Sănătate

Pesta porcină africană – cum se transmite și cum o prevenim?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Pesta porcină africană, ajunsă în România de mai bine de un an, face ravagii în prezent. Virusul este incurabil, dar, din fericire, nu este transmisibil la om.

Vezi toate articolele despre:
febrăpesta porcinăprevențierecomandarevirus

Pesta porcină africană (PPA) este o boală extrem de periculoasă ce se manifestă la porcine și pentru care, momentan, nu există tratament sau vaccin. Din fericire, virusul pestei porcine nu afectează omul! Din luna iulie 2017, virusul pestei porcine a fost confirmat și în România, iar autoritățile au început să ia măsuri pentru a-i stopa și limita răspândirea.

Originile pestei porcine africane

Așa cum ne spune și numele, pesta porcină a fost descoperită pentru prima dată în anul 1920 în Kenya, Africa. În Europa a fost confirmată pentru prima dată în anul 1957 în Portugalia. De atunci, au existat mai multe valuri ale acestui virus, cel mai recent fiind activ la nivelul Europei de Est, unde se presupune că a fost adus de mistreții din Ucraina.

Cum se transmite virusul pestei porcine africane?

Virusul care produce pesta porcină africană este unicul arbovirus cu lanţ dublu de ADN, face parte din Familia Asfarviridae și este mult mai rezistent și stabil în mediu decât virusul pestei porcine clasice. Virusul are o perioadă de incubație de 3-15 zile și se transmite extrem de ușor între porcine, afectând toate vârstele și sexele și nefăcând diferența între porcii din ferme, gospodării sau sălbatici.

Cum se transmite efectiv virusul? Prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase sau indirect, prin hrana contaminată, prin intermediul căpușelor care s-au hrănit de la animalele bolnave, prin hainele sau încălțămintea persoanelor ce s-au aflat în contact cu virusul și chiar prin intermediul ustensilelor folosite la fermă sau în gospodărie. Peste hotare, pesta porcină africană se transmite prin resturile alimentare rezultate de la igienizare în porturi, aeroporturi şi hoteluri internaţionale. În produsele din carne de porc neprocesate termic, virusul rezistă 3-6 luni, iar în carnea congelată poate rezista chiar și ani de zile.

Cum recunoaștem porcii bolnavi din gospodărie?

Depistarea imediată a pestei porcine africane nu este posibilă deoarece virusul poate incuba și 15 zile. În formele preacute și acute ale bolii, apar simptome precum febra ridicată de 40-42 de grade Celsius, înroșiri ale pielii din anumite zone (vârful urechilor, coada, pieptul și zona abdomenului), pierderea poftei de mâncare și a coordonării motrice (cu 24-48 de ore înaintea decesului), vomă, diaree, scurgeri din ochi și nas, dureri abdominale, avort. Rata de mortalitate a porcinelor virusate este de 100% la rasele domestice, animalele decedând în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire.

Metode de prevenire a pestei porcine africane

Pentru a limita răspândirea pestei porcine africane este recomandată evitarea contactului cu animale ce poartă sau ar putea purta virusul, precum și cu alte surse care pot aduce boala în gospodărie. Dacă aflați că cineva din orașul sau satul vecin are porci bolnavi, nu mergeți să vedeți, de curiozitate! Iar dacă și la voi în gospodărie vine același veterinar care a constatat pesta porcină în alte zone, ar fi bine să poarte echipament nou și să schimbe încălțările.

Ce putem facem noi pentru a proteja porcii din gospodărie?

  • Să nu intrăm în adăposturile porcinelor cu hainele și încălțămintea cu care am ieșit pe stradă.
  • La intrarea în adăpost este chiar recomandat să punem o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.
  • Să creștem porcii în spații îngrădite astfel încât aceștia să nu vină în contact cu alți porci domestici sau mistreți.
  • Să nu hrănim animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită.
  • Dacă există vânători de porci mistreți în familie, să nu dăm sub nicio formă apa provenită de la spălarea cărnii de mistreț, cu atât mai puțin resturi de carne, fie ele și gătite.
  • Să nu scoatem porcinele din gospodărie în scopul montei cu animale din altă exploatație.
  • Să nu cumpărăm purcei fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de un medic veterinar împuternicit și fără crotalie (marcă metalică aplicată pe urechea animalului pentru identificare).
  • Să nu hrănim porcinele cu iarbă culeasă de pe câmp întrucât aceasta ar fi putut să intre în contact cu porcii mistreți bolnavi.
  • Dacă depistăm porci mistreți morți, ori cu un comportament modificat, să anunțăm Direcțiile Sanitar Veterinare județene.

Este foarte important să respectăm astfel de măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice generate de apariția ei. De la debutul pestei porcine (31 iulie 2017) și până în prezent, au fost sacrificați peste 300 de mii din totalul de 4 milioane de porci crescuți în România. Patronatele din industria alimentară susțin însă că este abia începutul pestei porcine africane în România și că pagubele vor fi mult mai mari. Deja marile magazine comercializează carne de porc importată din Belgia, Spania, Ucraina sau Olanda, iar fabricile de mezeluri recunosc că mai folosesc doar foarte puțină carne de porc din România și că cea mai mare cantitate este importată. În aceste condiții, este mai mult decât evident că economia românească are de suferit, iar cei mai afectați sunt gospodarii care își fac griji că nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun.

Pesta porcină africană se transmite la om?

Cu siguranță aceasta este cea mai mare temere a noastră, atunci când auzim de un nou focar de infecție al pestei porcine africane. Cum am precizat și la început, acest virus nu se transmite la oameni. Cu toate acestea, specialiștii ne recomandă să gătim carnea de porc, fie el domestic sau mistreț, de fiecare dată în condiții de igienă, la fel ca și pe celelalte tipuri de carne crudă, pentru că ar putea conține alți agenți patogeni dăunători. Dacă ținem carnea crudă la congelator, virusul nu va muri, dar dacă o preparăm la o temperatură de minimum 60 grade Celsius timp de 20 de minute, virusul devine inactiv. Cu toate acestea, prof.dr. Gheorghe Săvuță, decan al Facultății de Medicină Veterinară din Iași, spune că ”din punct de vedere alimentar, carnea de la porcul bolnav este compromisă”. Este infiltrată hemoragic și ”când o vezi, nu îți mai trebuie. Splina e aproape neagră la culoare.” ”Dacă este consumată accidental, nu ne afectează”, mai afirmă dr. Săvuță, însă este puțin probabil să ni se pară apetisantă.

Surse:

agrointel.ro/100101/pesta-porcina-africana-informatii/

www.ansvsa.ro/download/man.oper_.plan_.contingenta/Manual-Operational-Pentru-Interventia-in-Focarele-De-Pesta-Porcina-Africana-editia-2-2018.pdf

www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/animal-diseases/african-swine-fever/

agrointel.ro/102171/pesta-porcina-africana-la-om-cat-de-sigura-este-carnea-unui-porc-infectat/

Etichete articol:
febrăpesta porcinăprevențierecomandarevirus
Articolul anterior
Cum clădim o imunitate puternică?
Articolul următor
Zbaterea ochiului, bagatelă sau motiv grav de îngrijorare?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: