Sănătate

Când a fi slab nu e sinonim cu a fi sănătos

Autor:
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
copiidietăhello sanatateslăbire

Într-un studiu publicat online în Pediatrics, cercetătorii au descoperit că în SUA, din 2000 până în 2008, numărul de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, care suferă de pre-diabet sau diabet zaharat, a crescut de la 9% la 23%. Pe scurt, acest lucru înseamnă că unul din patru copii suferă de o formă de diabet. Cum s-a întâmplat acest lucru? În urmă cu 15 ani, mai puţin de 3% din cazurile noi de diabet zaharat la copii au fost de tip 2, în timp ce astăzi vorbim despre un procent de 50%. Acest lucru se datorează în mare parte industriei alimentare care nu interzice nimic, cu excepţia mâncării adevărate.

Acest studiu efectuat pe un eşantion 3.383 de copii a arătat faptul că peste 13% dintre copiii cu greutate normală au fost pre-diabetici sau au început de diabet zaharat. Copiii bolnavi pot avea un decalaj de inferioritate în şcoală şi pe tot parcursul vieţii, iar 75% dintre cei care sunt recrutaţi pentru o carieră militară nu pot să realizeze această slujbă.
Dr. Mark Hyman laudă iniţiativa doamnei Obama, care nu ar trebui să fie numită „Let’s Move”, ci „Let’s eat real food”. „Industria alimentară ar trebui reglementată pentru că atunci când 1 din 3 dolari din sistem este cheltuit pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, vom ajunge în următorii 10 ani să cheltuim 3.400 de miliarde de dolari pentru cazurile de pre-diabet şi diabet zaharat”, a afirmat dr. Hyman.

„Skinny fat people” sau persoanele metabolic obeze

Este adevărat că această „explozie diabetică” la copii este o criză naţională, însă există încă o constatare îngrijorătoare a studiului. Chiar copiii care au o greutate normală au avut rate ridicate de diabet şi de factori de risc cardiac. De fapt, peste 37% dintre copiii cu greutate optimă au avut unul sau mai mulţi factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat. Mai exact, 18% au tensiune arterială crescută, 13% au niveluri ridicate de zahăr în sânge, iar 10% au valori crescute de colesterol.

Acest lucru este valabil atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Ei sunt, de fapt, aşa-numiţii „skinny fat people”, care au o greutate normală, însă metabolic sunt obezi şi au aceleaşi riscuri de boli şi de deces ca persoanele supraponderale. De asemenea, unul din şapte copii cu greutate normală suferă de pre-diabet sau diabet zaharat.
De ce se întâmplă acest lucru? Cauza nu include doar consumul de prea multe calorii, ci este vorba şi despre tipul, calitatea şi sursa acestor calorii. Există un mit larg răspândit în rândul nutriţioniştilor, organismelor guvernamentale şi mass-media conform căruia toate caloriile sunt create egal. Ar trebui doar să mâncaţi mai puţin şi să faceţi mai multe exerciţii. Biologia este însă mai complexă. În vid, toate caloriile sunt la fel: a arde 1.000 de calorii provenite din produse procesate eliberează aceeaşi cantitate de energie cu arderea a 1.000 de calorii de broccoli. Aşadar, ele sunt la fel, însă numai în vid, nu atunci când sunt prelucrate în metabolism.
De fapt, alimentele conţin nu doar calorii, ci şi alte informaţii care controlează zeci de hormoni, mii de gene şi zeci de mii de reţele de proteine care controlează totul, de la pofta de mâncare până la rata de ardere a grăsimilor sau de sintetizare a colesterolului. Industria alimentară a creat combinaţii de zahăr, grăsimi şi sare în junk food, care declanşează dependenţa biologică, acesta fiind motivul pentru care nu se poate mânca doar un singur aliment procesat, dar se poate cu uşurinţă consuma doar o porţie de broccoli.
Calitatea alimentelor pe care le mâncăm este extrem de importantă, independent de numărul de calorii. Consumul de mâncare nesănătoasă vă aduce „gunoi” în jurul dumneavoastră, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna vizibil. Un medic chirurg a declarat că a descoperit adesea în interiorul oamenilor cu o greutate optimă grăsimi şi depuneri toxice la nivelul colonului, ficatului, rinichilor şi al altor organe. Acest lucru este cauzat, în special, de dieta noastră bogată în sirop de porumb bogat în fructoză, zaharuri adăugate, grăsimi şi alimente procesate.
Un american mănâncă, în medie, 13 kilograme de cartofi prăjiţi, 10,5 kilograme de pizza, 11 kilograme de îngheţată şi consumă 200 de litri de suc, 11 kilograme de îndulcitori artificiali într-un an. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de hrană sănătoasă, în special pentru copiii noştri. Este alarmant faptul că în mai puţin de un deceniu s-a trecut de la 1 din 10 copii la 4 din 10 care suferă de pre-diabet sau diabet. Chiar şi copiii slabi sunt afectaţi de substanţele toxice din produsele alimentare industriale, care le oferă prea multă energie şi prea puţine „informaţii” bune.
Într-o recomandare emisă în anul 2010, US Preventive Services Task Force a propus monitorizarea copiilor obezi cu vârste de peste 6 ani, prin oferirea de informaţii complete, alături de intervenţii comportamentale intense pentru controlul greutăţii şi alimentaţiei. Mulţi consideră obezitatea o boală socială, contagioasă, însă şi sănătatea poate fi contagioasă, atunci când fiecare îşi respectă propriul corp.

Etichete articol:
copiidietăhello sanatateslăbire
Articolul anterior
Inflamațiile, colesterolul și bolile cardiovasculare
Articolul următor
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: