Sănătate

Peritonita

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
colondurereintestinperitonită

Peritonita se manifesta prin dureri abdominale pe fondul unei distensii marcate a cavitatii abdominale, sensibilitate la palpare, febra. Solutia in aceste cazuri este spitalizarea de urgenta.


Ce este peritonita?

Peritonita este o inflamatie a peritoneului. Peritoneul este o membrana care captuseste peretii cavitatii abdominale si este ca un „sac“, in care se afla toate organele abdominale.

Cavitatea peritoneala este compartimentata, iar mezocolonul transvers (peritoneul care leaga intestinul de peretele abdominal) o imparte intr-o cavitate superioara si una inferioara. Pancreasul, duodenul, colonul ascendent, colonul descendent si rinichii sunt considerate structuri retroperitoneale (in spatele peritoneului). Toate celelalte organe abdominale se gasesc in interiorul cavitatii peritoneale.

Cavitatea peritoneala prezinta o cantitate minima de lichid seros intraperitoneal, ce contine mai ales albumine si leucocite mononucleare. Aceasta cantitate mica de fluid permite alunecarea organelor abdominale; exista doua foite peritoneale ce delimiteaza cavitatea peritoneala, una parietala si una viscerala.

Inflamatia peritoneului se manifesta prin dureri abdominale pe fondul unei distensii marcate a cavitatii abdominale, sensibilitate la palpare, febra. De asemenea apar ascita (acumularea de lichid in peritoneu, in cantitati variabile, in functie de stadiul bolii de fond) si oligurie (diminuarea diurezei).

Unele persoane acuza in acelasi timp frisoane, greturi, varsaturi si chiar dureri articulare. Exista de asemenea cazuri asimptomatice, in care nu apare disconfortul abdominal, ci doar o degradare a starii de sanatate determinata de boala hepatica sau renala de fond.

Cauzele peritonitei

Inflamatiile acute ale peritoneului au origini foarte diferite:

 • Apendicita acuta − 60%;
 • Ulcerul duodenal sau gastric perforat − 10%;
 • Colecistita acuta − 14%;
 • Pancreatita acuta − 2%;
 • Ocluzia intestinala, inclusiv herniile strangulate − 4%;
 • Tromboza vaselor mezenteriale − 0,3%.

Peritonita acuta poate fi generalizata sau localizata.

 1. Peritonita acuta generalizata se traduce printr-o durere abdominala intensa si generalizata, prin semne de paralizie intestinala (varsaturi, oprire a evacuarii materiilor fecale si a gazelor), printr-o alterare a starii generale (febra, depresie) si uneori prin semne ale micsorarii volumului sangvin (paloare, anxietate, puls rapid). Muschii peretelui abdominal sunt foarte contractati; peretele abdominal devine tare, tensionat, dureros (abdomen de lemn).
 2. O peritonita acuta localizata antreneaza formarea de aderente care compartimenteaza cavitatea peritoneala si impiedica focarul infectios sa se intinda. Localizarea sa depinde de organul in cauza (in jos si in dreapta abdomenului pentru apendicita, in jos si la stanga pentru sigmoidita).

Simptomele peritonitei

 • Durerile abdominale incep brusc sau cresc treptat;
 • Localizarea durerii depinde de organul afectat;
 • Caracterul durerilor: sub forma de crampe sau continua, crescanda;
 • voma unica (apendicita) sau multipla (ocluzie intestinala, pancreatita acuta);
 • Balonari, retinerea emisiei de gaze si fecalelor se datoreaza intreruperii tranzitului digestiv;
 • Semnele generale: pulsul rapid, concordat cu febra inalta (39-40°C) la peritonita dezvoltata (initial 37,1°C), subfebrila in apendicita; tensiunea arteriala scade in pancreatite, in peritonita terminala.

Tratamentul peritonitei

In caz de peritonita acuta, bolnavul trebuie sa fie spitalizat de urgenta intr-un serviciu de chirurgie. Reanimarea consta, in principal, in compensarea pierderilor lichidiene prin perfuzii intravenoase. Operatia vizeaza tratarea cauzei peritonitei (suturare pentru a inchide un ulcer perforat, ablatia unui apendice etc.), curatarea cavitatii abdominale si amplasarea unui dren. In completare se administreaza antibiotice.

Spitalizarea dureaza, in general, intre 8 si 15 zile. Este important insa de precizat ca daca pacientul amana prezentarea la departamentul de garda, sansele de recuperare scad foarte mult, mortalitatea in astfel de cazuri fiind foarte ridicata − aproape de 50%.

Complicatii posibile ale peritonitei

Daca nu se ajunge la medic in timp util, peritonita se poate complica si pot aparea:

 1. abcesele peritoneale;
 2. obstructia intestinala (prin bride − benzi fibroase cicatriceale);
 3. sindromul hepato-renal;
 4. socul bacteriotoxic;
 5. encefalopatia hepatica (complicatie a bolii hepatice).

Rolul fibrelor vegetale din alimentatie este de cele mai multe ori subestimat. Chiar daca nu pot face nimic atunci cand a aparut peritonita, fibrele vegetale pot preveni afectiunile digestive care duc la peritonita.

De cele mai multe ori, cei mai simpli pasi pentru o sanatate buna sunt cei accesibili noua. Noi va putem ajuta prin recomandarea produsului nostru ColonHelp, produs 100% natural, prin continutul crescut de fibre vegetale si prin ingredientele sale atent selectionate, concepute special pentru o buna functionare a tranzitului intestinal, pentru cresterea imunitatii si mentinerea starii de sanatate prin prevenirea celor mai multe boli digestive.

 

Etichete articol:
colondurereintestinperitonită
Articolul anterior
Amigdalele şi rolul lor în imunitate
Articolul următor
Ocluzia intestinală

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: