care o aveau în urmă cu câteva decenii. Ce înseamnă acest lucru pentru tine? În primul rând, înseamnă că ai nevoie de zilnic de o completare a cantității de antioxidanți, iar unul dintre cei mai importanți pentru sănătatea ta este acidul lipoic, un antioxidant unic despre care vom vorbi în continuare.

De ce este unic acidul lipoic?

Cunoscut drept un antioxidant puternic și eficient, acidul lipoic demonstrează o multitudine de beneficii pentru sănătate direct legate de structura sa moleculară. În timp ce majoritatea antioxidanților sunt fie hidrosolubili, fie liposolubili, acidul lipoic posedă ambele proprietăți. Spre deosebire de vitaminele C și E, acidul lipoic poate distruge radicalii liberi și reduce stresul oxidativ în ambele medii. Structura distinctivă a acidului lipoic este cea care îl transformă într-unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură, fiind numit și antioxidantul universal.
Organismul nostru produce acidul lipoic, deși în cantități foarte mici. Nici alimentele nu reprezintă întotdeauna o sursă extrem de abundentă de antioxidanți. O cantitate destul de redusă de acid lipoic poți lua din alimente precum spanac, broccoli, mazăre, varză de Bruxelles, drojdie de bere, tărâțe de orez și organe animale. Însă suplimentarea cu acid lipoic este cea mai bună cale pentru a beneficia de proprietățile sale unice, din moment de cantitatea găsită în produsele alimentare este atât de scăzută.

Antioxidantul universal care te protejează împotriva stresului oxidativ

Una dintre cele mai importante teorii ale îmbătrânirii este legată de stresul oxidativ, care descrie acumularea de radicali liberi în timp. Acești radicali liberi sunt compuși foarte reactivi, care sunt generați de mediul nostru, de dieta noastră și chiar de procesele metabolice normale. Acești compuși reacționează violent cu proteinele critice ale corpului, cu grăsimile celulare importante și chiar cu ADN-ul. Acidul lipoic ajută la prevenirea acestor probleme prin neutralizarea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ.

Dar există și alte motive pentru care se recomandă consumul acestui antioxidant. Acidul lipoic funcționează sinergic cu vitaminele din complexul B, rezultatul acestei munci în echipă fiind îmbunătățirea metabolismului glucidelor, pentru producerea de energie în tot corpul. Acidul lipoic face acest lucru ajutând la protejarea mitocondriilor de daunele oxidative.
Însă relația cea mai importantă este cea dintre acidul lipoic și glutation, considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți din corpul uman. Glutationul inhibă activitatea factorului nuclear beta-kappa, un factor de transcriere pro-inflamator. Într-un studiu efectuat pe animale, acidul lipoic a crescut semnificativ nivelul de glutation, în special la nivelul plămânilor, ficatului și rinichilor.

Știați că?

Pe lângă faptul că acidul lipoic este activ atât în apă, cât și în grăsime, el regenerează și alți antioxidanți, cum ar fi vitaminele vitaminele C, E și coenzima Q10.

Acidul lipoic, sindromul metabolic și diabetul

Dovezi incontestabile sugerează acum că acidul lipoic poate juca un rol important în protejarea împotriva sindromului metabolic – un cumul de factori de risc ce preced adesea diabetul zaharat de tip 2. Conform unei examinări exhaustive a studiilor experimentale, acidul lipoic reduce tensiunea arterială, anulează rezistența la insulină, îmbunătățește profilul lipidic și ajută la păstrarea greutății optime. Un alt studiu a arătat efectele administrării de acid lipoic în suplimente pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină la adulții supraponderali cu diabet zaharat de tip 2. Acidul lipoic a produs îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește greutatea și sensibilitatea la insulină după doar 4 săptămâni de administrare a suplimentelor. Rezultatele acestui studiu ar putea avea implicații importante în tratarea sindromului metabolic și a diabetului zaharat de tip 2.

Alege forma cea mai potrivită de acid lipoic

Acidul alfa-lipoic este cel mai cunoscut și răspândit, fiind un amestec de 50:50 de două forme de acid lipoic, numite S și R. Forma R este cea mai activă în organism și, de aceea, se recomandă produsele care conțin cât mai mult acid R-lipoic.
Așadar, acidul lipoic oferă proprietăți antioxidante unice, care pur și simplu nu pot fi găsite în alte vitamine și minerale. Din acest motiv, ar trebui să iei în considerare suplimentele de acid lipoic pentru îmbunătățirea sănătății tale. Tu ai consumat vreodată acid lipoic? Împărtășește-ne din experiența ta!

    Surse:

  • blog.lifeextension.com/2011/09/exploring-health-benefits-of-lipoic.html
  • webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-767-alpha-lipoic
  • umm.edu/health/medical/altmed/supplement/alphalipoic-acid
Etichete articol:
acid alfa lipoicacid lipoicantioxidanțiglutationinflamațieRadicali liberisfatstres oxidativ
Articolul anterior
Pâinea biblică Ezekiel: Cum consumau înaintașii noștri pâine fără probleme?
Articolul următor
8 motive să consumi ciuperca Ganoderma

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: