Potrivit studiilor, manifestările articulare − artritele inflamatorii, spondilartrita anchilozantă și sacroileita − apar în 25% dintre cazurile de boli intestinale inflamatorii. În acest context, vorbim despre Leaky gut syndrome (sindromul intestinului cu permeabilitate mărită). Sindromul se explică prin aceea că mucoasa intestinală devine anormal de poroasă și permite pătrunderea și recircularea toxinelor în organism. Intestinul (colonul) își pierde funcția de barieră din mai multe cauze: dieta bogată în zahăr rafinat, dar săracă în fibre, abuzul de antibiotice sau de antiinflamatoare nesteroidiene, disbioza intestinală, abuzul de alcool, intoleranțele alimentare. Pentru a înțelege sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, gândește-te la mucoasa tractului digestiv ca la o plasă cu găuri extrem de mici în ea, care permit doar trecerea anumitor substanțe. Altfel spus, mucoasa intestinului funcționează ca o barieră ce reține particulele mari ce pot deteriora sistemul. Când cineva suferă de sindromul intestinului cu permeabilitate mărită, această „plasă“ a tractului digestiv se deteriorează și anumite „deșeuri toxice“ pot ajunge din interiorul peretelui intestinal în fluxul sanguin, cauzând o reacție imunitară și afecțiuni dintre cele mai grave (vezi foto).
Leaky gut syndrome
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Stomatologia holistică. Tot ce trebuie să știi!
Dr. Cristina Obreja, medic stomatolog și health coach, vorbește în emisiunea Simonei Dragomir despre o altfel de abordare a stomatologiei,…
Prof. John Ionescu: Abordarea holistică a bolilor autoimune
Putem trata bolile autoimune fără cortizon, chemoterapie sau „biologicals“? Interviu realizat de: Georgeta Licsandru Ziarul de Sănătate are onoarea deosebită…
Pacientul oncologic în contextul coronavirusului
Simona Dragomir: Sunt foarte mulți pacienți oncologici care, în această perioadă de izolare, cu spitalele închise, nu au mai putut…
Stările psihice, exercițiile fizice și microbiota – VIDEO
În această emisiune aflăm de ce se întâmplă acest lucru, de la Luana și Michael-Bogdan Mărgineanu, șef lucrări, UMF „Victor…
Cum ne ajută plantele în oboseala cronică?
Dacă deschidem o enciclopedie medicală, oboseala este un simptom pe care îl regăsim de la prima la ultima pagină. Pentru…