Potrivit studiilor, manifestările articulare − artritele inflamatorii, spondilartrita anchilozantă și sacroileita − apar în 25% dintre cazurile de boli intestinale inflamatorii. În acest context, vorbim despre Leaky gut syndrome (sindromul intestinului cu permeabilitate mărită). Sindromul se explică prin aceea că mucoasa intestinală devine anormal de poroasă și permite pătrunderea și recircularea toxinelor în organism. Intestinul (colonul) își pierde funcția de barieră din mai multe cauze: dieta bogată în zahăr rafinat, dar săracă în fibre, abuzul de antibiotice sau de antiinflamatoare nesteroidiene, disbioza intestinală, abuzul de alcool, intoleranțele alimentare. Pentru a înțelege sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, gândește-te la mucoasa tractului digestiv ca la o plasă cu găuri extrem de mici în ea, care permit doar trecerea anumitor substanțe. Altfel spus, mucoasa intestinului funcționează ca o barieră ce reține particulele mari ce pot deteriora sistemul. Când cineva suferă de sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, această „plasă“ a tractului digestiv se deteriorează și anumite „deșeuri toxice“ pot ajunge din interiorul peretelui intestinal în fluxul sanguin, cauzând o reacție imunitară și afecțiuni dintre cele mai grave (vezi foto).
Leaky gut syndrome
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Pacientul oncologic în contextul coronavirusului
Simona Dragomir: Sunt foarte mulți pacienți oncologici care, în această perioadă de izolare, cu spitalele închise, nu au mai putut…
Migrenele și oboseala încep în intestin!
Dacă suferi de migrene, atunci cu siguranță știi ce înseamnă durerea, sensibilitatea la lumină sau sunete și stările de greață.…
Sistemul imunitar mucos GALT şi afecțiunile autoimune
Afecţiunile autoimune, indiferent de organele sau tipurile de ţesuturi pe care le afectează, au la bază dereglări ale sistemului imunitar,…
Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Detoxifierea naturală acasă – mit sau realitate?
Stimulii nocivi, cu impact toxic asupra corpului, sunt din ce în ce mai prezenți. Dincolo de alimentația nesănătoasă sau anumite…
Vitamina D, vitală pentru sănătatea noastră!
Vitamina D este vitală pentru sănătatea noastră. Ce se întâmplă însă când vremea de afară, întunecată și mohorâtă, nu mai…