Potrivit studiilor, manifestările articulare − artritele inflamatorii, spondilartrita anchilozantă și sacroileita − apar în 25% dintre cazurile de boli intestinale inflamatorii. În acest context, vorbim despre Leaky gut syndrome (sindromul intestinului cu permeabilitate mărită). Sindromul se explică prin aceea că mucoasa intestinală devine anormal de poroasă și permite pătrunderea și recircularea toxinelor în organism. Intestinul (colonul) își pierde funcția de barieră din mai multe cauze: dieta bogată în zahăr rafinat, dar săracă în fibre, abuzul de antibiotice sau de antiinflamatoare nesteroidiene, disbioza intestinală, abuzul de alcool, intoleranțele alimentare. Pentru a înțelege sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, gândește-te la mucoasa tractului digestiv ca la o plasă cu găuri extrem de mici în ea, care permit doar trecerea anumitor substanțe. Altfel spus, mucoasa intestinului funcționează ca o barieră ce reține particulele mari ce pot deteriora sistemul. Când cineva suferă de sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, această „plasă“ a tractului digestiv se deteriorează și anumite „deșeuri toxice“ pot ajunge din interiorul peretelui intestinal în fluxul sanguin, cauzând o reacție imunitară și afecțiuni dintre cele mai grave (vezi foto).
Leaky gut syndrome
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
De ce colagenul nu trebuie să-ți lipsească din organism?
Colagenul pare a fi produsul care face senzație la ora actuală pe piața suplimentelor nutritive. Cunoscut mai degrabă în sfera…
Alergii alimentare nerezolvate? Descoperă soluția! – VIDEO
Este într-adevăr necesar să elimini anumite alimente problematice atunci când dorești să reduci inflamația în organism, pentru a „stinge focul“…
Sistemul imunitar mucos GALT şi afecțiunile autoimune
Afecţiunile autoimune, indiferent de organele sau tipurile de ţesuturi pe care le afectează, au la bază dereglări ale sistemului imunitar,…
Tu știi ce semnale de alarmă dă tiroida?
Bun găsit, dragii mei! Astăzi vorbim despre o boală tiroidiană foarte frecventă în rândul populației, dar mai puțin cunoscută: boala…
Webinar prof. John Ionescu: Atitudini terapeutice în boli autoimune
Prof. John G. Ionescu a început acest webinar prin a prezenta factorii declanșatori și apoi a trecut în revistă intervențiile…