Sănătate

Te confrunți frecvent cu disconfortul digestiv? Iată 10 cauze ale balonării!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

În zilele noastre, luând în calcul stilul de viață dezordonat și stresul acumulat zilnic de fiecare dintre noi, starea de bine este un aspect la care aspirăm, iar balonarea nu mai este o surpriză. Te confrunți frecvent cu distensie, disconfort digestiv și stomac umflat? Nu ești singurul! Medicii susțin că între 10% și 30% dintre pacienți se confruntă cu astfel de stări.

Vezi toate articolele despre:
balonareconstipațiedeshidrataredisconfort

Ce este balonarea?

Termenul de „balonare” este foarte des utilizat pentru a descrie stări provocate de o serie de factori care, de obicei, produc gaze, acestea din urmă provocând disconfort abdominal sau crampe. Printre cel mai frecvent invocate cauze ale balonării regăsim alimentația nepotrivită, digestia inadecvată a proteinelor, incapacitatea de a descompune complet zahărul și carbohidrații sau dezechilibre ale bacteriilor intestinale. Totuși, balonarea poate include și alte potențiale cauze, printre care amintim: sindromul intestinului iritabil, tulburări digestive (boala Crohn sau colita ulceroasă), retenție de fluide, deshidratare, constipație, alergii sau intoleranțe alimentare, SIBO, infecție la nivelul intestinelor, ocluzie intestinală, modificări hormonale și chiar anumite tipuri de cancer. În urma studiilor s-a demonstrat că senzația de balonare poate fi determinată și de acumulare de conținut lichid, solid sau gazos în anumite părți ale intestinului, precum și de mișcarea lentă prin intestin a conținutul ingerat.

Iată cele mai frecvente 10 cauze ale balonării.

1.    Tulburări digestive

Sindromul colonului iritabil reprezintă o tulburare digestivă manifestată printr-un grup de simptome, precum crampele abdominale sau starea de disconfort și modificări ale tiparului de mișcare a intestinului. Afecțiunea este diagnosticată prin excludere, în momentul în care pacientul a fost supus unei serii de analize în urma cărora nu a rezultat un diagnostic exact. De aceea, este încadrată ca tulburare gastro-intestinală funcțională, deoarece, deși nu prezintă leziuni fizice, sistemul gastrointestinal nu funcționează corect.

Factorii declanșatori ai sindromului colonului iritabil sunt stresul, anxietatea, dieta necorespunzătoare, consumul de medicamente fără prescripție medicală, respectiv lipsa somnului. Sindromul colonului iritabil are două tipuri de manifestări asociate cu diaree sau constipație.

2.    Retenția de lichide

Balonarea poate fi cauzată și de retenția de lichide care poate fi determinată de consumul de alcool, cofeină, alimente sărate sau care sunt bogate în carbohidrați. De asemenea, dezechilibrul hormonal care se produce în rândul femeilor la începutul sarcinii sau în perioada menstruală este un alt motiv al reținerii lichidului în organism.

Totuși, această stare de disconfort nu este dată doar de consumul unor alimente nepotrivite sau de aspectele hormonale, ci poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Retenția de lichide în cavitatea abdominală poate fi întâlnită și în cazul bolilor hepatice, al infecțiilor la nivelul abdomenului sau chiar în cazul cancerului, dar în acest caz este însoțită și de alte simptome specifice fiecărui tip de afecțiune, cum ar fi îngălbenirea pielii în cazul bolilor hepatice sau scăderea masei corporale. Prin retenția excesivă de lichide în cavitatea abdominală se manifestă ascita care este o cauză frecventă a bolilor hepatice în stadiu terminal.

3.    Deshidratarea

Consumul alimentelor sărate sau al băuturilor alcoolice poate duce la deshidratare. Senzația de balonare apare în procesul de refacere a corpului când, în încercarea de rehidratare, organismul reține excesul de lichide pentru a preveni confruntarea cu o astfel de situație. Prin urmare, hidratarea corectă a organismului este soluția ideală pentru a împiedica stările de balonare.

4.    Constipația

Constipația este o problemă inconfortabilă întâlnită în rândul multor indivizi și include cauze, cum ar fi consumul redus de alimente bogate în fibre, lipsa hidratării corecte, stresul și un stil de viață sedentar. Constipația poate bloca intestinele, producând astfel durere, disconfort și balonare.

5.    Obstrucția intestinală

Senzația de balonare însoțită de constipație, greață și vărsături poate fi un semnal care indică obstrucția intestinală, afecțiune în care intestinele se blochează și rețin lichidele și scaunul, împiedicând desfășurarea normală a procesului de digestie. Acest tip de problemă necesită un consult medical și tratament pentru a preveni o ruptură a intestinului.

6.    Alergii alimentare

Așa cum am precizat și anterior, alimentele pe care le consumăm ne influențează starea de bine și pot cauza stări de balonare. Studiile au arătat că produsele care provoacă gaze sunt lactatele, cele care conțin gluten sau anumite tipuri de carbohidrați și prezintă un risc ridicat de balonare în rândul persoanelor care au intoleranță la lactoză, fructoză, fructan și sorbitol sau alte alergii alimentare. Soluția reducerii balonării constă în identificarea și eliminarea acestor produse, pentru a preveni totodată și alte afecțiuni.

7.    Suprapopularea bacteriană a intestinului subțire

Creșterea numărului de bacterii în intestinul subțire este o altă cauză a stărilor de balonare. În mod normal, majoritatea bacteriilor intestinale sunt prezente în colon, unde se află în echilibru și au rolul de a ajuta organismul să absoarbă nutrienți esențiali.

Problema apare în momentul în care aceste bacterii urcă spre intestinul subțire, numărul lor începe să crească și astfel pot determina chiar și deteriorarea mucoasei stomacului. Aceasta din urmă va permite instalarea în pereții intestinali a unor grupuri de bacterii care se hrănesc din alimentele prezente în intestin, carbohidrații fermentează, iar hidrogenul acumulat va crea senzația de balonare severă.

8.    Infecțiile

Când există o infecție în organism, nivelul inflamației crește ca urmare a numărului crescut de celule albe din sânge în jurul organelor pelvine, urinare și gastrointestinale, determinându-vă să deveniți balonat sau să dezvoltați ascită.

Prin urmare, dacă remarcați indicatori, cum ar fi febră, roșeață și durere sau ganglioni limfatici umflați, este posibil să vă confruntați cu prezența unei infecții.

9.    Modificări hormonale

Predispoziția la constipație și retenția de lichide sunt factori prezenți, în cazul femeilor, în perioada premenstruală când se confruntă cu balonarea și dificultățile digestive. Printre cauze regăsim creșterea nivelului de estrogen și îngroșarea mucoasei uterine în primele zile ale ciclului. De asemenea, nivelul de balonare crește pe măsură ce ovulația progresează și se acumulează mai multe lichide și sânge.

10. Cancer

Foarte rar întâlnită ca fiind o cauză, balonarea ar putea fi un semn al cancerului de colon sau de col uterin, de aceea, dacă ați epuizat toate celelalte opțiuni pentru a reduce balonarea și problemele digestive, dar încă nu vă puteți da seama ce vă cauzează simptomele, ar trebui să consultați un medic.

Concluzii

Având atât de mulți factori cauzatori, balonarea poate apărea în orice moment, dar pentru fiecare dintre ele există soluții care ne pot readuce starea de bine în organism și ne pot reda echilibrul interior.

Stările de balonare pot fi evitate prin adoptarea unei diete bazate pe alimente bogate în fibre și benefice organismului și prin înlocuirea bacteriilor dăunătoare cu bacterii bune. Consumul de fructe și legume bogate în apă, respectiv hidratarea corespunzătoare a corpului sunt alte arme împotriva disconfortului creat de balonare. De asemenea, ne putem îmbunătăți starea prin reducerea factorilor de stres din viața de zi cu zi.

De cele mai multe ori ne confruntăm cu balonarea temporar, iar cauzele ei nu sunt alarmante, dacă nu sunt însoțite și de alte simptome specifice anumitor afecțiuni. Prin urmare, fiți atenți la semnalele transmise de organism și adoptați un stil de viață benefic propriei persoane.

 

Surse:

draxe.com/health/bloated-stomach

theconversation.com/health-check-what-causes-bloating-69616

www.amymyersmd.com/article/what-causes-bloating/#What_is_Bloating

draxe.com/health/ascites

draxe.com/health/sibo-symptoms

www.amymyersmd.com/article/ibs-causes

Etichete articol:
balonareconstipațiedeshidrataredisconfort
Articolul anterior
Țiuitul în urechi poate da dureri de cap? – VIDEO
Articolul următor
Tratamente moderne în stomatologie – VIDEO

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: