Sănătate

Cum îți controlează digestia sistemul imunitar?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
colondigestieimunitate

[post-content id=1428]

Sistem digestiv sănătos = sistem imunitar puternic

80% din sistemul imunitar este concentrat în jurul colonului. Astfel, starea de sănătate a bacteriilor intestinale și starea de sănătate a sistemului imunitar sunt extrem de legate. Atunci când bacteriile intestinale se află în echilibru, sistemul imunitar este, de asemenea, echilibrat. Dar când există un dezechilibru intestinal, sistemul imunitar este imediat afectat. Semne ale dezechilibrelor sistemului imunitar sunt alergiile alimentare și de sezon, inflamația cronică, sinuzitele cronice, răcelile și gripele care persistă mai multe săptămâni.
Sensibilitățile alimentare sunt un semn important și cauza unui dezechilibru al sistemului imunitar. Alimentele, în special proteinele nedigerate, arată exact ca o bacterie sau un virus, iar sistemul imunitar creează anticorpi la acestea. Vedem acest lucru în reacțiile care ne pun viața în pericol, cum ar fi șocul anafilactic la nuci sau crustacee. Putem vedea această reacție și în cazurile în care viața nu ne este pusă în pericol, existând un răspuns mai liniștit al organismului la anumite alimente (proteine nedigerate), care pot suprastimula sistemul imunitar și pot duce la apariția alergiilor sezoniere, a eczemelor și a unor afecțiuni inflamatorii. Acestea se referă, de obicei, la sensibilitățile alimentare. Odată ce descoperi alimentele care nu sunt digerate în mod corespunzător, poți obține controlul asupra alergiilor, eczemelor și a multor afecțiuni cauzate de inflamația cronică.

Un echilibru care trebuie păstrat

Proteinele nedigerate ajung în fluxul sanguin din cauza „intestinului permeabil“. Acest lucru se întâmplă atunci când tractul intestinal este deteriorat și permite particulelor nedigerate să fie absorbite în fluxul de sânge. Aceste proteine pot stimula sistemul imunitar până la 5 zile și de aceea este destul de greu să identificăm sensibilitățile alimentare. Chiar și o cantitate mică de gluten, lapte, porumb sau soia (principalele alimente care declanșează răspunsul imunitar) în fiecare săptămână poate provoca o suprastimulare a sistemului imunitar, ceea ce te va face să simți simptomele încontinuu, chiar dacă ai încercat să reduci potențialii factori declanșatori.
Cel mai bun mod de echilibrare a sistemului imunitar este să ai un sistem digestiv puternic și sănătos, iar acest lucru înseamnă că bacteriile intestinale trebuie să fie în echilibru. Dar dieta modernă nu prea ajută la realizarea acestui echilibru al florei intestinale. Alimentele prelucrate, zahărul rafinat, clorul și antibioticele sunt principalele cauze ale dezechilibrelor bacteriilor intestinale. Când intestinul tău găzduiește 75% bacterii benefice, organismul (sistemul digestie – imunitate – creier) este capabil să mențină acest echilibru. Dar atunci când în intestin predomină bacteriile „neprietenoase“, ele permit dezvoltarea excesivă a mucegaiurilor și ciupercilor, precum și a multor simptome digestive, cum ar fi balonare, gaze, dureri, constipație, diaree sau intestin permeabil.

Cum îți păstrezi echilibrul bacteriilor în intestin?

Încearcă să mănânci alimente integrale, nerafinate și evită să consumi zaharuri prelucrate și cereale care hrănesc bacteriile rele. Alege alimentele fermentate natural în fiecare zi și ia un supliment de probiotice. Aceste suplimente de probiotice conțin cantități mari de bacterii benefice, cu care „însămânțează“ colonul și asigură echilibrul. Înțelegerea cauzelor simptomelor digestive este un pas deosebit de important în reechilibrarea intestinală. Toate simptomele digestive sunt semne că produsele alimentare nu sunt digerate în mod corespunzător și pot hrăni bacteriile „rele“. Așadar, menține-ți sistemul digestiv și sistemul imunitar la parametri optimi prin păstrarea bateriilor intestinale sănătoase!

Etichete articol:
colondigestieimunitate
Articolul anterior
Este bicarbonatul de sodiu o alternativă sănătoasă pentru pasta de dinți?
Articolul următor
Primul ajutor în cazul căzăturilor pe gheață

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: