Sănătate

Vitamina C – Un puternic antioxidant

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Vitamina imunității mai are și alte beneficii pentru organismul nostru? Așa cum arătam în articolul despre vitamina C, ca metodă de prevenire și combatere a infecțiilor virale, acidul ascorbic este un nutrient necesar organismului. Acesta are nevoie de o astfel de vitamină pentru formarea vaselor de sânge, cartilajelor, mușchilor și colagenului în oase, fiind în același timp indispensabilă în procesul de vindecare a organismului.

Vezi toate articolele despre:
antioxidantimunitateRadicali liberivitamina C

Din păcate, corpul nostru nu are capacitatea de a produce vitamina C, iar nivelul acesteia din sânge poate fi ținut în limite normale doar cu ajutorul:

  • Fructelor – portocale, lămâi, coacăze negre, kiwi, acerola, măceșe.
  • Legumelor – pătrunjel, morcovi, ardei gras, broccoli.
  • Suplimentelor alimentare – în cazul în care nu știți ce suplimente să alegeți, la finalul articolului am pregătit o secțiune cu recomandări.

Ce înseamnă antioxidant?

Așa cum descrie și titlul, vitamina C este un puternic antioxidant, dar ce înseamnă acest lucru?

Antioxidarea este procesul prin care acidul ascorbic luptă și susține protejarea celulelelor împotriva efectelor radicalilor liberi.

Ce sunt radicalii liberi?

Ca explicație științifică, radicalii liberi sunt atomi care conțin un electron nepereche. Din cauza lipsei unui număr stabil de electroni externi, aceștia sunt într-o căutare constantă pentru a se lega cu un alt electron pentru a se stabiliza.

Pe scurt, radicalii liberi sunt acele molecule produse atunci când corpul descompune alimentele sau este expus fumului de tutun și radiațiilor de la soare, raze X sau alte surse.

Ca efecte, radicalii liberi pot provoca daune ADN-ului și altor celule umane. Aceste daune pot juca un rol în dezvoltarea cancerului și a altor boli și pot accelera procesul de îmbătrânire.

Ce înseamnă oxidarea la nivelul organismului?

Deteriorarea oxidantă poate provoca sau înrăutăți apariția bolilor umane comune, cum ar fi ateroscleroza și diabetul zaharat de tip II. Ar putea avea, de asemenea, un rol în patofiziologia diabetului zaharat de tip I, în complicațiile diabetice, insuficiență renală cronică, complicații ale bolii renale în stadiu final și hemodializă, poliartrită reumatoidă, boli neurodegenerative și pancreatită.

Mai mult, studiile se îndreaptă către faptul că oxidanții provoacă alte daune organelor în timpul bolilor acute, cum ar fi infarctul miocardic, pancreatita acută, sepsisul și tulburările inflamatorii și joacă un rol important în daunele pe termen lung cauzate de fumat.

Aici intervine vitamina C!

Numeroși cercetători au încercat să demonstreze efectele vitaminei C asupra reacției vasculare, absorbției intestinale a fierului și reducerii oxidanților nocivi din stomac. Se consideră că aceste efecte sunt mediate de acțiunile antioxidante ale vitaminei C. De asemenea, deși sunt prezentate în condiții experimentale, efectele vitaminei C pot juca un rol important în bolile vasculare, hipertensiunea arterială, absorbția fierului, în prevenirea cancerului gastric, poate crește oxidul nitric endotelial, protejându-l de oxidare și crescând sinteza acestuia.

Vitamina C și cealaltă vitamină antioxidantă, vitamina E, se pare că au efecte benefice asupra funcției endoteliale vasculare și mai ales în cazul pacienților cu boli cardiovasculare. Unele dovezi sugerează că creșterea stresului oxidativ vascular contribuie la patofiziologia disfuncției endoteliale și a hipertensiunii arteriale. Concentrațiile scăzute ale vitaminei C din plasmă au fost asociate cu hipertensiune arterială și afectarea funcției endoteliale.

Multe dintre afecțiunile sau bolile despre care se crede că sunt cauzate sau agravate din cauza stresului oxidativ sunt, de asemenea, asociate cu concentrații scăzute de vitamina C în plasmă și la nivelul țesutului. Cele mai frecvente afecțiuni prooxidante, în care există concentrații scăzute de vitamina C în plasmă, sunt fumatul și diabetul zaharat. Concentrațiile de vitamina C pot fi, de asemenea, scăzute la pacienții cu infarct miocardic, pancreatită acută, infecții sau alte tulburări.

Cum putem remedia carența de vitamina C din sânge?

Spuneam la începutul articolului despre fructe și legume bogate în vitamina C, dar și despre suplimente alimentare.

Fructele și legumele este ușor să le găsim pe piață, însă trebuie să știm faptul că, mai ales în ziua de astăzi, este greu să ne luăm necesarul de vitamina C doar cu ajutorul lor, având în vedere faptul că și ele se „încarcă” cu nutrienți din sol, care nu este întotdeauna cel mai bun, din cauza a numeroși factori, printre care se află și poluarea excesivă.

De aceea, recomandăm administrarea de suplimente alimentare cu vitamina C, care au rolul de a întări și de a susține organismul.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932

https://www.verywellhealth.com/information-about-free-radicals-2249103

https://www.intechopen.com/books/vitamin-c/vitamin-c-an-antioxidant-agent

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569111/

Etichete articol:
antioxidantimunitateRadicali liberivitamina C
Articolul anterior
Ce sunt și cum luăm suplimentele naturale? – VIDEO
Articolul următor
Profesia de moașă și nașterea asumată – Video

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: