Potrivit studiilor, manifestările articulare − artritele inflamatorii, spondilartrita anchilozantă și sacroileita − apar în 25% dintre cazurile de boli intestinale inflamatorii. În acest context, vorbim despre Leaky gut syndrome (sindromul intestinului cu permeabilitate mărită). Sindromul se explică prin aceea că mucoasa intestinală devine anormal de poroasă și permite pătrunderea și recircularea toxinelor în organism. Intestinul (colonul) își pierde funcția de barieră din mai multe cauze: dieta bogată în zahăr rafinat, dar săracă în fibre, abuzul de antibiotice sau de antiinflamatoare nesteroidiene, disbioza intestinală, abuzul de alcool, intoleranțele alimentare. Pentru a înțelege sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, gândește-te la mucoasa tractului digestiv ca la o plasă cu găuri extrem de mici în ea, care permit doar trecerea anumitor substanțe. Altfel spus, mucoasa intestinului funcționează ca o barieră ce reține particulele mari ce pot deteriora sistemul. Când cineva suferă de sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, această „plasă“ a tractului digestiv se deteriorează și anumite „deșeuri toxice“ pot ajunge din interiorul peretelui intestinal în fluxul sanguin, cauzând o reacție imunitară și afecțiuni dintre cele mai grave (vezi foto).
Leaky gut syndrome
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Boli favorizate de disbioză și intestinul permeabil – VIDEO
În această emisiune, Simona Dragomir discută alături de invitata sa, conf. dr. Sanda-Maria Crețoiu, doctor în biologie moleculară, despre urmările…
Stomatologia holistică. Tot ce trebuie să știi!
Dr. Cristina Obreja, medic stomatolog și health coach, vorbește în emisiunea Simonei Dragomir despre o altfel de abordare a stomatologiei,…
Dr. Nadia Brito Pateguana, Dr. Jason Fung: Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este cea mai răspândită tulburare de reproducere din lume. Statisticile arată că între 8% și 20% dintre…
Care sunt adevăratele cauze ale bolilor cardiovasculare?
Bolile cardiovasculare sunt responsabile de cele mai multe decese (peste 60%) atât la nivel global, cât și în țara noastră.…
Alimentele cu efect antiinflamator, un pas spre binele copiilor cu autism
Constatările din ultimii ani au scos în evidență că dietele sărace sau lipsite total de gluten și proteina din lapte…