Având în vedere faptul că dr. Amy Myers s-a confruntat cu sindromul colonului iritabil și mai apoi cu probleme la nivelul tiroidei, autoarea a avut un drum pe cât de greu, pe atât de purificator de parcurs, pentru a găsi răspunsurile de care avea nevoie. În același timp, cu toate că facultatea de medicină ar fi trebuit să o ghideze spre studiul diagnosticării și tratării diverselor probleme de sănătate, dr. Amy Myers a simțit că nu acesta este modul prin care trebuie să abordeze situația prin care trecea. Așa a ajuns la medicina funcțională, corelând problemele de imunitate cu apariția bolilor autoimune.
Cartea de bucate este mai mult decât un glosar cu rețete, întrucât aduce explicații și argumente pentru care oricine se confruntă cu probleme de sănătate, în special cu boli autoimune, ar trebui să încerce să se îngrijească atât de alimentele pe care le consumă, cât și de stările emoționale prin care trece.
Dr. Amy Myers subliniază importanța excluderii glutenului din alimentație, acesta aflându-se în strânsă legătură cu apariția bolilor autoimune, dar și importanța diagnosticării predispoziției la boli autoimune, în funcție de simptomele specifice.
Cele 4 părți ale cărții tratează subiectul bolilor autoimune într-un mod complex, trecând prin explicații cu privire la alimentație, integrând ingrediente, ustensile de bucătărie, rețete și planul introducerii Metodei Myers ca stil de viață recomandat în cazul unor astfel de probleme.
Dr. Amy Myers este o autoare de succes, publicând două bestsellere care tratează din perspectiva medicinei funcționale, subiectul diagnosticării, tratării și provenienței problemelor autoimune, tiroidei și celor digestive.