Sănătate

Efectele secundare ale laxativelor

Autor:
29 de comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Ce sunt laxativele?

Laxativele sunt substante care stimuleaza motilitatea intestinala, producand evacuarea continutului intestinal. In acest context, specialistii vorbesc despre mai multe tipuri de laxative:

– laxative de lest (mucilagii, tarate): aceste laxative trebuie inghitite cu multa apa, pentru a se umfla si a creste continutul intestinului.

– laxative lubrifiante (ulei de parafina): acest tip de laxative inmoaie scaunele, facilitand eliminarea lor.

– laxative osmotice (sorbitol, lactuloza, manitol): aceste laxative retin apa corpului in intestin, crescand astfel volumul scaunelor.

– laxative stimulante (plante care contin derivati antrachinonici: crusinul, senna, aloe, reventul): aceste laxative stimuleaza miscarile si secretiile intestinului. Specialistii atrag atentia insa ca aceste laxative pot fi folosite doar episodic si in cure foarte scurte. Aceste laxative au efect purgativ (laxative puternice). In cure lungi, laxative de tipul crusin, senna, aloe pot provoca dureri, inflamatii ale intestinului si chiar dependenta.

Laxativele obisnuite pot fi folosite pentru tratarea constipatiei, insa doar in situatiile urgente. Laxativele care se vand in comert sunt iritante si au efect nefast asupra intestinelor. Folosirea de rutina a laxativelor poate impiedica absorbtia unor vitamine sau a altor factori nutritivi si a apei, ducand in anumite cazuri la deshidratari acute. Aceste substante scad nivelul potasiului, element cu rol major in contractia fibrei musculare netede, care provoaca purgatia.
Deci trebuie sa fiti constienti ca, in mod paradoxal, unele dintre laxative si purgative pot sa agraveze constipatia. Acestea sunt de obicei eficiente la inceputul tratamentului, dar daca sunt utilizate pe o perioada lunga de timp, organismul se adapteaza, iar uneori produc dependenta.

Aceste laxative au anumite reactii adverse si de aceea nu ar trebui folosite decat ocazional. Laxativele pot da diaree, daca sunt supradozate, pot de asemenea sa dea disfunctii ale intestinului subtire (perturbari ale absorbtiei), colite, pierderea gradata a eficientei din cauza adaptarii organismului, pierderea de substante minerale prin grabirea tranzitului. Multe dintre aceste reactii adverse apar dupa ani de abuz de laxative.

Pentru evitarea oricaror complicatii, in cazul unei constipatii cronice se va folosi un tratament naturist, un supliment de fibre care rezolva constipatia fara dependenta, 100% natural, fara a forta organismul. Noi avem solutia, si aceasta este ColonHelp, un supliment de fibre, sub forma de tarate, usor de administrat si cu impact foarte bun asupra sanatatii noastre.

Nici clismele nu sunt solutia cea mai buna

„Clismele regulate sunt periculoase pentru colon” – afirma prof. dr. Alexandru Oproiu, formatorul scolii moderne de gastroenterologie si hepatologie din Romania. Cel mai periculos este sa se faca din clisma o obisnuinta. Folosirea regulata a clismelor duce la pierderi insemnate de calciu si potasiu, diminuand considerabil contractiile colonului. Folosirea clismelor nu trebuie sa devina o practica dusa la extrem. In cazuri acute, aceasta procedura poate sa rezolve o constipatie pasagera, dar nu ar trebui sa devina o rutina.

Recomandari in caz de constipatie

Pentru rezolvarea constipatiei incercati sa respectati urmatoarele sfaturi:

1)Consumati suficiente fibre vegetale!

Studiile evidentiaza ca fibrele vegetale sunt esentiale pentru sanatatea noastra, in cantitati de cel putin 25 g/zi. Pe langa faptul ca fibrele previn constipatia, ele au un rol major in sanatatea noastra.

2)Beti suficiente lichide!

Daca suferiti de constipatie si nu numai, ar trebui sa beti cel putin 1,5-2 litri de apa pe zi. Aveti grija la lichide sa nu contina cofeina sau alcool, pentru ca aceasta este o cauza de constipatie si de deshidratare.

3) Faceti miscare zilnic!

Pentru a demonstra rolul pe care il are exercitiul fizic in tranzitul intestinal, putem spune ca persoanele care sunt imobilizate la pat vreme indelungata, din cauza bolii, au constipatie pe toata aceasta perioada. Mai mult decat atat, constipatia apare la persoanele in varsta, astfel ca putem incrimina lipsa de miscare caracteristica la aceasta varsta.

4) Nu ignorati senzatia de a merge la toaleta!

Cei mai multi oameni nu doresc sa mearga la toaletele publice, si aceasta fiind o cauza de constipatie. De fiecare data cand organismul va cere sa mergeti la toaleta, faceti-o pentru sanatatea dumneavoastra.

5) Nu faceti abuz de laxative!

Incercarea oamenilor de a avea un scaun pe zi a condus la automedicatie cu laxative. Pentru o situatie izolata, acesta este un remediu, dar pe timp indelungat, organismul se obisnuieste si este necesara cresterea dozei. De asemenea, abuzul de laxative poate sa duca la constipatie intr-un final. Folositi un timp anume pentru a merge la toaleta – program regulat care sa fie cam la aceeasi ora din zi. Aceasta va va permite sa aveti format un reflex de defecatie. De asemenea, este necesar sa acordati acestei activitati un timp suficient pe care sa-l mentineti.

6) Utilizati suplimente de fibre!

O masura necesara, pe langa cele amintite, consta in administrarea unor preparate din plante care cresc volumul bolului fecal datorita continutului sporit de fibre alimentare. Un astfel de supliment natural si fara riscuri il constituie ColonHelp, bogat in fibre vegetale din seminte de in si psyllium. Taratele de in si psyllium ofera rezultate foarte bune in tratarea constipatiei. Taratele nu sunt afectate de sucurile peptice, nu constituie o sursa mare de calorii si cresc semnificativ motilitatea intestinala. Produsul ColonHelp va ajuta sa va echilibrati dieta.

Metode alternative de tratare a constipatiei

  • In fiecare dimineata faceti un masaj abdominal bland, incepand din flancul drept al abdomenului pana sub coaste, apoi transversal, catrepartea stanga si mergand in jos, de-a lungul flancului stang (colonul descendent);
  • Mergeti in statiune si faceti bai, cataplasme, namol (pentru constipatia din colita spastica);
  • Mergeti pe jos jumatate de ora dupa masa pentru ca lipsa activitatii fizice duce la aparitia constipatiei;
  • Beti cateva pahare de apa calda sau fierbinte dimineata;
  • Evitati o alimentatie care sa cuprinda zaharuri rafinate, dar saraca in vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti, este o cauza a constipatiei;
  • Faceti reflexoterapie: se maseaza punctele 30 (colon transversal), 31 (colon descendent), 32 (colon sigmoid), 33 (anus), timp de 30 de minute, si punctul 40 (limfa corp inferior), timp de 3 minute.
Etichete articol: hello sanatate
Articolul următor
Iaurtul, aliment viu

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

29 de comentarii. Leave new

  • Am urmat in tocmai sfatul dumneavoastra. Am mancat zilnic salate, am mers pe jos, am baut 2l de apa dar constipata tot am fost. Am inceput administrarea produsului ColonHelp si numai dupa ce am consumat 7 zile mi s-a reglat tranzitul. De 5 luni iau in continu. Stiu ca trebuie sa fac pauza dar ma tem ca revine constipatia. Ma simt bine acum. Nu pot renunta la ColonHelp. Am incercat si laxative dar acestea au fost prea agresive si am renuntat.

  • Popescu Nicoleta
    21 august 2013 14:36

    Nu sunt suficiente fibrele dintr-o salata si din 2-3 fructe pe zi? De ce ne trebuiesc altfel de fibre?

  • Reflexoterapia trebuie facuta de cineva specializat, nu dupa cum citim in carti si reviste! Daca prin masarea acelor puncte ne facem rau si declansam anumite afectiuni?

  • Nu m-ati convins!! Asa sustin toti producatorii despre produsele lor!!

  • @no name: Laxativ Forte Natural nu are efecte adverse daca se administreaza conform indicatiilor.

  • Sunt un om dependent de laxative. Am cumparat cam tot ce se gaseste prin plafaruri si farmacii. Am baut ceaiuri multe in speranta ca mi se regleaza tranzitul..insa mai rau mi-au facut unele. Am auzit de un produs laxativ Zenyth. Imi este frica sa mai incerc..produse. Ce efecte secundare are produsul?

  • @IOANA: Senna se poate consuma ocazional, in caz de constipatie acuta sau puternica. Nu recomandam administrarea produsului mai mult de 7 zile consecutive. Riscul sa apara efecte adverse este scazut daca respectati modul de administrare.

  • Dar si dvs aveti un produs laxativ natural. Este recomandat daca are senna? Creeaza dependenta!

  • Orice medicament dauneaza, indiferent ca este laxativ sau antibiotic sau analgezic. Este foarte important sa evitam cat mai mult medicamentele. Un sfat pentru toata lumea: incercat mai intai varianta naturala si luati medicamente doar daca este neaparata nevoie si doar la recomandarea medicului nu dupa ureche.

  • Buna ziua! Mi-a fost de foarte mare ajutor acest articol. Vreau de ceva vreme sa renut la la laxative, dar pentru ca sunt depndenta de ele mi-a fost foarte greu. Acum m-am hotarat sa incerc un stil de viata mai santos si cu cure de detoxifirere o data sau de doua ori pe an.

  • Am facut abuz de laxative. Nici nu mai stiu de cate feluri am luat. O sa incep o cura cu ColonHelp. M-a convins mai ales ca este natural. Multumesc!

  • Vreau sa va spun ca produsele de la Zenyth sunt extraordinare! Eu personal consum doar Colon Help. Aveam ceva probleme cu o constipatie de cativa ani! De o luna si jumatate iau acest produs si pe langa faptul ca nu imi mai fac probleme despre ce voi manca la micul dejun (ca sa mai schimb gustul ii mai pun diverse fructe; imi place foarte mult cu portocala, banana sau kiwi), mi-a reglat si tranzitul! Produsul asta deja face parte din stilul meu de viata si cred ca daca as lua cate o lingurita pe zi (ca si supliment de fibre) nu as avea nici o problema! Si oricum imi place pentru ca il poti amesteca in mai multe lichide. La un moment dat am pus portia de Colon Help in supa! Sotul meu radea de mine, dar l-am rugat sa incerce si si-a pus si el! :)) Acum il consumam impreuna! 🙂

  • @ Angela: Nu au fost semnalate astfel de simptome in urma consumului de ColonHelp. Ar fi bine sa mergeti la medic pentru a vedea despre ce este vorba.

  • pot aparea dureri de sani dupa o saptamana de tratament la 2 linguri pe zi pentru ca pe mine ma dor sani.

  • @ Elena Arnautu: ColonHelp nu are astfel de efecte adverse. Este important ca in timpul curei sa beti 2 litri de apa pe zi pentru a evita constipatia si sa nu depasiti doza zilnica recomandata.

  • Elena Arnautu
    28 noiembrie 2011 19:51

    Am inceput sa iau ColonHelp de aproximativ o saptamana , insa am sesizat ca in a 7-a zi de administrare, scaunul a fost cu sange destul de abundent, in toata acesta perioada scaunul a avut o consistenta normala.
    Precizez ca am fisura anala si as dori sa stiu daca acesta este unul din efectele adverse ale acestuia sau sunt alte cauze .
    Ce ma sfatuiti in acesta situatie ?

    Multumesc,

  • @ Remy: Alcoolul favorizeaza deshidratarea, iar aceasta agraveaza constipatia. De aceea este recomandat sa nu consumati alcool in timpul administrarii laxativelor.

  • As vrea sa stiu daca laxativele baute sau administrate cu alcool dauneaza sau au efecte adverse???

  • @Lauryn: Balonarile pot aparea in timpul curei daca doza de ColonHelp este prea mare. Ce greutate aveti? Reduceti cantitatea zilnica la doua lingurite. Daca senzatia de disconfort nu dispare este bine sa mergeti la medic pentru a vedea care este problema.

  • Iau Colon Help de aprox 1 luna ( 2 lingurite/2 ori pe zi ) . Scaunul este regulat insa de 1 sapt am dureri in partea dreapta ( sub coaste ) si tot abdomenul parca este pietrificat ( senzatie de balonare , gaze ). Tin sa mentionez ca de cand am inceput cura cu Colon Help consum cei 2 litri de apa pe zi . Ma gandesc sa intrerup tratamentul sa vad daca este un efect secundar de la Colon Help sau este de alta natura.

  • Durerile de stomac si starile de voma nu apar la persoanele sanatoase care iau ColonHelp. Cel mai bine ar fi sa mergeti la medic pentru un set de analize.

  • Buna ziua! Eu am inceput de 7 zile si nu prea ma simt bine ,am dureri groaznice de stomac in special dimineata si stari de voma si nu stiu daca sa il intreup sau nu .

  • In trei zile ColonHelp nu are cum sa-si faca efectul. Luati o lingurita de ColonHelp pe zi si beti imediat dupa acea 400 ml de apa. Este bine ca beti doi litri de lichide pe zi. Tratamentul pentru hipotiroidie l-ati incetat la sfatul medicului sau din alte motive?

  • buna ziua, in urma incetarii tratamentului pentru hipotiroidie am inceput sa ma constip, si am mari dureri deoarece am si hemoroizi.am inceput cura cu colonHelp de 3 zile , beau 2l de apa pe zi si totusi scaunul nu este moale, mai ales dimineata la primul scaun este cumplit. Care sa fie motivul?

  • Usoarele dureri de cap si senzatia de ameteala apar la inceputul tratamentului si sunt semne de detoxifiere. Aceste simptome trec in cateva zile si de obicei nu au aceasta intensitate. Este bine ca mama dvs. sa mearga la medic pentru a vedea exact cauza acestor neplaceri.

  • buna ziua mama mea in varsta de 51 a folosit colonhelp timp de 3 zile cate o lingurita dar s-a simtit foarte rau de la el nu stiu ce se intanpla o doare foarte tare capul si are ameteli de nu poate sa stea niki pe picioare va rog frumos sa ma ajutati iam luat vitamine ptr ca mam gandit ca are deficit de calciu dar nimik …………………de o saptamana nu ia ameliorat deloc

  • Pe parcursul curei de ColonHelp este recomandat consumul a 2 litri de apa zilnic. In cazul persoanelor care fac dializa, situatia este ceva mai dificila. Cel mai bine ar fi sa va sfatuiti cu medicul dumneavoastra daca doriti sa luati ColonHelp.

  • Florin Jucan
    5 septembrie 2010 8:25

    cum se administreaza in cazul persoanelor dializate. sunt riscuri? ce cantitate de apa este necesara in cazul administrarii?

  • va multumesc pentru informatii, si eu am probleme mari cu constipatia (am hipotiroidie), dar nu stiam ca painea alba si dulciurile constipa! inca un motiv sa renunt la ele 😀 va multumesc din suflet! am cumparat si eu colonhelp, sunt multumita, nu mai am tenul la fel de incarcat cu comedoane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: