Nutriție

Bolile cronice și dietele preponderent vegetariene

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
Boli croniceBoli de inimăVegetarianism

Conform statisticilor, principala cauză de deces la nivel mondial o reprezintă afecțiunile cardiovasculare. Acestea reprezintă aproximativ 30% din totalul deceselor și sunt mai numeroase în țările cu venituri medii și ridicate. Dacă ar fi să examinăm dietele acestor țări, am regăsi concentrații mari de grăsimi hidrogenate, carne, produse lactate și fast food. Principala cauză a bolilor de inimă este alimentația, iar dacă analizăm și alte boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul sau obezitatea, vom observa că reprezintă aproximativ 35% din totalul deceselor dintr-un an.
Există numeroase studii care furnizează dovezi solide despre faptul că obținerea majorității caloriilor din alimente vegetale scade foarte mult riscul de boli, la fel cum există și contestatari ai acestei teorii. Unul dintre cele mai complexe studii efectuate pe această temă este The China Study. În acestă cercetare, dr. T. Colin Campbell, profesor emerit la Universitatea Cornell, detaliază legătura dintre nutriție și bolile de inimă, diabet și cancer.

Legătura dintre nutriție și boli

Cercetarea publicată în revista Food Technology ilustrează modul în care descoperirile nutriționale recente demonstrează că dietele pe bază de vegetale sunt esențiale în evitarea bolilor cronice. Conform studiului, compușii bioactivi din alimentele vegetale interacționează cu celulele, enzimele, hormonii și ADN-ul care afectează genele și celulele. Experiența arată că inflamația este dovedită adesea drept principala cauză în bolile cronice, iar antioxidanții din alimentele naturale consumate crude sau minim fierte luptă contra radicalilor liberi din flăcările inflamației, protejând celulele.
Biocompușii din plante sunt eficienți în controlul unei gene legate de bolile cardiovasculare și și acumularea plăcii de aterom în artere. O dietă bazată pe plante poate ajuta la repararea pereților arteriali, care au fost distruși de colesterolul rău și poate fi văzută ca un remediu pentru anumite boli, fiind recunoscută și pentru capacitatea de prevenție. „Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea. Alimentele care pot ajuta la prevenirea cancerului și a altor boli cronice includ anghinare, piper negru, scorțișoară, usturoi, linte, măsline, dovleac, rozmarin, cimbru, măcriș și altele“, susține dr. William Li, președinte și director medical al Angiogenesis Foundation – Cambridge.

Alimentele ca medicamente

Hipocrate spunea cu mult timp în urmă: „Fie ca alimentele să vă fie medicamente“. Acest lucru nu înseamnă doar că o dietă care să includă alimente sănătoase reprezintă o bună formă de medicină, ci mai ales că o dietă potrivită te ajută să reduci nevoia de medicamente. În timp ce fiecare poate avea propria părere referitor la ceea ce înseamnă o dietă sănătoasă, cercetările științifice și medicale care examinează cele mai comune afecțiuni și cauzele lor confirmă că dietele care conțin plante, fructe, nuci și legume sunt extrem de sănătoase. Acest lucru nu presupune excluderea altor produse din dietă, ci doar faptul că un consum preponderent de alimente vegetale reduce riscul apariției unor boli. Însă și într-o astfel de dietă este nevoie de moderație, de o tranziție lentă și de alegerea unor alimente de calitate.

    Surse:

  • thechinastudy.com/the-china-study
  • medicalnewstoday.com/articles/251689.php
  • who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/
  • ift.org/food-technology/past-issues/2012/october/features/the-chronic-disease-food-remedy.aspx
Etichete articol:
Boli croniceBoli de inimăVegetarianism
Articolul anterior
Spirulina, alga care face minuni cu sănătatea ta
Articolul următor
Știați că gelatina…

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: